A VanDalma Design sikere egy kiselejtezett pólóból indult el

Komolai-Illés Ágnes, a VanDalma Design – egyedi ékszerek fonalból márka alkotójával arról beszélgettem, hogyan lehet egy fiatal vállalkozást ügyesen menedzselni, miközben édesanyaként és dolgozó nőként is helyt kell állni. Persze, szóba került a vállalkozás átszervezése is a kialakult helyzet miatt, de Ági tele van ötletekkel.

IMG_20200220_143819

Milyen indíttatásból készültek az első ékszereid? Az egész valamikor 2 évvel ezelőtt kezdődött, amikor az egyik pólómat a kidobás helyett szétvágtam, és elkészítettem belőle az első nyakláncomat. Emlékszem, magam is megdöbbentem, mennyire szép és különleges darabot lehet készíteni pólóból, vagy akár fényes, fürdőruha anyagból. Később ajándékként adtam őket családtagoknak, barátoknak, és kivétel nélkül egytől egyig, minden egyes darab elismerést váltott ki. Tetszett, hogy olyat készítettem, ami anyagát illetően szokatlan és figyelemfelkeltő. Aztán több üzenetet is kaptam, miért nem mutatom meg az ékszereimet szélesebb körben is? Így kezdődött a VanDalma Design – egyedi ékszerek fonalból története.

Milyen anyagokat használsz? Többféle anyaggal próbálkoztam, mire a fonalakban – kötéshez, hímzéshez használt fonalak – találtam meg azt a lehetőséget, amikkel az ötleteimet meg tudom valósítani. Az tetszik a legjobban benne, hogy rengeteg árnyalat közül választhatok, ami számtalan színpárosítási lehetőséget rejt magában. Kiegészítésképpen használok még paracord, polipropilén zsinórt és fényes sodrott zsinórt (amit egyébként sokan függöny elkötő zsinórként ismernek). Ez utóbbiakból kevesebb szín létezik, de ékszereimbe nagyon jól beilleszthetőek. Mivel a paracord és a fényes, sodrott zsinór merevebb anyag, és jól tartják formájukat, ezért főleg kelta csomót formázó ékszereket készítek belőlük, amiket sokan szeretnek.

VanDalma Design

Hogyan inspirálódsz? Sok minden inspirál. Emlékek, illatok, színek. Van olyan ékszerem amit például egy nyári emlék , az őszi erdő,  de olyan is, amit 2020 év színe, a Classic Blue inspirált. A fonást, mint mintát nagyon szeretem, ezért is ez az alapja az ékszereimnek – általa szépen megmutatkoznak a használt színek.

Számodra nagyon fontos, hogy a színek harmonikusan illeszkedjenek viselőjükhöz. Miért gondolod ezt? Egy jól megválasztott ékszer kiegészíti az öltözéket, ezért fontos, hogy harmóniában legyen azzal, amit viselünk. Ezért is szeretem, ha valaki a színtípusa szerint készítteti el az ékszerét, mert akkor biztosan illeszkedik a ruhatárába, és többféle darabhoz is használhatja majd.

VanDalma Design

Mit adott neked a stílustanácsadás tanfolyam? A legfontosabb, amit a tanfolyam adott az az, hogy tudatosabban vásárolok. Csak olyan színekhez, fazonokhoz nyúlok, amelyek biztosan jól állnak nekem. Ez az, amiben tudok másoknak is segíteni. Az egyén pontos színtípusát Johannes Itten féle színelmélet mentén 4 fő típusba sorolhatjuk (tél, nyár, tavasz, ősz), melyek további altípusokra bontva összesen 12 színtípust jelentenek. Valamennyi színtípusnak megvannak a megfelelő színei, melyeket az ékszerek készítése során is figyelembe veszek.  Egy jól megválasztott, hozzánk pontosan illő színű ruha tökéletessé teszi a megjelenésünket, úgymond, felteszi az i-re a pontot.

VanDalma Design

Hogy látod, mennyire szeretnek a nők színesen öltözködni? Még mindig nagyon sok feketébe, szürkébe öltözött nőt látok, pedig sokakat nagyon öregít, fakóvá teszi az arcukat. A tanfolyam óta még inkább feltűnik, mennyire bátortalanul nyúlunk a színekhez, pedig az üzletek polcain már egész sok színnel találkozhatunk. Akik már tudatában vannak, hogy mely színtípusba tartoznak, és tudják, mely színekben tündökölnek, ők bátrabbak nyúlnak a színekhez. Az én ruhatáram is teljesen átalakult, mióta tudom, élénk tavasz vagyok.  A gardróbomban már egyáltalán nincs fekete vagy szürke szín, mert egyáltalán nem áll jól.

VanDalma Design

Milyen újdonságokkal készülsz tavaszra, nyárra? Nagyon sok színkombináció van a fejemben, amiket szépen sorban elkészítek, ezek az oldalamon is láthatóak lesznek. Folyamatosan kísérletezem újabb anyagokkal is, de csak ha már úgy látom, hogy tökéletes, akkor mutatom meg a nagyközönségnek is.

Hogyan építed be a kézművességet az életedbe? Ez a fő foglalkozásod, vagy hobbiként élsz a kreativitásodnak? Van főfoglalkozásom, az ékszerkészítés egyelőre a hobbim, de nem tartom kizártnak, hogy a jövőben ez legyen a fő irány a szín- és stílus tanácsadással kiegészítve. Szeretnék workshopokat tartani, ahol a szín-és stílustanácsadást követően az érdeklődők elkészíthetik a hozzájuk illő ékszert.

Kelta csomó

Mit gondolsz, mi a legnehezebb egy hazai kézműves számára? Nehéz előtérben maradni. Folyamatosan szükséges posztolni, jelen kell lenni többféle fórumon, mert különben láthatatlan vagy. Sokan foglalkoznak kézműves termékekkel, ezért fontos, hogy valami egyedit adj ki a kezedből, ami más, mint a többi, és ezáltal figyelemfelkeltő.

A mostani időszak mennyire változtatta meg a munkamenetedet? Mit kell ma másként csinálnod, mint korábban? Most sokkal fontosabb az egészség, kevésbé számít a megjelenés, hiszen otthon maradunk, nincs hová felvennünk ékszereinket, ezért érezhetően kevesebb a megrendelés. Valamint jelenleg az alapanyagok beszerzése is nehézkessé vált, emiatt egy-egy darab elkészítése több időt vesz igénybe, amit megrendeléskor mindig jelzek. Én pedig egyszerre próbálok több helyen is helyt állni, a munkámban, Anyaként, Feleségként és kézműves ékszerek készítőjeként is.

Kapcsolódó bejegyzések