Origami textilbe hajtogatva – Biri Magdi ékszerei

Biri Bagdi ékszerei nem egyszerűen szépek, de különlegességük révén olyanok, amelyek után megfordulnak az emberek, fogdossák és kérdezgetik az alkotót: “Ez tényleg textilből készült?” Mert a BiriMagdi origami ékszerei leheletkönnyűek, finomak és nőiesek, ugyanakkor bennük rejlik a megismételhetetlen tökéletesség is.

Mit jelent számodra az ékszerkészítés? Az ékszerkészítésben benne van minden, ami én vagyok: érzékenység, vadság, szeszélyesség. Egyfajta szabadságot ad, illetve önigazolást. Itt bátran feszegethetem a határaimat. Az ékszerkészítésnek nem lehet csak úgy nekiállni, kell hozzá egy lelki állapot, egyfajta ráhangolódás. Innen indul minden, ez adja meg az ékszerek eszenciáját, hogy éppen milyen érzések hatnak rám.

-_MG_5495Hogyan jött az ötlet, hogy ezzel foglalkozz? Soha, semmilyen formában sem vonzott az ékszerkészítés. Két évvel ezelőtt véletlenül láttam meg egy újrahasznosított anyagból készített textilékszert, és egyből el kezdett járni az agyam, végül kipróbáltam. Bár most már más jellegű textilékszereket készítek, mint akkor, de örülök, hogy így alakult. Szerencsés vagyok, hogy azt csinálhatom, amit szeretek. Az pedig különösen jó érzés, hogy más embereknek is tetszik, amit csinálok, hogy egyre többen megismerik, keresik az ékszereimet.

367Mielőtt kikötöttél ennél a stílusnál, próbálkoztál mással is? Édesanyám révén, aki modellező-varrónő, a divat folyamatosan  jelen volt az életemben. A nagyváradi képzőművészeti líceum grafika szak elvégzése után szerettem volna divattal kapcsolatos irányba elmenni, így Budapesten elvégeztem egy kétéves divatstílus, divattervező képzést. Később egyedi megrendeléseket teljesítettem, illetve volt szerencsém darker boltoknak is ruhákat tervezni, készíteni. De dolgoztam nívós turkálóban, ruházati bolti eladóként is.

334-1

Mi az, ami megérintett az újrahasznosított anyagokban? Bár az origami ékszereim készülnek csak újrahasznosított anyagból, fontosnak tartom az ökotudatosságot. Szülőként nem mindegy, milyen irányt mutatok gyermekeimnek. Kezdetben szinte mindenből, ami csak eszembe jutott, készítettem ékszereket. Póló anyagból, használt fonalból, bringa gumibelsőből, kávékapszulából. Mára már letisztult mindez. Az, hogy egy már meglévő dologból alkothatok, ha úgy tetszik, teremthetek valami teljesen újat, egy design tárgyat, az eredeti funkciójától teljesen eltérőt, nagyon jó  érzés.

monti2 monti3

Az Origami kollekciód ötlete honnan jött? Az origami ékszerek készítése, akár csak maga az ékszerkészítés, hirtelen jött ötlet volt. Nagyobbik gyermekemmel, Kristóffal origamiztunk, amikor az egyik modell hajtogatásánál rájöttem, esetleg ékszerként is tudna működni a dolog, természetesen újrahasznosított textilből. Körülbelül tudtam is, milyen anyagokból tudnám elkészíteni. Ezt követően sok-sok kísérletezgetés következett.

438-1

Mi ebben a technikában a nehézség? Értelemszerűen a különböző formák meghajtogatása ebben az esetben nem olyan  egyszerű, mint a papír esetében. Minden anyag másként viselkedik, a hajtogatni kívánt modellhez igazodva választom meg az anyagot. A különböző keményítési eljárások után minden egyes hajtást vasalással rögzítek, míg elnyerik végső formájukat. Nem utolsó sorban, fontos a precizitás, a végleges, tökéletes, harmonikus forma eléréséhez. Egyszóval minden egyes origami ékszer gondos, aprólékos munkával készül az ötlettől a végső kivitelezésig. Minden egyes elem sík textilből hajtogatott térbeli geometrikus formákból, modulokból létrehozott alakzatok, melyeket általam kigondolt egyedi struktúrában állítok össze ékszerré.

monti1

Mennyire érzed azt, hogy már kiforrott a stílusod, és megtaláltad a helyedet ebben a színes világban? Jelenleg két fő vonalon készülnek ékszereim: az egyik vonal az újrahasznosított anyagokból készült origami ékszerek, ezeket 2015 óta készítem, a másik pedig a zsinór ékszerek. Az elején keresgéltem a stílusomat, sok mindent kipróbáltam, kissé eklektikus volt a felhozatal. Folyamatosan keresem az új dolgokat, szerintem ezzel minden alkotó ember így van, hiszen a fejlődéshez ez is hozzá tartozik. Szeretek új anyagokat, textúrákat kipróbálni, egyedi módon társítani. Mostanra úgy érzem, megtaláltam a saját stílusomat. Magyarországon ma origami ékszereket, hajtogatási technikával, újrahasznosított textilből az általam alkotott módon senki más nem készít!

267-1Milyen anyagokat használsz, és miért pont azokra esett a választásod? Szeretek az anyagok terén is kísérletezni. Vannak textilek, melyekkel könnyebb dolgozni az adottságukból adódóan. Az általam leggyakrabban használt anyagok a különböző taftok, selymek, de szívesen használok keményebb, masszívabb struktúrájú anyagokat is. Az egyik ilyen például a nagymamám által saját szövőszékén szőtt vastagabb len szövet. Nem újrahasznosított, viszont teljesen természetes anyagból készült. Továbbá nem rég volt alkalmam végre tiszta selyemmel dolgozni, mellyel nagyon óvatosan kell bánni. Itt a meghajtogatott végső formát festés követte, így még különlegesebbé, egyedibbé téve az ékszert.

monti5Mennyire van időd és lehetőséged a két gyermeked mellett az alkotó munkára? Hogyan dolgozol? Lényegében a gyerekek születése után tértem vissza a kreativitáshoz, főként a második gyerkőcnél, Andornál szántam több időt az alkotásra. Ez volt az ,,én időm”, ez kapcsolt ki. Kristófnál még nagyon sok energiám összpontosult a vele való foglalatosságokra, még szoknom kellett az új helyzetet, hogy nem akkor és azt csinálok, amikor akarok. Annak idején nekünk természetes volt a húgommal (ő készíti egyébként a fantasztikus modelles fotókat), hogy láttuk édesanyánkat nap, mint nap otthon dolgozni. Azt szerettem volna, ha ez nálunk is így alakul. A gyerekeim most már elfogadják, értékelik, amit csinálok. Bár a legtöbbször akkor dolgozom, amikor rajtam kívül senki más nincs itthon, a különböző háztartásbeli munkák és egyéb teendők mellett soha nincs elég időm az ékszerekre. Gyakran a gyerekek jelenlétében is dolgoznom kell. Ilyenkor persze lelkiismeret furdalásom van, hogy nem velük foglalkozom. Az ,,átlagos” napok is mindig hoznak váratlan helyzeteket, a különböző vásárokon való részvétel sem kis logisztikázást kíván.

Birimagdi

Van kedvenc fazonod, formád, amit nem szeretnél elhagyni? Az origami technika egy kimeríthetetlen forrás. Vannak kedvenc elemeim, melyekhez többször visszatérek, ilyen például a térbeli háromszög különböző változata. A másik kedvenc pedig egy spirálforma, mely ugyancsak több változatban megvalósítható. Folyamatosan kutatom a különböző formákat, de gyakori az is, hogy egy-egy modell hajtogatása közben adja magát egy újabb ötlet. Számomra nagyon fontos, hogy a lehető leginnovatívabb módon alkossam meg az adott ékszert, mind anyagában, mind formailag, mind kompozíciójában. Általában nem készül két teljesen egyforma ékszer, mindegyik más és más.

11229444_854060218016087_4544730969712721288_oMilyen terveket dédelgetsz? Remélem, hogy az ékszerkészítés, mint perspektíva örökre megmarad az életemben. Szeretném, ha Magyarországon minél többen megismernék, hordanák a Birimagdi ékszereket. Azon vagyok, hogy külföldön is ismertséget szerezzek magamnak.

12039500_900710913351017_2421454304209346314_nHol lehet megtalálni az ékszereidet? A Birimagdi textile jewellery facebook oldalán. Továbbá ékszereim egy része megtalálható a Le petite designban és a Lotus shopban, illetve jelenleg is zajlanak egyeztetések más designer boltokkal is. Havi rendszerességgel a DIP design passage vásár kiállítója vagyok, és más design vásárokon, rendezvényeken is részt veszek. Október közepén az ékszereim megjelennek egy cég termékkatalógusában, ennek nagyon örülök. Jelenleg a Deák Ferenc utcában, a Fashion Streeen egy designereknek kialakított standon is találkozhatnak az érdeklődök a termékeimmel. Ékszereim egyedi igény alapján, megrendelésre is készülnek, látogassatok el a web oldalamra, a www.birimagdicreations.hu oldalra.

Kapcsolódó bejegyzések