Az ékszer, aminek története van – a Madmé bőr szépségei

A bőr fantasztikus anyag. Finomsága és tartóssága sok mindenre alkalmassá teszi, sokszínűsége egyetlen tervezőt sem szorít keretek közé. Erre érzett rá Madarász Dóri is, a Madmé tervezője, aki ékszerekben álmodja tovább a bőr használatát. Testvérével, Alizzal színes, hangulatos, igényes, kézzel készített kiegészítőket terveznek számunkra, melyekből árad az igényesség, a kifinomultság. Ismerjétek meg a Madmé csodálatos világát!

IMG_1774

Hol találkoztál azzal az ősi japán origami technikával, ami az első kollekciód kialakítását inspirálta? Az origami, mint hajtogatási technika már gyerekkoromban nagyon érdekelt, abban az időben nem is sejtettem, hogy az ázsiai kultúrához még ennél sokkal nagyobb rajongás lesz úrrá rajtam a húszas éveimben, amikor abba a szerencsés helyzetbe kerültem, hogy három évet Ausztráliában, Sydney-ben élhettem. Huszonnégy évesen kerültem ki egy nyelviskolába, ahol úgy éreztem magam az osztályban, mint egy ázsiai középiskolában, mivel én voltam az egyedüli európai.  Nagyon furcsa légkör volt elsőre, de rengeteget tanultam más kultúrákról, szokásokról.

Madmé

Az itt töltött fél év után felvételt nyertem Sydney-ben egy szakiskola (TAFE – Design Centre Enmore) ékszer és tárgydesign szakára, ahol kortárs ékszerkészítést tanulhattam. Kezdetben nagyon nehéz volt az iskola, hiába volt felsőfokú nyelvvizsgám akkorra, a különböző gépek és technikák tanulásához még megfelelő szótáram sem volt, azt hittem feladom az első félév után. Mégis maradtam, és rengeteget tanultam az ottani, egyébként szintén nemzetközi tanároktól, nemcsak ékszer designról, különböző technikákról, de kitartásról, bátorságról, kísérletező képességről is. A rajongásomat más kultúrák iránt pedig az koronázta meg, mikor az iskola elvégzése után, hazafelé eljuthattam Japánba, Tokyo-ba és Kyoto-ba. Nekem az volt az álmaim netovábbja, és tudattalanul is, ahogy ez történt az első kollekció tervezésénél, ez a fajta hatás újra és újra előkerül.

Madmé

A honlapon többes számot használsz: kit takar a Madmé? Hazatérésem után azzal találtam szemben magam, hogy ugyan tudom, hosszú távon ékszerkészítéssel, divattal szeretnék foglalkozni, de nincs sajnos meg az a szakmai network vagy támogató közeg, akiktől tanácsot kérhetek. A húgom, aki 11 évvel fiatalabb nálam, gyakorlatilag azalatt nőtt föl, mialatt én külföldön éltem és nagy örömömre egy rokon szakmába vetette bele magát, a KREA Kortárs Művészeti iskolában Divattervezést és Styling-ot tanult. Ő volt az, aki bátorított, ösztönzött, hogy ez alatt a másfél év alatt egymást inspirálva eljussunk oda, ahol most tartunk.

Madmé

Milyen anyagokat használsz az ékszereidhez? Jelenleg bőrt, ezüst és nikkelmentes alkatrészek felhasználásával készülnek ékszereink, kiegészítőink. Kecskebőrt és juhbőrt használunk, ami kellőképpen vékony ahhoz, hogy alakítható legyen. Nagyon fontos számunkra, hogy próbáljunk igazodni a divathoz a felhasznált színek tekintetében, illetve a vásárlóink igényeihez, akik az ékszereinket keresik. A bőr használata pedig nyújt egy olyan pluszt is, amit korábban nem is sejtettünk, mégpedig azt, hogy maga az alapanyag is kisszériás, tehát a vevő is biztos lehet benne, az a nyaklánc vagy kiegészítő amit visel, nem fog szembejönni minden sarkon.

Madmé

Kiknek tervezel? Milyen hangulatot, érzést szeretnél átadni az általad készített ékszerekkel? A célközönség azt gondolom, egyre tágul a mi esetünkben. Az egy alapvető irányvonal, hogy olyan kiegészítőket szeretnénk megalkotni, amelyek egyrészt tükrözik a mi személyiségünket, másrészt azét is, aki viseli azt. Előfordul, hogy egyedi kéréseket is teljesítünk, és a vásárló választhatja ki a neki tetsző színkombinációt.  Mivel más korosztályhoz tartozunk a húgommal, máshogy nyúlunk hozzá a felhasznált anyaghoz design és formavilág tekintetében. Örülünk neki, amikor azt a visszajelzést kapjuk, hogy a Petal kollekció (ami húgom tervezését dicséri) a fiatalok körében kedvelt, a Gami kollekciónkat (ami az én tervezésem) pedig fiatal és idősebb korosztály is szívesen viseli.

Madmé

Hol és hogyan készülnek ezek az ékszerek? Az otthonomban van egy műhely kialakítva, ami kezdetben teljesen megfelelő méretnek tűnt, de ahogy telik az idő azt vesszük észre, már minden négyzetcentimétert belaktunk. A tervezési folyamat során gyakorlatilag ugyanazokat a lépéseket követjük, amit mind a ketten elsajátítottunk a tanulmányaink során. Aliznak és nekem is fontos, hogy az ékszer ne csak ékszer legyen, hanem legyen története, mondanivalója. Inspirációinkhoz első lépésként képeket gyűjtünk, hogy vizuálisan is át tudjuk adni a kollekció mondanivalóját.  Ha megszületett az inspiráció, próbadarabokat gyártunk, ahol kialakul a forma és finomodik a technika.

Madmé

Másik kollekciótokat a szirmok ihlették. Mesélnél erről? A sziromihletésű kollekciónkat a húgom álmodta meg. Akkoriban éppen tavaszodott és egyre jobban igényünk volt a színekre. A formát illetőleg, pedig úgy gondoltuk, hogy ez egy jó ellensúlyozása lesz a Gaminak. A geometrikust kiegészíti egy organikus forma. Ebben a kollekcióban lehetőségünk nyílik, hogy ne csak az elemek méretével, de színekkel is játsszunk.

Milyen tervek szerepelnek még az elkövetkező időszakban? Egyes ötletek maradnak ötlet szinten, mások az idők folyamán kibontakoznak. Továbbra is szeretnénk a bőrt, mint alapanyagot használni, illetve új anyagokkal, technikákkal is kísérletezni.

Madmé

Mennyi idődet teszi ki az ékszerkészítés? Csak ezzel foglalkozol, vagy ez csak a szabadidődben folytatod? Én jelenleg teljesen erre koncentrálok. Mivel van két gyermekem, ezért előfordul néha, hogy egy nap többször is nekifutok a „munkanapnak” és éjszakába nyúlóan dolgozom. Nem bánom, szerencsésnek tartom magam, hogy azt csinálhatom, amit szeretek. Húgom Aliz a szabadidejében szokott becsatlakozni, amikor csak tud és ötletekkel, tervekkel áraszt el.

Madmé

Milyen terveket dédelgetsz? Hová szeretnél eljutni néhány éven belül? Szerintem, mint minden magyar tervezőnek első lépésként az a fontos, hogy a saját hazájában megtalálja azt a közönséget, aki értékeli és keresi az általa megálmodott terméket. Természetesen hosszú távon terjeszkedni szeretnénk más országokban is. Jelenleg bécsi WAMP-os vásárokon állítottunk ki, és úgy látjuk, jó a fogadtatás, szeretik, amit csinálunk. Nagyon örülünk továbbá annak is, hogy ékszereink már eljutottak négy földrészre, hiszen ez egy kezdő tervező számára nemcsak büszkeséget, de további inspirációt is jelent a tervezői munka folyatására.

www. madme.hu

Kapcsolódó bejegyzések