Édes kényeztetések Damniczki módra

2017 február 19.
Édes kényeztetések Damniczki módra bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A Belváros szívében, a Bazilikától néhány lépésre található Damniczki cukrászda maga az édes kényeztetés. Fagylaltjai és süteményei még a legigényesebbeket is meggyőzi. A művészi cukrász remekekhez pedig minőségi kávét fogyaszthatunk. Teljes a harmónia!

Korábban már jártam itt. Fagylaltjaival teljesen levett a lábamról. Miután tejcukor érzékeny vagyok, nagy lelkesedéssel vetettem bele magamat a Damniczki fagylaltkínálatába. A megszokott szerény kínálattal szemben itt tobzódhattam az ízekben. Ráadásul számos nyalat különleges ízpárosítással csábított. A nyár ugyan elmúlt, de a cukrászda szűkített változatban megtartotta kínálatát, így aki télen is szívesen fogyasztja ezt a jeges hűsítőt, annak nem kell visszafognia magát, itt a hét bármely napján kedvére fagylaltozhat.

20170211_173013

Bár a fagylaltokkal örökre a szívembe lopta magát a cukrászda, most mégis, a sütemény szortimentjére voltam kíváncsi. Az üzletbe lépve nagy nyüzsgés fogadott: telt házzal találatuk szembe magunkat. Aki először jár itt, talán meglepőnek érezheti az üzlet elrendezését. Míg jobbra a fagylalt és süteménypult található, addig bal oldat a kávégép áll, ahol egyben a fizetést is rendezni lehet. Hátul illetve az emeleten találunk asztalokat, sőt, az emelet legbelső terében kényelmes bőr kanapékban ejtőzhetünk, és élvezhetjük a süteményezéssel együtt járó békés perceket.

20170211_174923

A legjobb helyet választottam ki magamnak, közvetlenül a sütemények kínálata mellett foglaltunk helyet, az utcafronton. Kíváncsian nézelődtem. Nagyon tetszett, hogy miután a pultból kiválasztottam a desszertet, azt egy tálra helyezték, és egy kellemes kompozíciót alkottak belőle. Mivel most a monodesszertek szezonját éljük, ezért a legtöbb édesség egy kellemes mousse-t takar. A kínálat széles, és mint mindig, most is gondoltak a megváltozott étkezési renddel étkezőkre: tej- és liszt, vagy liszt- és cukormentes változatokat is kínálnak.

20170211_170718

Damniczki Balázs ezekben a desszertekben a nyár slágereit álmodta újra. A 2014-es Ország Tortája, a Somlói revolúció és a 2015-ös versenyen második helyezést elért Fűszeres málna, illetve az újraértelmezett Rákóczi túrós mellett számos monodesszert várt ránk. Mivel képtelenség lett volna mindent végigkóstolni, csak néhány süteményre esett a választásunk. A Fűszeres málna kihagyhatatlan volt, és nem is csalódtam benne: a mandulalisztből sütött csokoládés tésztán kalocsai pirospaprikával fűszerezett málna mousse réteg pihent két sorban. A rétegeket egy tésztacsík választja el egymástól, amelyben a mandula forgács adja a sütemény roppanóságát, és a tetejét fedő málna tükör pedig a fanyarságát.

20170211_170752

Ezután következtek a mousse-ok, amelyek mindegyike tökéletes könnyedséggel és kellemes ízkombinációval kényeztetett minket. A gyömbéres maláta – amelynek fagylalt változata is nagyon népszerű – hármas íz kombinációjával kiegyensúlyozott élményt adott. A karamell és vanília mousse között meghúzódó csoki réteg nem hagy kivetnivalót maga után.  Nagy kedvenc volt az epres karamellás mousse is. A mandulalisztből sütött csokoládés tésztán nyugvó eper és vanília mousse duó folyékony karamellát rejt a belsejében, így amikor az első falatot kiemeltem, a közepéből alácsordult a karamella. Csodás látvány, és még finomabb íz volt!

20170211_170408

Természetesen a kávé sem maradhatott el a délutáni sütizés mellől. Egy rizstejes latte és egy espresso került az asztalunkra, mindkettő tökéletes ízélménnyel. A Damniczkiban a kávé kínálat éppen olyan fontos, mint a sütemény, ezért nagyon odafigyelnek mind a kávé, mind a főzés minőségére. A jelenlegi technológia csúcsát képviselő Black Eagle gépen készülnek nem csupán a klasszikusnak számító olasz presszók, de az újhullámos, világos pörkölésű, termőterület szelektált kávék is. Gyuricza Brigi üzletvezető személyében egy profi barista főzi a kávénkat.

20170211_180129

1

A Damniczki erőssége a minőségen nyugszik: a friss tejet, a hagyományos tejszínt a Székesfehérvár környéki tehenészetből, a diót és a gyümölcsöket a szomszédos kiskertekből vásárolják, és saját maguk dolgozzák fel. Nem használnak semmilyen szintetikus aromát, színezéket, emuelgáló szereket, kemikáliákat. A fagylaltok közel százéves receptek alapján készülnek, a gyümölcsösökben a gyümölcstartalom minimum 40 százalék, és nem tartalmaznak tejet, így a laktóz érzékenyek is fogyaszthatják.

Kapcsolódó bejegyzések