Mennyire fájhat a szerelem?

A lélek dolgaiban elmélyedni komoly munka. Minél mélyebbre ásol, annál nagyobb felfedezésekre jutsz, amelyek sok esetben sokkolóak. Feldolgozásukhoz időre, türelemre, megértésre van szükség. Sokszor egyedül ez nem is megy. Szükség van egy tapasztalt szakemberre, aki a kezedet fogja, nehogy menet közben elsüllyedj.

Ha az önismereti munkához, a világban folytatott túléléshez még a szerelem is társul, markánsabbá válik minden. Hiszen ha szerelmes vagy, képes vagy feladni önmagadat, átadni magadat egy nagyobb, egy hatalmasabb érzésnek. Képes vagy arra, hogy elfelejtsd, voltaképpen azt sem tudod, te ki vagy. Hogy az önismereti munka legelején jársz. Ilyenkor nem látod akadályát annak, hogy a helyedre – még ha csak időlegesen is – egy másik személy kerüljön, aki fontosabb, aki érdekesebb nálad. Csodálod, figyeled minden rezdülését, és akaratlanul is megváltozol érte, a szerelmetekért.

De mi történik akkor, ha a szerelem nem is olyan egyszerű képlet, mint elsőre gondoltad volna? Mit tehetsz akkor, ha a hömpölygő árral együtt, kapaszkodó nélkül te is elsodródsz? Ha a szerelmed olyan szenvedéllyel szeret, amire sosem volt példa? Ha elveszíted egy pillanat alatt a horizontot, és már képtelen vagy visszatalálni a középponthoz?

Mindaddig, amíg az első pofonok el nem csattannak, Szurovecz Kitti: Hópelyhek a válladon című könyvének főhősnője sem ocsúdik fel. Nem fizikai bántalmazás formájában, hanem odavágott kemény szavakban érkezik az első szívbemarkoló élmény. És az egészséges lélek egy pillanat alatt összerezzen. Tudja és érti, hogy ennek nem így kellene történnie. De ahogy a megérzés jött, úgy el is suhan, hiszen a szerelem mindenre ad magyarázatot. Ebben az állapotban a tisztánlátás nem erősségünk. Szerelmesen boldogok szeretnénk lenni, és minden simogatás, legyen az verbális vagy fizikai, megtört lelkünket építi, gyógyítgatja. Mint egy falat kenyér az éhezőnek, úgy vágyunk rá. Mivel a jót megtapasztaljuk, képesek vagyunk a rossz felett szemet hunyni.

Szurovecz Kitti Hópelyhek a válladon

A történet hősnője sem érti, mi miért történik. Megtört, megtépázott önbecsülése, a gyerekkorból hozott fel nem dolgozott fájdalmak még jobban elgyengítik a szívét, a lelkét. Egy sebzett léleknek pedig kellenek a kapaszkodók, még akkor is, ha néha fájdalmasak. Mert a szerelem, a vibráló pillanatok, a fantasztikus élmények elmossák a határt jó és rossz között.

Ám mi történik akkor, ha a szerelmed hangulata nem azért ingadozik, mert stresszes mindennapokat él meg. Nem azért dühöng, mert jogosan felbosszantották. Nem azért ellenőriz folyton, mert valóban gyanúsan viselkedsz. Hanem azért mert beteg: borderline szindrómában szenved, melynek a következményei nem csak egy szerelmet, de szinte minden kapcsolatot képesek rommá zúzni.

Ha érdekel, miként alakul egy ilyen szerelmi kapcsolat, akkor mindenképpen olvasd el könyvet. De készülj fel megrázó, fájdalmas pillanatokra, amikor szembesülsz azzal, hogy egy szerelem amilyen szép és édes, annyira fájó és önmarcangoló is lehet. Szörnyű látni, hogy egy ilyen kapcsolatot egyetlen ember nem képes megmenteni. Ahhoz mindkét fél aktív és segítő hozzáállása szükséges. Ennek hiányában minden csak gyötrődés, kín és fájdalom. Amiből csak egyetlen kiút létezik…

Kapcsolódó bejegyzések