“Szertartásként élem meg a festést!” – Beszélgetés Verók Adri selyem festővel

2021 január 28.
“Szertartásként élem meg a festést!” – Beszélgetés Verók Adri selyem festővel bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Verók Adri különleges módszerrel készíti selyemsáljait, mandaláit. Többféle technikát is alkalmaz, és ahogyan fogalmazott, egyfajta meditatív folyamatnak köszönhetően születnek meg az alkotások. Nem véletlen, hogy éteri szépségük megragadja a figyelmünket. Egyedi festési módjáról és azokról a megismételhetetlen bensőséges pillanatokról beszélgettünk, amiket a hozzá érkező kiváncsi alkotók is átélhetnek egy workshop folyamán.

IMG_20200925_130151_edited

Mit ad számodra a selyemfestés folyamata, a selyem tárgyak készítésének lehetősége? Elsősorban szabadságot, a színek energiáját, örömet, egy másfajta szemléletet az élethez. Maga a festés egy elmélyülés, meditáció számomra, ami teljesen feltölt energiával, lelkesedéssel. Nekem ez egy boldogság fröccs, egy jó adag örömhormon. Annyira elmerülök az alkotásban, hogy teljesen megszűnik a külvilág, gyakran nem is emlékszem magára a folyamatra, hogy mit miért csináltam. Amikor elkészülök, akkor viszont jön a büszkeség, a rácsodálkozás, az öröm, egy szívmelengető érzés. A legjobban azt szeretem benne, hogy nincs két egyforma darab, mind egyedi és megismételhetetlen.

Miért éppen a selyemhez nyúltál? A selymet ösztönösen választottam, nem előre eltervezett volt. Azóta már tudom, hogy miért. A selyem a nőiességet szimbolizálja számomra, a melegséget, kényeztetést, eleganciát, önbizalmat, szépséget. Közvetíti a színek és minták rezgését és energiáját, ezért a lelkünkre, hangulatunkra is jótékony hatással van amellett, hogy egy szép és divatos kiegészítő. Kezdetben hobbi volt, de útközben rájöttem, hogy ez egy terápia nekem, ma pedig már hivatás.

dav

Milyen technikával festesz? Többféle selyemfestési technikát alkalmazok, az egyszerűtől az egészen bonyolultig, és gyakran ötvözöm is őket egy terméken belül. Használom többek között a kontúr, a gyűrt, a viaszbatik technikákat is, utóbbi most a kedvencem, csodálatos dolgokat lehet a segítségével alkotni. Egy professzionális selyemfestéket használok, amit többórányi gőzölési eljárás tesz tartóssá, majd ragyogóvá, fényessé és puhává varázsolja a selymet.

Milyen motívumokat kedvelsz? Ami belülről jön az utóbbi időben, az az Univerzum, az áramlás, indaszerű növények, de előfordulnak geometrikus minták is. Spirális, áramló, hullámzó jelképek. Ezek a teremtést, a kapcsolódást, az életet, a növekedést szimbolizálják számomra.

dav

Hogyan születik meg egy alkotásod? Néha sokáig érlelődik, akár hetekig, és van egyfajta szükség érzés bennem. Nehezen fogalmazható meg. Olyan, mintha állnék egy ajtóban, és türelmetlenül azt várnám, mikor nyílik ki végre, és mehetek be, hogy megnézhetem, mi van ott. Egyszer csak kinyílik ez az ajtó, akkor előveszem a kellékeket, előkészítek mindent, ami kellhet, még hidegélelmet is, komolyan! Szertartásként élem meg a festést, ezért gyakran tisztítom meg előtte a teret, magamat és a kellékeket is Palo Santo vagy zsálya füstjével. Festeni kezdek, kikapcsolok, elmerülök magamban. Sokszor napokig festek egyfolytában, amíg jön az információ, addig csinálom. Nem sokat gondolkozom közben, így nagyon nehéz leírni egy-egy alkotáshoz, hogy mit is akarok üzenni vele. Azért persze tudatosan is festek, amikor például rendelnek valamit, vagy egy korábbi termékhez hasonlót szeretnének.

IMG_20210105_134123_edited

Mennyire van beleszólása a megrendelőnek, hogy milyen legyen egy sál, egy mandala? Maximálisan törekszem a kérésnek megfelelni. Itt ugye szempont, hogy mégis mit szeretne a megrendelő, kivitelezhető-e a selymen. Elmondja a kívánságot, az elképzelést, elkezdek rajzolgatni, utána olvasni a témának, ha olyan jellegű. Nemrég volt egy olyan felkérésem, ahol a matematikát és a vallást kellett kombinálni egy kendőn belül. Végig kapcsolatban és együttműködésben voltunk a megrendelővel, fázisonként egyeztettem vele, elmondtam a lehetőségeket, javítottam, módosítottam szükség szerint. Közösen teremtettünk értéket, csodás folyamat volt. Mandalánál is a kéréshez igazodom, személyre szólókat készítek ilyenkor, ráhangolódom, bevonom a formák és színek szimbolikáját, és eszerint készül el a kép. Olyan kérések is vannak, amikor egy meglévő egyedi termékre kérnek még pluszban feliratot, logót, vagy idézetet.

dav

Milyen termékeket készítesz? Jelenleg kendőket, sálakat, képeket és párnahuzatokat festek selyemre. Ékszereket is készítek a már megfestett selymeimből, fülbevalót, medálokat.

A színelmélet alapján is festesz selymet. Miért érzed ezt fontosnak? Egyrészt az önbizalmunk szempontjából, másrészt a tudatosságot figyelembe véve tartom fontosnak a színelmélet szerint festett kiegészítőimet. Előbbit jelentősen befolyásolja a megjelenésünk, persze ez fordítva is igaz. Ehhez viszont egy fontos dolog, hogy harmóniában legyünk önmagunkkal kívül és belül is. Ehhez a harmóniához pedig hozzájárulnak a számunkra megfelelő színek a ruhatárunkban, főleg az archoz közel viselve. Ezek a színek, a mi saját színeink mindig üdévé, élővé, harmonikussá teszik az arcunkat, ragyogóbbá a tekintetünket.

Színtípusok_edited

Itt jönnek képbe a kiegészítők a színelmélet és a tudatosság szempontjából is. A változatos, de tudatos öltözködéshez elegendő, ha van néhány színes kiegészítőd, és nem feltétlen szükséges több szekrényt megtömni új ruhákkal. Ezeket tudod kombinálni a meglévő ruháiddal, különböző módokon, helyeken viselve, megkötve a selymeket. Egy sálat a nyakadban többféleképpen is megköthetsz, vagy akár a hajadban, a derekadon is, ha az alkatod engedi.

Hogyan zajlik nálad egy workshop? Egyéni vagy páros örömfestésre jönnek hozzám, mert így magabiztosabb, felszabadult tud lenni az is, aki egyébként visszahúzódó, szégyenlősebb típus, vagy kevésbé kommunikatív személyiség. Előre egyeztetjük – nagyjából – ki mit szeretne festeni, hiszen nekem is elő kell készülni a foglalkozásra. Ajánlott kész ötletekkel érkezni, de nem feltétel! A rugalmasság fő szempont. Ha nincs kész terv, megmutatom a selymeimet inspirációnak, beszélgetünk, egymásra hangolódunk. Mindig van próbaanyag, ahol kipróbálják először a technikát, a festék viselkedését az anyagon, a színek találkozását.

dav

Majd csak ezután térünk át a kendőre, sálra, vagy épp mandalára. És aztán egyszer csak elindul valami. Megindul a fantázia, és mindenki bekerül egy áramlásba, alkotni kezd. A kész művek láttán öröm, büszkeség járja át a résztvevőket. Segítek, vezetek, ott vagyok, beszélek vagy épp nem, ha arra van szükség. Mindig az érkezőtől függ, hogy mennyire megyünk bele témákba, spiritualitásba, vagy inkább a divat felé haladunk, és színtípusának megfelelően fest magának egy selyemkiegészítőt. A kis létszám miatt baráti, közvetlen a hangulat. Zene szól a háttérben, és egy kis ropogtatni való, kávé, tea is vár a kikapcsolódás mellett.

dav

Mesélj kérlek egy kicsit a mandaláidról! Amikor festek, egyfajta meditatív állapotba kerülök, szinte kikapcsol az elmém. Feltöltődök pozitív energiával, átjár a nyugalom. Ezeket a jótékony hatású rezgéseket átveszi a selyem és közvetíti azokat, felerősíti a belső energiaáramlást. Minél többször nézel rá a képre, annál hatékonyabb a hatás. Minden mandala más és más, még akkor is, ha ugyanazt a mintát festem újra.

Milyen különlegességekkel, újdonságokkal készülsz erre az évre? Tervben van kollekció bevezetése. Bővítem az ékszerpalettámat újabb színekkel. Kíváncsi vagyok mit tudok kihozni a selymekből lakberendezési vonalon, így belemélyedek jobban a lehetőségekbe, technikákba.

További információ: 

www.verokadri.hu

www.facebook.com/VerokAdriSelyem

Kapcsolódó bejegyzések