Salvatori kávékülönlegesség Budán

2019 április 11.
Salvatori kávékülönlegesség Budán bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Kávé őrület lengi be a várost, van aki ízleli, kóstolgatja műértő alapossággal, mások esküsznek az újhullámos ízekre, megint mások maradnak az olaszos pörkölésnél. A Frankel Leó utcában mostantól eredeti, salvatori single origin kávékülönlegességeket kóstolhatunk.

Az egyik legkiválóbb kávé termőhely Salvador, egy apró közép-amerikai ország, amely magaslati tájainak, mérsékelt éghajlatának, kristálytiszta vizeinek és vulkanikus talajának köszönhetően ad otthont a világ egyik legmegbízhatóbb, kiemelkedő minőségű kávéjának.

Marcello-opening-2

A kicsinyke közép-amerikai országban az arabica kávé több variánsát is termelik, amelyek mind más karakterrel rendelkeznek. Az egyik ilyen tipikus arabica fajta a Sarchimor, ami kimondottan a magaslati tájakon érzi jól magát. „Nedvesen hántolt”, azaz „semi-washed” módon dolgozzák fel, ami azt jelenti, hogy a kávébabokat a szüret után 4-5 óráig félig kierjesztik, összesen kétszer szárítják, és viszonylag hamar lehántolják pergamen héját. Kifejezetten alkalmas sötét pörkölésű, olasz stílusú kávé készítésére. Selymes textúra jellemzi, továbbá kellemesen savas, méghozzá anélkül, hogy túl gyümölcsös ízű lenne.

Marcello

A Pacas-t Salvadorban fedezték fel először 1949-ben, amely a Bourbon és a Caturra természetes mutációja.  „Mézes”, azaz ”honey meal” eljárással dolgozzák fel, amelynek lényege, hogy a gyümölcshúst hagyják teljesen megérni a kávébabban, majd ezután szárítják ki. A fajtának eredendően édeskés az ízvilága, és leginkább a világostól a közepesig terjedő pörkölés áll jól neki. Kiegyensúlyozott savasság, valamint egyedülálló szilvás zamat jellemzi.

A Pacamara egy hibrid arabica variáns, amelyet az 1950-es évek végén a Salvadori Kávé Kutató Intézet a Maragogype és a Pacas fajták keresztezéséből fejlesztett ki. Leginkább világostól a közepesig terjedő pörköléssel készítik. Kóstolásakor tiszta, élénk savakat és sötét gyümölcsökre emlékeztető ízvilágot érezhetünk leginkább.

Marcello Kávézó

A nemrégiben megnyílt, saját pörkölővel felszerelt Cafe Marcello kimondottan ezekre, a salvadori, single origin kávékra specializálódik, és Budapest 2. kerületében várja a kávé szerelmeseit. A kávézóban ráadásul a már fent is említett single origin micro-lot kávék közül választhatunk, amelyek nem csupán azonos fajták válogatásából és ugyanarról  a farmról – jelen esetben a Santa Cristináról – származnak, de ugyanazon évjáratban is szüretelték őket. Itt az ideje tehát, hogy elmerüljünk az izgalmas salvadori kávékultúrában, és igaz különlegességekkel kezdjük, vagy éppen zárjuk a napjainkat.

Kapcsolódó bejegyzések