Időtálló tűzzománc ékszerek a KONYSSA műhelyéből

2021 január 8.
Időtálló tűzzománc ékszerek a KONYSSA műhelyéből bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Kónya-Kiss Andrea csupán 5 évvel ezelőtt döntötte el, hogy szenvedélyének, az ékszerkészítésnek szenteli az életét. Keze alól mesélő ékszerek kerülnek ki, melyek mindegyike nem csupán egy csodálatos alkotás, de történetet ad át tulajonosának. Ismerjétek meg Andrea tűzzománc ékszereit, és az odáig elvezető út rejtélyes szépségét!

Konyssa 5Fiatal a márka, csupán 5 éves. Hogyan élted meg az elmúlt éveket? Öt évvel ezelőtt jogtanácsosként dolgoztam, és jogi szakszövegeket csiszolgattam. Úgy alakítottam, formáltam őket, mintha valami műalkotások lennének. Szerettem volna valamit a munkám mellett, amiben igazán kiélhetem a kreativitásomat, ahol alkothatok. Van egy kék tűzzománc gyűrűm, amit Anyukámtól kaptam gyerekkoromban. Érdekelt a technika, hogyan készülhet ez a színes üvegszerű felület. Ebben a tűzzománc technikában láttam meg a kreativitás, önkifejezés határtalan lehetőségét. Idő közben megszületett a kisfiam, átalakult az értékrendem, a korábbiaktól eltérő dolgok lettek fontosak számomra. Szerettem volna sok időt tölteni a családommal, a kisfiammal és alkotni. Az ékszerkészítés terén folyamatosan járt az agyam, fejlődni, tanulni vágytam, szinte az összes szabadidőmet ezzel töltöttem.

Nehéz döntés előtt álltam, amikor rájöttem arra, hogy mindez egy szakmaváltást és a korábbiaktól eltérő, merőben más életet eredményez. Hosszú időszak után – mikor máskor, mint 2020 januárjában – hoztam meg a végleges döntést: a céljaimat úgy láttam kivitelezhetőnek, ha megpróbálok a hobbimból megélni. A saját nevemből összeállított KONYSSA név alatt kezdtem el megmutatni az elkészült és a születőben lévő mesélő ékszereimet.

Konyssa 2

Milyen vágyaid voltak? Amikor eldöntöttem, hogy ötvös leszek, még nem gondoltam, hogy később valóban sor kerül az eredeti szakmám hátra hagyására. Egész egyszerűen ahhoz, hogy minőségi ékszerekké válhassanak azok a formák, színek, képek, a mondanivaló, amik megszülettek a fejemben, több technikai tudásra volt szükségem. Saját magam szerettem volna elkészíteni az ékszerek fém alapját, amiket ékszerzománccal díszíthetek.

Az ötvös és ötvös-zománc képzéseken egyre több dolgot megtudtam arról, milyen szempontok mentén haladva kell megtervezni egy ékszert, hogyan készíthetem el az ékszer minden részét, és a lényeg: hogyan tudom fémműves és zománc technikákkal formába önteni a gondolataimat. Ezeket a célokat messzemenően meghaladta az, ami végül ez év végére megvalósult. Esélyt kaptam arra, hogy szabadon alkothassak, és megpróbáljam kihozni a legtöbbet magamból az ékszerkészítés és a KONYSSA márka felépítése során.

Konyssa 3

Ha ékszert készítesz, az inkább rólad szól, vagy egy üzenetet szeretnél átadni? Az ékszerkészítés kezdetben egy önismereti út részeként kizárólag rólam szólt. Fokozatosan jutottam el oda, hogy másokat is bevonjak a világomba. Ma már keresem azokat a gondolatokat, amik hasznos üzenetet jelenthetnek, és értékesebbé, minőségibbé tudják tenni mások életét. Nagy élmény volt számomra az első olyan ékszerek elkészítése, amikor más emberek gondolatait formálhattam ékszerekké. Kellemes meglepetés volt számomra a felismerés, hogy nekem is milyen sokat tud nyújtani egy-egy ilyen személyre szóló, egyedi ékszer elkészítése.

Hogyan döntöttél a népies motívumok mellett? A népies motívumok részét képezik azoknak az értékeknek, amiket a munkáimmal közvetíteni szeretnék. A népi motívum választása korábban ösztönös volt. Az, hogy tudatosan használjam fel, akkor vetődött fel, amikor a pávát ábrázoló ékszereimet a zsűri beválasztotta a Magyar Kézműves Remek pályázat díjnyertes alkotásai közé. Szép és nemes célommá vált a hagyományok, elődeink gondolkodásmódjának megismertetése a jelen kor fiatalabb generációival. Olyan modern képi világot szeretnék megalkotni az ékszerek segítségével, amin keresztül ez az örökség azok számára is befogadhatóvá válik, akik egyébként nem keresik ezeket az értékeket.

Konyssa 1

Mit fogalmaznak meg az egyes kollekciók? A KONYSSA nyitó ékszer sorozata, a Feltörő női energiák a bennünk élő sokféle nőhöz szól, a női lelki életút egy részét, egy-egy értékét ábrázolja. Körüljárja, hogy a nő élete során milyen szerepekben jelenik meg. Melyik szerep az, ahol igazán elemében érzi magát: odaadó édesanya vagy netán harcos amazon ? Ezeket a szerepeket az ékszereken különböző színekben és formákban jeleníti meg a magyar népi motívumvilágból is ismert tulipán.

Az ékszer sorozat első darabjai annak a nőnek az ékszerei, aki teremtő energiájával az élet bármely területén megvalósítja álmait: neveli gyermekeit, megalkotja műveit, majd táplálja és gondoskodik róluk. A Gondoskodó anya ezüst ékszer kollekció az anyaság, a termékenység erősítését segítő szimbólumokkal díszített: a fias bimbó (tulipánbimbó a tulipán kelyhében) és a termést rejtő mag jelenik meg. Két szín dominál: az értéket jelképező aranysárga és a termékenységet, gondoskodást, stabilitást jelentő föld barna színe.

Konyssa 8

A páva szett plique a’joure technikával készített ezüst fülbevalója a páva násztáncát idézi, a medálon a páva alakjának jellemző vonásai, ívei, letisztult formái láthatóak. A hagyományos jelentésből kiindulva a pávás ékszert azoknak ajánlom, akik életük valamely területén megújulásra vágynak. Azoknak, akik egy szomorú, sötét élethelyzetből való szabadulásukat keresik, vagy az onnét felragyogott szabadságuknak állítanak emléket. Azoknak is, akik szeretnék megmutatni, hogy valójában erejük, merészségük – ahogyan a páváé – nem marad el szépségüktől, és megbirkóznak a rájuk leselkedő veszélyekkel.

Mit jelent számodra az időtálló ékszer fogalma? És mit szeretnél, másnak mit jelentsen egy ilyen ékszer? Az időtálló ékszer számomra azt jelenti, hogy az adott ékszer kapcsolódik valakihez, akinek érzései, történetei, stílusa, értékrendje az ékszerrel összefonódik és ezek a történetek az ékszerrel az utódokra szállnak. Az időtálló ékszer több életre szól, mesélni tud arról a korszakról, amiben született, és természetesen viselőjéről is sokat elárul. Szeretném, ha mások sem pusztán divatkiegészítőként tekintenének az ékszerekre. Az ékszer szimbolizálhat egy számunkra fontos dolgot, emléket állíthat egy eseménynek. Adhatjuk szerelmi zálogul, de vannak, akik szerint védelmi funkciója is lehet.

Konyssa 6

Hogyan születik meg a kezeid között egy ékszer? Akkor tud megszületni, ha a fejemben már él. Először csak egy ötlet, egy gondolatok, érzések és inspirációk jönnek más művészeti ágakból, vagy ha megrendelésre készül az ékszer, mindezek érkezhetnek a megrendelőtől is. Összegyűjtök mindent, formálom, lassan letisztulnak a gondolatok, megszületnek az első vázlatok. A konyhában, a szobában, mindenhol vannak jegyzetpapírok erre a célra.

Ha szükséges, készítek többfajta változatot, modelleket, próbadarabokat, színmintákat, pontos terveket. Az ötvös-zománc technikák használata nagyon időigényes. Általában fémből, vörösréz vagy ezüst lemezekből, rudakból, csövekből, huzalokból dolgozom. Előkészítem az ékszer fém alapját, fűrészelem, reszelem, csiszolom, forrasztom, kalapálom és még sok mást elkövetek vele, hogy a megálmodott forma létrejöhessen. Díszítésként egy üvegszerű anyagot, ékszerzománcot használok. A por vagy fritt alapú zománcot a fém alapba előkészített mélyedésekbe töltöm, majd 750-800 fokos kemencében beégetem a fémbe. Újracsiszolom, újrazománcozom, és ha a magas hő megviccel, és más színt hoz elő, mint amire számítottam, kezdem elölről az egészet.

konyssa 7

Mennyi időt igényel az elkészítése? Egy ékszer kialakulása, elkészítése a tervezéstől az elkészítésig akár heteket, hónapokat is igénybe vehet annak érdekében, hogy egy szép, letisztult forma és mondanivaló születhessen meg. Egy hagyományos ötvös-zománc technikával készített ékszer kézzel készül, és az elkészítés már meglévő tervek alapján több napot vesz igénybe.

Milyen terveket dédelgetsz 2021-re? Szeretnék megismerkedni a munkáimra kíváncsi érdeklődőkkel. Figyelem, mi az, ami foglalkoztatja őket, és hol tudnék kapcsolódni hozzájuk. Remélem, hogy sokan megkeresnek, és ötleteikkel, kéréseikkel, új, tartalmas ékszerek alkotására ösztönöznek majd. Szeretnék egy helyet találni, ahol személyesen is bemutathatom az ékszereket. A Feltörő női energiák ékszer sorozat további részeit is elkészíteném, minden vágyam  ezen keresztül bemutatni az általam elképzelt színes ékszervilágot. Ezek a kollekciók reményeim szerint új, egyedi ékszerek alkotásához is kiinduló pontot jelentenek majd.

További információ: 

www.facebook.com/konyssaenamel

konyssa.com

Fotók: Tiliteo Fotóstúdió Budapest, Modell: Ana Zemetti

Kapcsolódó bejegyzések