Jóga kismamáknak, kis babákkal a nőiség teljesebb megéléséért

2021 január 5.
Jóga kismamáknak, kis babákkal a nőiség teljesebb megéléséért bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Amikor megtudjuk, hogy egy kisbabát hordunk a szívünk alatt, számtalan kérdés felmerül bennünk. A ránk zúduló információ mennyisége ijesztő tud lenni, s nehéz kiválasztani, mi a hiteles, miben bízhatunk. Ebben az életszakaszban lehet kiváló társunk a jóga, és a jógás közösség, ahol nincsenek tabuk, nincsenek rossz kérdések, vagy titkolni való érzések. Pad Mariann, a Jóga Anyucik megteremétőjével arról beszélgettem, mikor érdemes elkezdenünk a kismama jógát és hogyan tudjuk bevonni picinket ebben a csodás mozgásformába.

Pad Mariann_edited

Kérlek, mesélj arról, miben és hogyan segítheti egy kismama életét a jóga? Érzékenyebbé válunk, a hormonális hatások miatt sokszor hullámzó a kedélyállapotunk is. Egyik pillanatban boldogok vagyunk, máskor pedig elfog bennünket a félelem. A jóga egy nagyon szép eszköz, melynek segítségével támogatjuk a hormonális egyensúlyt, a fizikai tünetek enyhítését, alaposan átmozgat megtartva az erőnlétünket a várandósság alatt. A jóga egy komplex rendszer, mely fizikai és lelki szinten is felkészít az előttünk álló változásokra, a szülésre, segít a félelmek oldásában. A légzőgyakorlatok, relaxáció pedig nagyon jó stresszoldó, lazító hatású. Ahogyan megtanuljuk irányítani a légzésünk, hihetetlen erőt és önbizalmat ad, mely nagyon fontos a szüléskor. A gátizomtorna segítségével felkészítjük a gáti területet a szülésre, és sok kellemetlen tünetet megelőzhetünk, visszafordíthatunk (pl aranyér, stressz inkontinencia stb). A babával való kapcsolódás erősíti a baba-mama kapcsolatot, egy olyan ős bizalom jön létre anya és babája között, mely egész életükre meghatározó. A magzattal való kapcsolódás gyakran könnyeket csal a kismamák szemébe, annyira meghitt „találkozások” ezek.

pexels-gustavo-fring-3984338_edited

Hogyan valósul meg a szüléselőkészítő jóga a mindennapokban? A szülőpozíciós jóga egy olyan holisztikus szemléletű szülésfelkészítő, ahol minden gyakorlati tudást megkapnak a párok, hogy minél szebb, zökkenőmentesebb legyen a szülés, felkészít a gyengéd szülésre a babának a gyengéd születésre. Megbeszéljük a szülés folyamatát, melyik szakaszban mi a jellemző, beszélünk a szülés hormonjairól és hogyan tudunk rájuk természetes módszerekkel hatni. Miért fontos az evés-ivás, a szabad mozgás a vajúdás alatt, mikor induljunk a kórházba, mi az érzelmi támogatás jelentősége. A kismama hogyan tudja bevonni a férjét/segítőjét a vajúdás folyamatába, így nem csak szemlélő, de „résztvevő” is lesz a férj/segítő, mely elmélyítheti a kapcsolatot. Megtanuljuk a vajúdást segítő légzéseket, pozíciókat, begyakoroljuk őket. A gátvédelmet támogató technikákat megtanuljuk, beszélünk a szoptatásról, gyermekágyról, szülés utáni hormonális változásokról.

pexels-freestocksorg-396133_edited

Kik vehetnek részt az általad szervezett órákon, tanfolyamokon? A kismama jóga órákon betöltött 13. héttől lehet részt venni egészen a várandósság végéig. A szülőpozíciós jógára 30. betöltött héttől várom a jelentkezőket.

Mi az a plusz, amitől többé válik egy anyuci, ha babájával együtt jógáznak? Babával együtt jógázni nagyon különleges élmény. Kölcsönösen jobban megismerik egymást baba és mama. Érzékenyebbé válnak egymás jelzéseire, hamarabb összecsiszolódnak. A közös játék, mozgás, éneklés öröme csodás pillanatokat hoz az életünkbe, mely csak rövid ideig adatik meg (hamar megnőnek a babák :) Sikerélmény az anyának, ha a babával, baba jelenlétében is tud mozogni, alakulni, formálódni, hiszen amikor kicsi a babánk, nem igen jut idő magunkra. A közösség ereje nagyon jelentős, hiszen, jó valahová tartozni, jó tudni, hogy nem vagyok egyedül. Itt nem kell „versenyezni”, egymást segítő, támogató közösségben vagyunk.

pexels-valeria-ushakova-3094230_edited

Mekkora kortól és milyen körülmények között javaslod ezt a mozgásformát? A babás jógára a baba 6 hetes korától (császármetszés esetén 10 hetes) lehet jönni. Az Anya-jóga órákat a szülés után leghamarabb 8-10 héttel ajánlom, és akkor is lehet jönni, ha valaki (még) nem szült vagy már nagyok a gyerekek.

Mi ez valójában? Sport, élmény, kikapcsolódás? Vagy valami egészen más? A jóga az a mozgásforma, amitől az ember nem elfárad, hanem feltöltődik. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem mozgunk és csak „ülünk”. Jóga után könnyedebb vagyok, felszabadultabb, tele vagyok energiával és olyan izmaimat is megmozgatom, melyeket csak ritkán használok a hétköznapokban. Testi-szellemi-lelki szinten erősít, egyben rugalmassá is tesz, mely nem csak a jóga órákon, de a mindennapokban is segítség lehet. Egyszerre sport, élmény és kikapcsolódás.

pexels-polina-tankilevitch-3735515_edited

Fontosnak érzed a közösség erejét, mesélnél erről? Kismamaként sokszor nincs kihez fordulnunk a kérdéseinkkel, kételyeinkkel. Mást mond az orvos, szülésznő, védőnő, anyukánk teljesen más korban szült. A szülés utáni időszakra is jellemző ez. Az ellátó rendszer nem igazán „foglalkozik” a kismama, a friss anyuka lelkével. A jóga órákon hasonló kihívásokkal, aggodalmakkal, félelmekkel, örömökkel találkozó nők gyűlnek egybe. Nagyon megnyugtató tud lenni, ha megoszthatjuk egymással ezeket, és senki nem von kérdőre egy érzésért, gondolatért. Sőt, másnak is segítség lehet, így támogatjuk egymást együtt, szeretettel.

Időközben áttértél az online térbe is. Vajon nem vész el közösség ereje ebben az esetben? Persze más az online tér. Azért van előnye is, hiszen így mindazokkal együtt jógázhatunk, akikkel egyébként a fizikai távolság miatt nem volna módunk. A tapasztalatok azt mutatják, hogy így is működik a közösség ereje. Amikor együtt összegyűlünk, a jelenlétünk megadja az összetartozás, „sorsközösség” élményét.

pexels-ketut-subiyanto-4473612_edited

Az egyéni, otthon végzett baba-mama jóga mit adhat nekünk? Az otthoni baba-mama jógában nagyon szuper, hogy nem kell előtte pakolni, öltöztetni-vetkőztetni a picit. Kényelmesen az otthonunkból jógázhatunk és kerülünk közösségbe. Akinek babája, gyermeke van, pontosan tudja, mekkora feszültségforrás tud lenni az elindulás, főleg ilyenkor télen.

pexels-polina-tankilevitch-3735531_edited

Mit takarnak az Anyaság és Nőiség tanfolyamok? A baba születése után nagyon megváltozik az életünk. A baba ellátása, a fáradtság, az új élethelyzetek, a megoldandó feladatok általában minden időnket, energiánkat lekötik. Majd telik-múlik az idő, a baba szépen cseperedik, és egyszer csak belenézünk a tükörbe és fogalmunk sincs ki az a nő, aki ott áll. Megváltozott a testünk, a gondolataink, az érzéseink, a párkapcsolatunk. Ennek a tanfolyamnak az a célja, hogy segítsen felfedezni, megérteni, elfogadni a testünket, lelkünket, és engedd közelebb kerülni önMAGunkhoz, a belső ragyogásunkhoz, szexualitáshoz. Fizikai és lelki szinten is dolgozunk: hasizmok, törzsizmok erősítésével, a mellek egészségével, az önbizalom erősítéssel, a női szervek regenerációjával, egészségével, foglalkozunk a hormonális egyensúllyal, a hosszú távú női egészséggel (medence alapi izmok). Minden órán beszélgetünk egy-egy témáról, s lágy, mégis alaposan átmozgató jógagyakorlatokkal merülünk el önmagunk felfedezésében, testünk-lelkünk megerősítésében. Pozitív megerősítéssel, légzőgyakorlatokkal és pihentető, stresszoldó relaxációval mélyítjük el a gyakorlás hatását.

További indormáció: 

https://www.joganyucik.hu/

www.facebook.com/gyenged.szules.szuletes

Kapcsolódó bejegyzések