Sződd meg saját sáladat! Segít ebben a Mulberry Leaf Weaving Studio

Gyetvai Anikó, a Mulberry Leaf Weaving Studio alkotója arra biztat mindenkit, hogy bátran kezdjen bele egy sál szövésébe. Talán hihetetlenül hangzik, de egy nap alatt megszőhejük sajátkezűleg álmaink sálját. Hogy miként, arról Anikó mesél nekünk.

Mulberry Leaf Weaving Studio

Hogyan jött a szövés az életedbe? Egészen kis koromban megtanultam hímezni, aztán 10 évesen kötni, 14 évesen pedig varrni. Mindig is imádtam új dolgokat tanulni, új technikákat kipróbálni (tűzzománc, üvegolvasztás, festés, kerámiázás, mozaik technika, textilfestés) és így jött a szövés is. Néhány éve eljutottam Lukács Judit szövőműhelyébe, ahol a kezdetekhez sok segítséget kaptam, amelyet ezúton is köszönök. Azonnal magával ragadott az alkotás folyamata. Úgy éreztem, hogy a sok megterhelő szellemi munka mellett ez egy remek kikapcsolódás, egy másik dimenzió.

Az első kb. 100 megszőtt sálam után vásároltam én is szövőszékeket, és lassan kialakult a mostani szövő stúdióm. Ide várom azokat, akik szeretnének egy kicsit kiszakadni a hétköznapokból, újat szeretnének tanulni, vagy az alkotás élményét átélni, megtapasztalni. De olyanok is szívesen jönnek, akik csak egy kis énidőre vágynak.

IMG_20190523_220356

Mit ad neked a szövés élménye? Nekem a szövés teljes kikapcsolódás, szeretem, hogy megszűnik a külvilág, csak egy dologra koncentrálok. Szeretem azt is, amikor egy alkotás kikerül a kezeim alól. Nagyon szeretek improvizálni szövés közben, sokat kísérletezem az anyagokkal, színekkel. Mindig próbálom az aktuális hangulatomat belevinni a készülő sálba. Gyakran előfordul, hogy egy nagyon színes darabot egy letisztultabb pasztell sál követ és fordítva. Minden alkotás egyedi és megismételhetetlen. Benne van a pillanat, amikor megszületik és az alkotó energiája. Minden darab csak egy valakinek készül.

IMG_20190605_113628

Mit takarnak a szövés workshopok, mit tanulhatnak tőled azok, akik nálad kötnek ki? A workshopokban az a legjobb, hogy a legtöbben 9-kor még nem tudnak szőni, de napközben megtanulnak és a nap végén egy csodás alkotással (sállal, terítővel, párnahuzattal) távoznak. Alapvetően egynapos foglalkozásokat tartok, akár kezdőknek is. Reggel kezdünk – ekkor még sokan nem hiszik el, hogy egy óra múlva már tudnak szőni, pedig így van. A délelőtt első része azzal telik, hogy megtanulják a mozdulatokat – ez egy monoton mozdulatsor, azt szoktam mondani, hogy olyan, mint a biciklizés vagy a síelés. Sok részletre kell figyelni, de aztán végül összeáll egy folyamatos mozdulatsorrá.

Mulberry Leaf Weaving Studio

Elsősorban prémium fonalakkal dolgozunk, merinói gyapjú, selyem, kézzel festett egyedi fonalak. Ezek leginkább lace (csipke) vékonyságúak. Mindenki többféle fonalat és színt kipróbálhat a gyakorlás alatt. Kb. 10-11 óra körül megtervezik a sálakat. Van, aki inkább valami improvizatív dolgot szeretne alkotni, de van olyan is, aki konkrét tervvel érkezik, milliméterpapírra rajzolva, vagy excel táblázatban elkészítve. A szövés kb. délután 4-ig tart. Ekkor leszedjük a sálakat a szövőszékről és lefotózom. Otthon még hátravan a rojtozás és a kikészítés – ezeket megmutatom és elmondom a foglalkozás végén. Nagy öröm látni, amikor egy-egy sál visszatér a készítőjén a stúdióba. A gyakorlottabb, visszatérő szövőknek lehetősége van újabb technikák kipróbálására, elsajátítására (például takácsminta, töredékszövés, csáncsálás vagy farkasfog és egyéb izgalmas, új technikák).

Mulberry Leaf Weaving Studio

Mindent át lehet adni, vagy csak egy szintig jutnak el a tanulóid? Többféle szint van, az is attól függ ki mennyire bátor, mennyire magabiztos vagy ügyes, hogy menyit gyakorol. Szerencsére olyan fonalaink és olyan szövőszékeink vannak, amikkel sikerélmény már az első sál megszövése is. Aki már haladó, vagy többet szeretne tudni a szövőszék működéséről, azok részére tematikus workshopokat is szervezek.

Kik mennek, kiket érdekelhet? Szinte bárkinek ajánlom. Elsősorban hölgyek jönnek, de van néhány férfi is, aki előszeretettel sző sálat a feleségének (vagy magának). Népszerű az anya-lánya szövés, vagy a barátnős szövés – remek kikapcsolódás lehet az együtt eltöltött idő, vagy a közös alkotás élménye. Eddig a legfiatalabb anya-lánya szövés résztvevője 8 a legidősebb 85 éves volt. Ebből is látszik, hogy a kor nem akadály.

Mi az, amire te specializálódtál? Igyekszem a foglalkozásokat személyre szabottan megtartani. Mindenkivel igyekszem megtalálni a közös hangot, megfelelően alkalmazni az eltérő tanulási tempót és igényeket.

A fonalakat is te készíted? Van olyan fonalunk, ami saját címkés, de nagyon sok magyar profi fonalfestő van, akik igazán gyönyörű anyagokkal (selyem, merinó, bambusz) dolgoznak, így igen nagy a választék színben és anyagban egyaránt.

Mulberry Leaf Weaving Studio

Számomra elképesztően rejtélyesek azok a sálak, amik készülnek akár egy workshop keretén belül is. Mennyi idő kell ahhoz, hogy egy olyat megcsináljunk? Általában a kezdők is a nap végére egy gyönyörű sálat vehetnek kézbe. Azt szoktam mondani, hogy azonnali és hosszantartó sikerélmény. Minden tekintetben. Ez egy nap, ami csak arról szól, aki szőni jön, kellemes, nyugodt környezetben alkothat, tanulhat valami újat és létrehoz valami teljesen új, kézzelfogható dolgot. Azonnali – mert az egy napos munka eredménye a nap végén már kézzel fogható- és hosszantartó – mert utána, amikor hordja még nagyon sokan meg fogják dicsérni. Persze nemcsak sálat lehet készíteni, hanem ruhaanyagot, táskához anyagot, terítőt vagy párnahuzatot is.

Mulberry Leaf Weaving Studio

Mással is foglalkoztok? Igen, igyekszünk egy kreatív stúdióvá alakulni, ahol többféle (elsősorban fonalas) workshop is megtalálható. Van 5 db rokkánk, amiken a rokkán fonást tanítjuk több alkalmas workshop keretében. Ez gyakorlatilag fonal készítése a gyapjú és egyéb szöszökből – alapos anyagismeret és gyakorlás után. Illetve vannak (lesznek) tematikus horgolás workshopjaink is.

A képeken szeplő sálak a stúdióban készültek az egynapos workshopok sorá1n.

Kapcsolódó bejegyzések