Kávészünet svéd módra

A kávénak fontos szerep jut a tradicionális svéd kávészünet (’Fika’) során. Ilyenkor az ismerősök, kollégák egy csésze fekete és egy szendvics vagy péksütemény kíséretében leülnek egymással beszélgetni. Az IKEA igyekszik még többet tenni annak érdekében, hogy egy csésze PÅTÅR kávé elfogyasztása különleges élmény legyen.

PH138683

A Wikipedia szerint a ’fika’ társadalmi intézménynek számít Svédországban: szünetet jelent – ez legtöbbször a kollégákkal, barátokkal vagy családdal eltöltött kávészünetre utal. A ’fika’ szó főnévként és igeként is használható. A fikát eltöltheted munkahelyed kávészüneteiben, elmehetsz valakivel egy ’fika-randira1, de utalhat arra is, hogy egyszerűen elfogyasztasz egy csésze kávét, teát, vagy más alkoholmentes italt. A szó több jelentést is takar, legtöbbször  keksz, sütemény és torta is tartozik az italhoz. A szünet intézménye a svéd kultúra középpontjában áll.

A PÅTÅR kávék UTZ-minősítéssel rendelkeznek, ami a fenntartható mezőgazdasági előírások jegyében megfelelő kondíciókat és visszakövethetőséget biztosít, egészen az ültetvényekig. Ráadásul a kávé biokávé!

„A kiváló minőségű, 100%-ban Arabica kávébabok teljes mértékben műtrágya- és rovarirtószer-mentes körülmények között növekednek családi farmokon, illetve egyéb partneri együttműködések keretében olyan országokban, mint Honduras, Mexikó vagy Peru. A kávébabokat később összekeverik, megpörkölik és az IKEA áruházaiban valaha kapható legkiválóbb minőségű kávévá őrlik.” avat be a részletekbe Vladimír Víšek fenntarthatósági vezető.

PH139166

„A kávé mellé számtalan új és izgalmas fogással és termékkel, valamint egészséges és fenntartható választékkal készülünk a Svéd Finomságok Boltjában! Külön ki szeretném emelni az IKEA Food új, MUNSBIT névre keresztelt, akár útközben is fogyasztható, egészséges rágcsálnivalóit!” meséli Miskolczi Gergely, az IKEA Food vezetője.

PH139168

“Bio kávét termesztek. Nem akarok vegyszereket használni. A környezet a legfontosabb, jó környezet nélkül nincsen semmi.” – vallja Americo Gil Guevara , perui gazda

„UTZ és organikus egy jó kombináció. Ha organikusan gazdálkodaz,  és ezzel véded a talajt és a környezetet is egyaránt. Épp úgy vigyázol a termékre mint a munkásokra, akik vele dolgoznak.” – helyi UTZ képviselő

Kapcsolódó bejegyzések