Ezüstbe foglalt fa és műgyanta ékszerek a NISE-től

Két fantasztikus ötvös együtt még nagyobb eredményt érhet el. Ennek egyik szép példája Győri Eszter és Varga Gyöngyi közös márkája, a NISE Design. Az elegáns, kreatív ékszerek kulisszatitkairól kérdeztem a tervezőket.

Bár még csak 2 éves a NISE Design, mégis nagyon szép ékszerek születtek. Hogyan érzitek, a helyetekre kerültetek ez idő alatt? Köszönjük szépen! :) 2014 decemberében alakult a márkánk, úgyhogy most decemberben leszünk 2 évesek. Igen intenzív két év volt. A kezdeti próbálkozások és tapasztalatok után folyamatosan tisztult le, hogy mely formák, minták és színvilág tükröz minket, mi az, amire ha ránéz az ember, annak ellenére, hogy eltérőek a kollekcióink, mégis felismerhetővé válik, hogy ez NISE ékszer. Úgy érezzük, hogy megtaláltuk azt a vonalat, amin továbbra is haladni szeretnénk, mind anyaghasználat, mind pedig formavilág tekintetében.

NISE Design

A műgyanta és az egzotikus fa párosítása nagyon különlegessé teszi az ékszereiteket. Miért épp e két anyagra esett a választásotok? Az ékszereink keretét az ezüst adja. Mivel mindketten ötvösök vagyunk, így egy dologban voltunk biztosak: szeretnénk valamilyen nemesfémmel dolgozni. Kerestünk olyan kiegészítő anyagokat, amik kiemelik az ezüstöt a tömegből, amitől az átlagtól eltérőek lesznek az ékszereink. A fa volt az első választásunk, mivel önmagában is gyönyörű, könnyen alakítható természetes anyag, de még valami hiányzott, nem volt meg az egység a két alapanyag között. Élethelyzeteinkből fakadóan egyszerre került a látóterünkbe a műgyanta. Egyértelművé vált, hogy ez hiányzott: olyanná alakítjuk, amilyenné akarjuk, végtelen lehetőséget biztosít!

NISE Design

Hogyan alakítottátok ki a márka arculatát, a rátok jellemző stílusjegyeket? Mindig is két véglet dominált nálunk. A geometria és az organikus formák iránti vonzalmunk. Semelyiket sem szerettük volna háttérbe szorítani, ezért is indultunk egyszerre két kollekcióval. A geometrikus elemeinket meghatározza az art deco, illetve az art nouveau vonalvezetése, az organikus vonalat pedig a víz, illetve a szárazföld kapcsolata. Az új kollekcióinkban pedig arra törekszünk, hogy megpróbáljuk ezt a két külön világot egybegyúrni.

NISE Design

Mennyire vagytok hasonlóak vagy éppen különbözőek, és ez hogyan segíti a munkátokat? Alapvetően nagyon különbözőek vagyunk, ami az egyik nagy előnye a NISE-nek. A gyakorlatiasság az egyetlen közös pont. Mind stílusban, mind habitusban különbözünk. Viszont ezek a különbségek rákényszerítettek minket arra, hogy megtanuljuk ezeket összefésülni és a másik szemével is látni a dolgokat, aminek az az eredménye, hogy nem csak munka tekintetében, hanem emberileg is fejlődünk. Sosem lesz egyszerű, de nem is kívánnánk, hogy egyszerűbb legyen. Mai napig hálásak vagyunk ezekért a különbségekért, mert ez mozdít miket előre. (Meglehet, hogy ez idealizáltan hangzik, de tényleg így van.)

NISE Design

Honnan az ismeretség, és miért éreztétek úgy, hogy közösen lenne érdemes belevágni egy márka kialakításába? Utólag derült ki, hogy gyakorlatilag párhuzamos mederben haladtunk életünk során. Egymással szomszédos általános iskolába jártunk, majd évekig egy edzésre jártunk, aztán véletlenül egyszerre kezdtük el az ötvös képzést, és itt alakult ki a szoros barátság közöttünk. Minden vizsgára együtt készültünk, nagyon jól ment az együttműködés. Ez, és a barátságunk automatikusan felvetette azt, hogy szeretnénk a későbbiek folyamán létrehozni valamit közösen.

NISE Design

Hogyan oszlik meg köztetek a munka? Mindkettőnknek megvannak az erősségei, amiket ki is használunk, és ennek fényében osztjuk fel a munkát. Semmilyen munkafolyamat nem kizárólagosan egyikünké vagy a másikunké. Mindenből egyformán kivesszük a részünket. Eszter édesanyja műhelyében ötvösként dolgozik, így az ezüst részek kialakítása nagyobb részben az ő reszortja, illetve a márka hivatalos ügyeit is ő intézi. Gyöngyi pedig a fa és a műgyanta részek kialakításával, illetve a tervezéssel foglalkozik inkább. Az ötleteket megvitatjuk és egymásra építve, ötletelve alakul ki a végső terv és termék. A műgyanta öntése az a folyamat, amit közösen végzünk el a mai napig. A lényeg, hogy minden döntésünk közös, ez a legfőbb alapja a munkakapcsolatunknak.

NISE Design

Ha a kollekciókat nézem, egymástól nagyon eltérnek, de mégis felismerhető, hogy NISE ékszerekről van szó. Hogyan jellemeznétek az egyes kollekciókat? A két első kollekciónk a GEOM és a RIVER. A GEOM kollekció darabjai art deco és art nouveau ihletésű ékszerek különböző vibráló és visszafogottabb pasztellszínekben. A RIVER kollekció ékszereit a víz és szárazföld kapcsolata inspirálta. A VORTEX kollekciónk alapjául az örvények forgása, dinamizmusa szolgált, lágy, enyhén áttetsző színekkel ellenpontozva. Az új kollekciónk pedig a NEOLITH, amit az újkőkor csiszolt kőszerszámainak formavilága ihletett vibráló kék színnel párosítva, kihangsúlyozva a műgyanta könnyedségét.

NISE Design

NISE Design

Milyen terveket dédelgettek még az idén? Sok tervünk van, köztük egy új kollekció, amit egyelőre még fedjen titok. Ezen kívül egy webshop elindítása, illetve minél több hazai és nemzetközi vásáron való megjelenés, de még számtalan kollekciótervünk vár megvalósítása, úgyhogy az elkövetkező évek is eseménydúsak lesznek.

Hol lehet megtalálni benneteket, illetve hol lehet megvásárolni az ékszereket? Egyelőre a wondelLAB-ben és a MONO-ban vagyunk, de reményeink szerint már október, november környékén webshopon is elérhetőek lesznek a termékeink, addig is facebookon lehet tőlünk üzenetben rendelni.

Kapcsolódó bejegyzések