Beton másként. A NewAccent finom betonékszerei

Hogyan lesz az apró homokszemcsékből mutatós ékszer? Mennyi mindent kifejezhet egy beton nyaklánc? Nos, ezekre a legjobb példa a NewAccent ékszerei, melyek egyedülálló technológiával készülnek, és Fülöp Erika tehetségét és keze munkáját dicsérik. Ismerjétek meg a NewAccent betonékszereket!

Talán annál nem is lehet személyesebb egy ékszer, minthogy saját nyaralásunkat önjük végleges formába. Honnan jött ennek az ötlete? Imádom a kavicsokat, mindegy, hogy kicsi, nagy, kerek vagy szögletes, mintás vagy egyszínű. Rengeteg kavicsot hozok haza minden nyaralásból vagy kirándulásból. Ezek abban a pillanatban a legszebb és legizgalmasabb darabok, amelyek azután otthon elkallódnak, így egy idő után már arra sem emlékszem, hogy mi honnan érkezett. Ez adta az ötletet, hogy az ékszerek alapanyagául 1-1 nyaralási helyszín apró köveit, kavicsait használjam fel. Így nem vesznek kárba a gondosan kiválogatott szép kavicsok, valamint csodás érzés, hogy most például a kedvenc balatoni strandomon gyűjtött homokból készült nyaklánc van rajtam. Ezáltal sokkal személyesebbek az ékszerek, hiszen már magához az alapanyaghoz is kötnek emlékek, élmények.

13178891_1787083194843792_5141045867140708164_n

Mennyire tetszik ez az embereknek? Ahányszor megemlítem a vásárlóknak, hogy van lehetőség saját homokból is ékszert készíttetni, mindenkinek tágra nyílik a szeme és kedves mosoly jelenik meg az arcukon, ami bizonyítja, hogy nem vagyok egyedül a homok- és kavicsgyűjtögető szenvedélyemmel.

Milyen egzotikus tájakról érkezett már homok? A legszebb homok Izlandról érkezett, egy mélyfekete színű vulkáni homok, egészen apró szemcsés. Egzotikus tájakról is érkezett homok például a perui tengerpartról, vagy a kamcsatkai félszigetről. Nemcsak tengerparti homokot kaptam, volt, aki Mongóliából, a Góbi sivatagból hozott haza több kiló homokot. A legkedvesebb megrendelésem hozott homokból egy jegygyűrű készítése volt, ahol a homok a pár számára kedves helyről származott. Kevés jegygyűrű van, ami még ennél is személyesebb lehet, hiszen nemcsak maga az eljegyzés kötődik hozzá, hanem már az azt megelőző közös emlékeket is hordozza magában a gyűrű.

il_570xN.902228322_kfi9

Honnan jött az ötlet, hogy betonékszereket készíts? Gyerekként, tinédzserként nagyon szerettem ékszereket készíteni. Éveken keresztül készítettem papír-, gipsz-, fonal-, textil-, gyurmaékszereket. Bármit felhasználtam ékszerkészítéshez, ami a kezem ügyébe akadt. Maga a készítés, az előállítás volt számomra az érdekes, hordani nem igazán hordtam az elkészült ékszereket. A gimnázium utáni továbbtanulás, pályaválasztás időszakára visszagondolva most már tudom, hogy az alkotás lehetőségét kerestem a jövendő szakmámban, így jelentkeztem a Műszaki Egyetem Építészmérnöki karára. Építész hallgatóként sokat foglalkoztam a betonnal, kezdve a vasbeton szerkezetek méretezésétől az építőanyag labormunkákon át a kivitelezés szervezéséig. 15 éve tervezek új családi házakat, vagy végzem régi épületek átalakítását, és a beton ezekben mindig ott volt.

11222338_1729293523956093_3616374602501111455_n

Sajnos a 2008-as gazdasági válság az építőipart padlóra küldte, így nekem is váltanom kellett. Visszatértem a gyerekkori hobbimhoz, és elkezdtem ismét ékszereket készíteni. Először üvegékszereket csináltam, de egy idő után az elérhető alapanyagból és a technikai lehetőségből fakadó korlátok már olyan mértékben befolyásolták az elkészült darabok jellegét, hogy nem jelentett élvezetet ezzel az anyaggal dolgozni. Sokat törtem a fejem, mit is szeretnék a jövőben csinálni: az építészetet nagyon szeretem, az ékszerkészítést nagyon szeretem, hogyan lehetne egyszerre a kettőt? Egy külföldi weboldalon láttam az első betonékszert, és villámcsapásszerű volt a felismerés: de hiszen én ehhez értek!  Azonnal belevágtam. Fél év telt el a kereséssel, kutatással, a megfelelő technológia kidolgozásával, mire az első, jó minőségű és szép betonékszerem elkészült.

13138867_1787062824845829_8171983367900561820_n

Milyen technikát alkalmazol? Miben vagy más, mint a többiek? Betonékszert többen is készítenek Magyarországon. Általában egy műanyag vagy szilikon öntőformát használnak, amelyben a beton megköt. A kész betonformát ki kell szedni az öntőformából. A forma ezután újrahasznosítható, ismét önthető bele a beton, és ismét kiadja ugyanazt a beton tárgyat, amit lehet festeni vagy különböző módokon tovább dekorálni. Én ezzel ellentétben rozsdamentes acél keretbe öntöm a betont, és ez a keret egyben a kész ékszer foglalataként meg is marad, része lesz a beton ékszernek. További nagy különbség, hogy az acél keretbe kötött beton felületét én csiszolom, így a beton belső szerkezete válik láthatóvá. Az én ékszereim nem homogén szürke vagy festett felületűek, hanem a betont alkotó kavicsok látszanak metszett felülettel. Minden egyes darabnak egyedi mintázata van, amely csak a csiszolás után válik láthatóvá. Ha az öntéskor színes homokot (például dekorhomokot) keverek a betonba, akkor csiszolás révén ez is megjelenik, és színes felületet ad a betonnak.

feher_gyuruk_IMG_1314_1200

Milyen háttér szükséges ahhoz, hogy beton ékszerek készülhessenek? Nagyon nagy szerencsém van azzal, hogy apukám imád barkácsolni, ő egy igazi ezermester, és egy jól felszerelt műhelye is van hozzá. Ahogy a fejlesztés során haladtam előre, ő segített az ötleteimet a gyakorlatba átültetni és kipróbálni. Ezeket a gyakorlati tapasztalatokat felhasználva tudtam mindig továbblépni. Nélküle azt hiszem nem sikerült volna idáig eljutni.

il_570xN.902227584_2hw8

Az építészet, ahonnan jössz, régóta alkalmazza a betont, de az utóbbi időben a beton finomabb „megfogalmazása” is előtérbe került. Vannak példaképeid ebben? Természetesen Losonczi Áron üvegbetonja megkerülhetetlen példa a beton alternatív célú felhasználására. Hihetetlenül izgalmas terület, szerintem ő még tovább fog lépni ebben, és hallani fogunk új fejlesztésekről.  Nagyon izgatja a fantáziámat az Ivánka Beton textil és beton kombinációjából előállított boríték táskája is, amely teljesen új területre hozza be a betont.

Hogyan látod, mekkora mozgásteret enged ez a fajta anyaghasználat? Bármit létrehozhatsz belőle, amit eltervezel, vagy vannak korlátai? A beton nagyon sokféleképpen elkészíthető, különböző adalékanyagokkal kiegészítve más-más pozitív tulajdonsága erősíthető fel vagy éppen negatív tulajdonsága tüntethető el. Emiatt hihetetlenül sokféleképpen alkalmazható.  Jelenleg számomra az anyagvastagság és a felületfolytonosság egyfajta korlát, hiszen a betonból kiegészítő szerkezetek nélkül csipkeszerűen áttört és textil vékonyságú, de ugyanakkor tartós és szilárd tárgy tudomásom szerint nem készíthető.

il_570xN.901992501_72ep

Hogyan látod magadat néhány év múlva? Szeretném a márka ismertségét növelni, és esetleg külföldi partnerekkel is kapcsolatba lépni. Az szinte biztos, hogy a beton, mint alapanyag megmarad, de néhány év múlva már teljesen más lesz az aktuális kollekció. Szeretek fejleszteni és kísérletezni is. Már most azon gondolkodom, hogy az ékszereken túl milyen egyéb használati vagy dísztárgyak ültethetőek át betonba. A virágtartókon és mécsestartókon túllépve, ezeknél izgalmasabb és érdekesebb tárgyakat szeretnék betonból elkészíteni.

il_570xN.901992345_mrqf

Van olyan álmod, terved, amit meg szeretnél valósítani, és eddig csak az idő hiánya, vagy a technika akadályozott benne? Legnagyobb problémám az időhiány. A meglevő kollekció eladott darabjainak pótlása egyre több időt vesz el. Amiért nem panaszkodhatom, hiszen ez azt jelenti, hogy sikeresek, népszerűek az ékszereim, viszont egyre kevesebb időm marad a továbblépés megvalósítására. Nagyon szeretnék kísérletezi a textil és a beton kombinálásával, de még odáig sem jutottam, hogy az alapanyagok lehetséges körét feltárjam.

14359207_1850029361882508_166130768785174233_n

Kiknek ajánlanád az ékszereidet? Az acél és beton alapanyag és a tiszta, egyszerű formavilág miatt főként azok szeretik az ékszereimet, akik egyébként az urbánus vagy indusztriális irányokat is kedvelik.

A férfiak is vevők erre a stílusra? Hiszen néhány darabot már számukra is készítettél. Szerintem a beton és az acél uniszex anyagok, és ezt a férfivásárlóim száma is igazolja. Számukra eddig főként mandzsettagombokat készítettem, viszont a közeljövőben fogom bemutatni azt az új kollekciót, amely az eddigi nőiesebb kerek formák mellé behozza a szögletes irányvonalat is, amelyet inkább a férfivásárlók fognak szeretni.

feher_gyuruk_IMG_1332_1200

Hol lehet megvásárolni az ékszereidet? Legnagyobb választékban a Paloma művészudvarban, ami 1053 Bp, Kossuth Lajos utca 14-16 szám alatti régi bérház belső udvarában van. Itt az első emelet 9-es bemutatóteremben állandóan megtalálhatóak az ékszereim, és hetente másfél napot keresztül én magam is itt vagyok.

Budapesten további 2 helyen kaphatóak még a kollekció egyes darabjai:az Iparművészeti Múzeum shopjában (1091 Bp, Üllői út 33-37) és a NoBorder fodrász és designer szalonban (1074 Bp. Hársfa u. 29.) Az internetem a saját weboldalamon keresztül is lehet rendelni illetve több webáruházban is kaphatóak az egyes darabok.

Karácsonyig Óbudán! A Fő téren az Esernyős – Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pont fogadó terében minden szombaton és vasárnap 10 és 22 óra között design vásár ahol a New Accent beton ékszerek is kaphatóak.

Kapcsolódó bejegyzések