“Akkor is festenék, ha soha senki sem vásárolná meg a munkáimat” – Interjú Borody Krisztinával

2020 április 7.
“Akkor is festenék, ha soha senki sem vásárolná meg a munkáimat” – Interjú Borody Krisztinával bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A selyem a mai napig az egyik legnemesebb anyag. Lágy, hűs tapintása, a bőrön végig suhanó kellemes érzete az anyagok között örök dobogós helyet biztosít neki. Ha ráadásul ha egy művészi alkotás díszíti, akkor egy életre szóló kapcsolat alakulhat ki viselőjével. Borody Krisztina a Silk&More selyemfestője művészi alkotásaival már hosszú évek óta örvendeztet meg szebbnél szebb sáljaival, stóláival.

Silk and More_Borody Krisztina

Mi fogott meg a selyemfestésben, amikor először találkoztál vele? A textilek világa már ismert volt előttem, hiszen a Kisképzőn textilművesként végeztem. A minták tervezésébe, majd pamutra batikolásába szerettem bele. Selyemre egy németországi workshopon festettem először a 90-es évek közepén. Csodás érzés volt, ahogy futott a festék az anyagon. Még most is emlékszem a pillanatra. A selyem könnyedségének és fényének innentől nem tudtam ellenállni. Minden pénzemet festékre költöttem, az akkor még szinte beszerezhetetlen selymet pedig innen-onnan kaptam.

Hogyan lehet egy selyemfestésen keresztül gondolatokat, érzelmeket kifejezni? Sok évig kisebb nagyobb selyemfestményeket készítettem, melyeknek témáit főleg a természetből merítettem. A körülöttünk lévő világ szépségét festettem selyemre, virágokat, tájakat, városkákat. Az akkori énemhez ez állt a legközelebb. Fontosnak éreztem, hogy pozitív hangulatúak legyenek a festményeim. Ezt az élénk színek és a lendületes vonalvezetés biztosította, mely alapvető jegyek tovább élnek a selyemkendőkön.

Silk and More

Milyen témák a kedvenceid? Egyáltalán mitől függ, hogy mi kerül a selyemre? Mivel öltözék kiegészítőket készítek, követem az aktuális trendeket és sokszor beépítem saját stílusomba azokat az elemeket, amelyek tetszenek. A kevesebb több elve mentén haladok. Olyan leegyszerűsített geometrikus vagy ornamentális mintákat tervezek, melyet több színvariációban lehet elkészíteni. Fontos számomra, hogy tovább tudjak gondolni egy-egy kollekciót, akár egyedivé, személyre szabottá is tehessem. A letisztult mintákat a színek dinamizmusa és harmóniája teszi izgalmassá. A vásárlóim kedvence a Kaméleon és a Pálma kollekció, de sokan szeretik a geometrikus vonalat. Nekik készült a Hexa kollekció.

Silk and More

Mi a nehéz a selyemfestésben? Ez egy érdekes kérdés, mert ha valaki már kipróbálta ezt a műfajt, akkor tapasztalhatta, hogy a selyem festésekor a legegyszerűbbnek tűnő formákat a legnehezebb kivitelezni. Például sokkal nehezebb egy felületet egyenletesre festeni, mint sok apró színfoltot létrehozni. Precizitást, és gyakorlatot igényel. Én mégis ragaszkodom a kihívásokhoz, a nehezebb úthoz. Úgy gondolom, hogy a selyem egy olyan csodálatos anyag, amit a rákerülő minta öltöztet. Ez az öltözék vagy kiemeli a szépségét, vagy el is takarhatja azt.

Silk and More

Neked mit jelent ez a kreatív munka? Mit ad számodra? Mint minden alkotó folyamat, ez is megadja a flow élményét. Akkor is festenék, ha soha senki sem vásárolná meg a munkáimat. Boldoggá, elégedetté tesz. Talán ez sugárzik minden munkámból, ezért szeretik annyian viselni őket.

Mi benne a kihívás? A „silk&more világ” megjelenítése. Ezalatt azt értem, hogy olyan minta kerüljön egy kendőre, ami még másnak abban a formában nem jutott eszébe. Szerencsére egy-egy témát számtalan módon lehet feldolgozni, egyedivé tenni. Itt mutatkozhat meg a művészi érzék és a kreativitás.

Silk and More

Hogy látod, van igény az ilyen magas minőséget képviselő kézműves munkákra? Mindig voltak és lesznek olyan magukra és öltözködésükre igényes nők, akik vágynak a különleges egyedi ruhadarabokra, időtálló kiegészítőkre. Hisznek a fenntartható divatban, kevesebbet, de minőségi terméket vásárolnak. És ha megbíznak egy termék minőségében, újra vásárolnak a készítőjétől.

Milyen alkalomból vásárolnak? Sokan maguknak vásárolnak először, mert beleszeretnek egy-egy darabba, és visszajönnek, hogy ajándékba adhassanak egy sálat vagy kendőt. Készítettem számtalan selyemkendőt egyedi megrendelésre magánszemélyeknek és protokollajándékként cégeknek. Silk&more sálak már a világ minden táján vannak!

Silk and More

Mi készül a műhelyedben? Első sorban sálak és kendők, de készítek selyemkarkötőket is. A legújabb Skinny szalag kollekcióm egyedi a magyar piacon. Számtalan módon hordható, és egy elegáns fémkarika segítségével különleges, dekoratív kiegészítővé alakítható. A férfiakra is gondolok, hiszen minden női kollekcióhoz található hozzá illő díszzsebkendő.

Milyen terveid vannak a jövőre vonatkozóan? Szeretnék mindig új és újabb mintákat, színkombinációkat alkotni. Ezer terv van most is a fejemben. Szeretném, hogy mindenki, akinek igénye van kézzel készült selyem kiegészítőkre, megtalálja a hozzá illőt a silk&more palettáján. Királynőnek érezhesse magát minden nő, amikor viseli. Titkos célom, hogy a silk&more kendők miatt szeressenek bele a selyembe, mint anyagba. Talán ez már meg is valósult!?

Kapcsolódó bejegyzések