Pezsgő minden alkalomra – Itt az első Bujdosó pezsgő!

2018 július 31.
Pezsgő minden alkalomra – Itt az első Bujdosó pezsgő! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet egy igazi, dél-balatoni stílusú tradicionális pezsgővel rukkolt elő ebben az évben. Egy tökéletes palackba zárt élvezet, hogy a nyár, a balatoni élmény még különlegesebb, élvezetesebb lehessen!

Bujdosó Ferenc le se tagadhatná, hogy szereti a buborékokat, itthon az elsők között kezdett gyöngyözőbort készíteni. Még mindannyian emlékezhetünk a Roseccóra és a Friseccóra, amelyek alapul szolgáltak a ma már Kék, Zöld és Bordó néven futó borcsaládhoz.

bujdoso_pezsgo_Furmint_ChicAndCharm

„Mindig is terveztem, hogy előbb-utóbb tradicionális eljárással készült pezsgő is kerül a szortimentbe, és végre idén debütálhattak is az első palackok” – meséli Bujdosó Ferenc. „Régóta érdekel a pezsgő műfaja; nem sokan tudják, de erről írtam a diplomamunkámat, különböző szőlőfajtákat vizsgáltam benne a pezsgőkészítés kapcsán. A gyakorlati időmet is németországi pezsgőüzemekben töltöttük a feleségemmel, Beával.”

bujdoso_pezsgo_Furmint_ChicAndCharm

Akkor, 1989-ben még az volt a terv, hogy itthon a BB-nél lesz pezsgőmester, aztán úgy alakult, hogy inkább belevágtak a saját birtok építésébe, és így egy időre távol került a pezsgő készítéstől. A 2016-os évjáratban azonban minden adott volt ahhoz, hogy el tudják készíteni az első saját méthode traditionnelle pezsgőjüket. Odafigyeltek, hogy az alapbor megfelelő legyen: az érett gyümölcs mellett mértéktartó maradjon az alkohol, és természetesen az élénk savak is fontosnak számítottak. Ezt optimális tőketerheléssel és a szüreti időpont megfelelő kiválasztásával érték el, valamint azzal, hogy az ültetvények direkt pezsgőnek szánt szőlő termeléséhez lettek kialakítva.

bujdoso dulo_ChicandCharm

A pinot noir a házasítás hangsúlyos eleme, amely mellé még királyleányka került, a szőlőfajták kiválasztása és a dosage mennyisége is tudatos. 7 gramm cukor mellett 7 gramm/liter sav van benne.

bujdoso dulo_ChicandCharm

„Brut pezsgőnk lett, méghozzá szándékosan, hiszen szívesebben iszom kedvesebb, gyümölcsösebb pezsgőket, a nulla gramm cukorral készült brut nature nem az én ízlésemet tükrözné. Az a dosage, amit végül használtunk, felerősíti a gyümölcsös ízeket, és így végül egy saját, dél-balatoni stílusú tradicionális pezsgőnk lett. Nem a champagne-hoz akarjuk mérni magunkat, és bevallom, kíváncsi is voltam, hogy az egyik kedvenc fajtám, a királyleányka hogyan viselkedik” – indokolta a döntést Bujdosó Ferenc.

bujdoso borok_ChiaAnd Charm

bujdoso borok_ChiaAnd Charm

Összesen 5000 palack készült belőle, Garamvári Vencel budafoki pincéjében lett az alapborból pezsgő. Az első 500 palackot 12 hónap után degorzsálták, majd időről időre 500-1000 üveget  hoz ki a pincészet, és persze nem tudták megállni, rögtön félezer palacknyi magnumot is készítettek, ami izgalmas összehasonlításra ad majd lehetőséget. A pezsgő címkéjét Ipacs Géza tervezte, a szín és az alapminta ötletét pedig mi más, mint egy hajózási jel adta. És ahogy mindig, már most rengeteg ötletük van a folytatásra.

Kapcsolódó bejegyzések