Tippek és tanácsok a harmonikus gyerekneveléshez

2020 április 23.
Tippek és tanácsok a harmonikus gyerekneveléshez bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Jelenleg a legtöbb kisgyermekes családban már kialakult egyfajta rend, rendszer, amelyben a tanulás, a mindennapi teendők, a kényszerű otthonlét a mindennapok részét képezik. Most már nem az újdonságokkal kell megküzdenünk, hanem azzal, hogy még hetekre, esetleg hónapra ebbe a rendszerbe kényszerülünk.

B. Szirtes Dóra Montessori pedagógussal egy korábbi beszélgetésünkben arra kerestünk megoldásokat, hogyan hangoljuk át az új helyzetre a gyerekeket, hogyan találjunk hirtelen eszközöket, módszereket arra, hogy az otthonlét ne egy végeláthatatlan feszültség forrás legyen, hanem egy harmonikus szülő-gyermek kapcsolatban teljesedjen ki. Mostani beszélgetésünkben olyan helyzeteket beszéltünk át, amelyek éppen ennek a hosszú egymásrautaltságnak a folyományai lehetnek.

A szülők számára óriási nyomást jelent a különféle tevékenységek összehangolása. Milyen eszközök, megoldások állnak rendelkezésünkre a sikeres home office kialakítására, ha otthon nyüzsögnek a gyerekek? Ha kialakult a mindenki számára megfelelő napirend, akkor bevethetők apó praktikák. Nagyon fontos, hogy egyezz meg a gyerekkel! Beszéljétek meg, ő mit csinál, amíg te dolgozol – mindegy, hogy egyedül kell játsszon, vagy vigyáz közben rá valaki. Akkor beszélünk megegyezésről, ha mindkét fél elégedett! Ha ráerőltetsz valamit, amit ő nem akar, nem lesz jó az egyességetek, nem éri el a célját.

gyereknevelés

Egy ölelésre és puszira, bármikor odajöhet

Ez megadja a kellő megnyugtatást neki, hogy elérhető vagy, feltöltheti a szeretettankját. Fontos, hogy következetes légy: az ölelés és a puszi után ki kell mennie/játszania kell tovább nélküled. Az első alkalmakkor valószínűleg 5 percenként ott lesz egy ölelésért, de ha ezt megadod neki, ha nem szabod meg, hányszor mehet, megnyugszik és nem fog a nyakadra járni.

A ruha trükk

Válassz ki egy felsőt, akár inget, mellényt, bármit, amit felveszel, amikor dolgozol. Ezzel is jelzed neki, hogy most munka van. Amikor meglátja rajtad, azonnal tudni fogja, most milyen szabályok érvénye

Óralap színezése

A munka kezdetétől a végéig színezd be az óralapot, amit kiteszel magad mellé vagy oda, ahol ő tevékenykedik, a lényeg, hogy bármikor ránézhessen. Amikor letelik az idő, kalap kabát, fejezd be a munkát és csináljátok, amit ő szeretne. Így ki fogja tudni várni a végét idővel, hiszen tudja, hogy utána tényleg csak rá fogsz figyelni. Buktatók: ha nem tartod az időt, arra tanítod, hogy neki sem kell betartania és meginog a szavahihetőséged is. Akkor használd ezt a módszert, ha valóban tartani tudod az időt!


Trükk: ha közben elhív, félbe szakít, töröld le az óralapról azt a néhány percet, amíg rá figyeltél és színezz annyival többet az idő leteltéhez. Így értetheted meg vele, hogy ha megzavar, annyival tovább tart a munkaidő.

gyereknevelés

Hogyan valósítsuk meg, hogy legyen időnk önmagunkra is? Ez nagyban függ a gyerekeink életkorától és attól is, mennyi segítségünk van. Három év kor alatti gyerek mellett én már akkor is boldog voltam, ha egyedül zuhanyozhattam, és még ehhez is szükségem volt a férjem segítségére. Én azt javaslom, engedjük el a gyerekek előtti életünket, az akkori programokat, kikapcsolódásokat és keressük meg az aktuálisakat. Ez nem azt jelenti, hogy már sose lesz lehetőségünk a korábbi programjainkra, sokkal inkább arról szól, hogy alkalmazkodjunk a jelenlegi lehetőségeinkhez és ebben találjuk meg a boldogságunkat. Élj a jelenben és becsüld meg, amid van! Jelen helyzetben egy esti film, egy pohár bor, egy fürdő egyedül, egy beszélgetés épp elég kikapcsolódás lehet. Mindenkit más tölt fel, találd meg, neked mi az. Olyan idősávot kell rá találni, amikor a legvalószínűbb a nyugalom. Alvásidők, vagy játékidő, amikor elvan a gyerek Apával vagy egyedül.

gyereknevelés

A vírus következtében várhatóan hosszú idő áll rendelkezésünkre. Ennyi idő alatt kialakulhatnak és rögzülhetnek jó szokások. Mit javasolsz, mit vegyünk fel a listánkra? Bizony, nem is gondolnánk, de már két hét alatt rögzülnek az új szokások – jók és rosszak egyaránt. Azt javaslom, ne becsüljük alá a gyermekeinket! Egy ingergazdag világból egy jóval ingerszegényebbé kényszerültünk, nekik is szükségük van az átállásra. Ha pótolni próbáljuk az eddigi élet zsongását, egész biztosan számos „rossz” szokást vezetünk be (akár észrevétlenül). Több telefonhasználat, meseidő, online tér. Minél több ülő tevékenységgel próbáljuk lekötni őket, annál jobban kibabrálunk vele és magunkkal is. Összegyűlik a feszültség, leterhelődik az idegrendszer és máris robban a hisztibomba. Hagyd, hogy megtalálja, mivel szeretné lekötni magát otthon. Had fedezze fel a rég nem használt játékait, foglalatoskodjon a lakásban, amivel akar. Ehhez azonban nem lefoglalni kell, hanem hagyni unatkozni. Ha biztosítod a szereteted felől, ha bármikor megölelhet, hozzád bújhat, fel fogja találni magát!

gyereknevelés

Ha eddig eljutottatok, érdemes olyan új szokásokat bevezetni, mint a közös házimunka végzés. Ebből megtanulhatja azt is, hogy ha összedolgoztok, hamarabb kész a feladat és több időt tudtok együtt tölteni, például. játszással. Társasozzatok! Bolondozzatok! Figyeljetek egymásra – ne csörögjön, rezegjen a telefon, ne zavarja meg az együttlétet semmi! Zárjátok az estét beszélgetéssel, akár gyertyát is gyújthattok, ami köré leülhettek. Mindenki mesélje el, mi volt a legjobb a napjában, majd fújjátok el a gyertyát, és menjetek aludni. Türelemre és döntéshozásra tanít, beszédkészséget fejleszt, pozitív élménnyel zárja a napot és lehiggaszt. Ezután békés altatásra számíthatsz.

gyereknevelés

Milyen praktikákat javasolsz abban az esetben, ha időről-időre konfliktus alakul ki a családban? A konfliktuskezelés nehéz és összetett téma. A legnagyobb segítségünk szülőként a megfigyelés eszköze! Állj meg, lépj egyet hátra, és figyeld meg a konfliktust. Mi lehet a forrása? Vannak visszatérő elemek? Mindig ugyanaz a napszak? Éhes vagy szomjas, esetleg már túlfáradt olyankor? Ugyanannál a tevékenységnél van vita? Talán személyhez köthető? Ha megvan a forrás, meglesz a megoldás is. A konfliktusok kezelésének rengeteg módja és technikája van, ezek mind függnek az egyénektől, szituációtól, életkortól. Az Együttműködő Kommunikáció és a Pozitív Fegyelmezés eszközei kiválóak, ma már számos szülőképzés elérhető mindkét módszer kapcsán.

Fotó: www.pixabay.com. www.pexels.com

Kapcsolódó bejegyzések