Egy különleges anyag a lakberendezésben – Turbuk Ági filckészítő

2021 január 12.
Egy különleges anyag a lakberendezésben – Turbuk Ági filckészítő bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A filc- vagy hagyományos nevén a nemezkészítés régebbi, mint a szövés vagy a fonás, mégis, a mai világban egy perifériára szorult anyagként tekintünk a filcből készült tárgyakra. Turbuk Ági filckészítőt éppen az anyag különlegessége varázsolta el akkor, amikor ehhez az anyaghoz nyúlt, ma pedig lakberendezési tárgyak széles skáláját kínálja vásárlóinak. Hogy miként lesz valakiből filckészítő, hogy milyen használati tárgyak készülhetnek ebből az izgalmas anyagból, erről beszélgettem Ágival.

Turbuk Ági Filc (11)

Hogyan került a látómeződbe a filc anyag, és mi fogott meg benne? Nagyon fiatalon megtanultam már varrni, mindig is ez érdekelt. Eredetileg is textiles végzettségű vagyok, népviselet varrást és hímzést tanultam, majd a design irányba indultam. A textil szeretete az életem része, amióta csak az eszemet tudom.

Mit gondolsz, hogyan lehet ebből az egyszerű anyagból izgalmas lakberendezési tárgyat készíteni? Mindig is ebben gondolkodtam, mert időközben lakberendező is lettem, és sokkal jobban vonz a lakóterek dekorálása, “öltöztetése”, mint például a ruhatervezés. Minél többet dolgozom ezzel az anyaggal, annál több ötletem lesz arra, hogy mi mindenre lenne még alkalmas. Ezt az ősi anyagot nagyon izgalmas egy modern látványvilághoz felhasználni.

Mitől lehet a kedvencünk ez az anyag? Nagyon kellemes tapintású, barátságos, meleg hatású, és nagyon sok jó tulajdonsággal rendelkezik. Hőtartó, strapabíró, bizonyos fokig víz és szennyeződés taszító, tűzálló. Az akusztikai tulajdonságai szintén kivételesek. A teret megtölti és kellemes hangulatot varázsol. 100%-ban természetes, ami egyre több embernek fontos, amikor a lakó- illetve a munka terét rendezi be.

Turbuk Ági Filc (4)

Készítettél ebből az anyagból párnát, laptop tartót, poháralátétet, melyik lett a kedvenced? Nehéz lenne kiválasztani, inkább azt mondanám, hogy időszakosan mindig más foglalkoztat. Már egy jó ideje a faliképek, akusztikai panelek készítésébe mélyedtem el, úgyhogy most ez foglalkoztat a legjobban, ehhez jönnek leginkább az ötleteim. Az elejétől fogva nagyméretű képeket, fali paneleket szerettem volna készíteni, de idő kellett ahhoz, hogy eljussak idáig. Sok tervem van még ezzel a területtel.

Sok tárgyat szőttessel dekoráltál. Hogyan születnek meg ezek a kompozíciók? Pici koromtól kezdve készítek szőtteseket, és nagyon érdekelt, mit lehet kihozni két technika és két anyag házasításából, innen indult a kísérletezés. Izgalmas volt ebben gondolkodni, de egyelőre úgy látom, ez valóban csak kísérletezés volt.

Mi adja az ihletet egy-egy különlegesebb tárgy elkészítéséhez? Egyértelműen a természet inspirál, a geometrikus formák, illetve az organikus minták. Ami mostanában egyre inkább foglalkoztat, hogy a fényt hogyan tudom az alkotásaimba becsempészni. A tavalyi legutolsó munkám egy LED-del kombinált kép volt, és ez egy olyan úton indított el, ami talán eddig, az elmúlt 6 év alatt a leginkább inspirál.

Turbuk Ági Filc (5)

Kiknek ajánlod ezeket a design tárgyakat? Aki szereti a letisztult formákat, vagy a meghökkentő kontrasztokat. Mivel a fenntartható design a hosszútávú célom, szeretném megszólítani azokat, akiknek ez fontos tényező az életében. A munkáim egyre inkább személyre szabottak, ezért legfőképp olyan embereknek készítem, akiknek fontos az egyediség. Az otthona mindenkinek nagyon fontos, az otthon berendezése egyfajta önkifejezés is lehet, így ebbe szépen bele tud simulni egy olyan filc dekoráció, ami közös tervezés után kizárólag a tulajdonos otthonában található.

Turbuk Ági Filc (10)

Milyen terveid vannak a következő évre? A jelenlegi helyzetben nehéz konkrétan tervezni….Szeretném tökéletesíteni az alkalmazott technológiákat, szeretném fejleszteni a tudásomat pár területen, ami kapcsolódik az alkotásokhoz. Rengeteg dolgot szeretnék megvalósítani, meglátjuk ezt mennyire engedik majd a körülmények, de összefoglalva talán azt lehetne mondani, hogy a fejlesztések és a tökéletes megoldások megtalálása az elsődleges cél.

További információ: 

www.turbukagi-filc.hu

www.facebook.com/turbuk.agi.filc

Kapcsolódó bejegyzések