„A semmiből jött és beleszerettünk.” – A Tomthom Leather sikertörténete

2020 március 24.
„A semmiből jött és beleszerettünk.” – A Tomthom Leather sikertörténete bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Elképesztő formák és színek jellemzik a Tomthom Leather egyedi kiegészítőit. A kifinomult, aprólékossággal elkészített övek, táskák és pénztárcák mögött egy házaspár áll, Rita és Tamás, akik egy véletlennek köszönhetik, hogy most álmaik hobbijának szentelhetik szabadidejüket. Mint mesélik, minden vágyuk, hogy főállásban vésett bőrökkel foglalkozzanak. Ismerjétek meg történetüket!

Tomthom Leather

Hogyan kerültetek a bőrművesség bűvkörébe?

A bőrrel való „szerelem” a páromtól indult. Évek óta kereste azt, ami igazán boldoggá teszi, majd 3 éve karácsonykor az esti hírekben bemondták, hogy egy ismert politikus bőr táskája 500 000 Ft. Kapásból rávágta, hogy olyat bármikor csinál. A lelkesedést tett követte, majd megszületett a Tomthom Leather. Az első alkotások nagyon tetszettek, és hamar kiderült az is, hogy mindketten jó érzékkel rendelkezünk a véséshez. 40 évesen találtuk meg, amire mindketten születtünk – ez egy igazi szerelem mindkettőnknek. A csodálatos az egészben, hogy mi a munkában is szeretjük egymást Tamással.

Miért esett a választás a vadász kiegészítőkre?

Az elején a pénzről szólt. A motorosok között kezdtünk forgolódni, néhány találkozóra kimentünk, de egy év után rájöttünk, hogy ez nem a mi életmódunk, nem a mi világunk. Megtanultuk, hogy a szenvedélyünknek éljünk, ne a pénzt kergessük. Közben Tamást sok vadász barátja bíztatta arra, hogy készítsen fegyver szíjakat és táskákat. Sok ötlettel látták el, mert a tucat felszerelések és termékek a legtöbb esetben nem feleltek meg az igényeknek. Így indult a vadász vonal. Maga a vadász élet nem része a napjainknak, csupán a csodálói vagyunk az erdőnek és az állatvilágnak. A művészi alkotások terén szeretjük elkészíteni a különböző vadakat ábrázoló alkotásokat. Ez Tamás terepe. Én a divat felé nézelődtem inkább, és elkészítettem első mandalás tárcámat, ami igazán tetszett a hölgytársaimnak is. Így ez a vonal is kibontakozott, és közel három év alatt a fő vonalaink lettek. Imádunk virágokat, vadon élő állatokat, mandalákat vésni. De természetesen egyéni megrendeléseket is vállalunk jó látni, hogyan ölt testet egy szívhez szóló ajándék, válik valósággá egy régóta dédelgetett vágy.

TTL9

Családi vállalkozásként dolgoztok. Hogyan történik a munkamegosztás?

Mindketten a saját művészetünket éljük ki, az alkotás teljesen szabadon történik. A vésés folyamatába és módjába nem szoktuk egymást befolyásolni. A nehezebb dolgok, mint a bőr kiszabása, a lyukasztás és a varrás Tamás dolga, mert ez jobban igénybe veszi a kezet. A festés terén én vagyok a fő szónok. A kommunikáció és marketing terén is én viszem a zászlót, Tamás szeret csöndben a háttérben dolgozni. Tökéletesen kiegészítjük egymást, így olajozottan működnek a munkafolyamatok.

Vésett bőrökkel foglalkoztok. Mit jelent ez pontosan?

Maga a vésés szó angol fordításból van, mert idehaza a bőrvésés alatt mást értenek, igazán hazai megfelelője nincs. A megrendelő kiválasztja vagy megküldi az elképzelt képet. Mi ezt a képet egy forgó késsel bele vágjuk a bőrbe, majd a vágás után apró 2-3 mm-s vésőkkel alakítjuk ki a végleges formát, ami 3D formát ad a bőrön. Végső soron ezek a vésők tömörítik a bőrt.

Honnan származnak a bőrök, és milyen bőröket használtok?

Az elmúlt 3 évben az összes hazai kereskedőt végigjártuk, keresve az ideális bőrt. Sajnos sok negatív tapasztalattal gazdagodtunk, de sikerült megtalálni azt a kereskedőt, aki hozza a kívánt minőséget. Ezek a bőrök elsősorban spanyol és olasz bőrök. Kizárólag natur növényi cserzett, 100%-ban hibátlan bőröket használunk. Tamás nagyon szigorú ezen a téren, nagyon alaposan átnézi a bőrt, hogy ne legyen karcos vagy sérült a felülete. Nagyon fontos számunkra, hogy a vevők a legjobbat kapják.

Tomthom Leather

Nektek kell a bőrt előkészíteni, vagy az már alkalmas a megmunkálásra?

Natúr növényi cserzett marhabőröket veszünk, melyek nincsenek festve, és elég vastagok ahhoz, hogy a vésett mintával tudjuk díszíteni őket. Mi csak natúr bőrrel dolgozunk, mert a festett és záróréteggel ellátott, és a túl vékony bőrt nem lehet az általunk használt technikával díszíteni. A végleges színét a minta elkészülte után kapja meg. Sokan nem tudják, hogy a bőrt ugyanúgy művészi festéssel lehet elkészíteni, mint egy vászon festményt.

Tomthom Leather

Mit takar az, hogy tradicionális amerikai festékekkel dolgoztok?

A piacon nagyon sok festék található. Ez a víz bázisú festéktől az olajfestéken át egész az akril és antikoló festékeken át széles palettában sorakozik. Az elején sokféle festékkel próbálkoztunk, de nem hozták a kívánt minőséget. Ekkor találtunk olyan festékeket, amiket több mint 100 éve gyártanak Amerikában, kimondottan bőrökre kikísérletezve (Fiebings, Angelus). Minőségben és árban a legmagasabb kategória (kb 35 000 FT/l), de hamar megtanultuk, hogy a prémium minőségű alapanyagokból lehet prémium termékeket készíteni.

Tomthom Leather

Mi a legnehezebb ebben a munkában?

A minőségi alapanyagforrás megtalálása után a legnehezebb talán a festés. Ezt a munkafolyamatot őrzik a nagy nemzetközi mesterek is titokként. Nagyon kevés oktató anyag van róla, ezért ezt a munkafolyamatot igazából mindenki maga tapasztalja meg, sokszor keserves tanulás árán. A bőr esetében nincs lehetőség a hibázásra egyik munkafolyamat esetében sem, itt nem lehet javítani. Ezért hatalmas figyelmet és precizitást kíván.

Csodálatos aprólékossággal készülnek ezek a tárgyak. Mennyi munka, hány óra kell ahhoz, hogy egy pénztárcát elkészítsetek?

Minden termék elkészítési ideje más és más. Egy alap pénztárca elkészítési ideje kb 15 munkaóra. Ez kezdődik a bőr kiszabásával és kivágásával. Ez szabásmintától függően akár több óra is lehet, mert mindent kézzel csinálunk! A következő munkafolyamat a sablon vagy kép felrajzolása a bőrre, majd kézzel történő bele vágása a forgó késsel. Ezután jön a vésés, ami a látványosságot adja, de ez az összes munkafolyamat kb 10%-a, pedig ez a legélvezetesebb része. Vésés után mindig pihen a bőr 24 órát, hogy teljesen kiszáradjon, és csak ezután festjük. A festés ideje is az összetettségen múlik, lehet több óra vagy több nap is, különösen, ha különféle festési technikákat és festékeket használunk, és mindnek ki kell várni a száradási idejét.

Tomthom Leather

Sok esetben tűvékony apró ecsetekkel dolgozunk, ami nagy precizitást igényel és időigényes. De ezek az aprólékos munkák a leglátványosabbak. A végső folyamat a bőr lezárása speciális bőr lakokkal, majd jön a kézi varrás. Egyszerre két tűt használunk, két oldalról egymással szemben öltünk az egyes lukakban, de csak egyetlen szál vastag, viaszolt cérnát, így a végeredmény nagyon tartós. Minden öltés önzáródó, a gépi varrással ellentétben sokkal tartósabb, nem szalad le a szál, ha esetleg valamikor elszakadna. Maga a varrás is több órát vehet igénybe, egy nemrég készült laptoptáskánkat például közel körülbelül 1600 öltéssel varrtuk össze, és az egyik kedvelt fazonú pénztárcánkhoz is közel 800 öltés szükséges.

Minden mintát, bármilyen motívumot el lehet így készíteni?

Szinte bármi megvéshető a bőrre, csak a kézügyességünk és a megrendelő fantáziája szab határt. Sok egyedi kérést teljesítünk. Kértek már saját kép alapján házi kedvenc vésetet, és volt pár alkalommal, hogy a gyermekét vagy születési dátumokat kellett elkészíteni a megrendelőnek. Valahol ebben rejlik a Tomthom Leather egyedisége, elvégre hol kap bárki olyan bőr kiegészítőt, amin akár a saját gyermeke arca vagy a kutyusa szerepel? Ha van szabad kapacitásunk, akkor viszont szeretünk olyan képeket vagy rajzokat vésni, ami nekünk tetszik.

dav

Mik a legkedveltebb és legvásároltabb terméketek?

Igazából mindent szeretünk, nálunk a művészet a fontos, nem a termék. Ezért kedvenc termék nálunk az, amit aktuálisan készítünk. Sokszor annyira hozzánk nő – hiszen napokig készül egy-egy darab –, hogy nehéz szívvel adjuk át a megrendelőnek. Üzleti szemmel nézve a pénztárcák a legkeresettebbek, ez az a termék, amit mindenki használ. A megrendelők fantáziája kiapadhatatlan, a busztól kezdve a vonaton, macskán és kutyán át rengeteg mintát vésetnek a tárcára.

TTL5

Mire vagytok a legbüszkébbek?

Talán arra, hogy nem tanultuk soha ezt a szakmát. A semmiből jött és beleszerettünk. Itthon nem tanítják ezt a vésési technikát. Nagy öröm, hogy az egész vállalkozást tégláról téglára építjük fel, és nagyon pozitív a visszajelzés a megrendelőktől. Az ember szívét nagyon megérinti, mikor kapunk egy képet, ahol a megrendelő könnybe lábadt szemmel nézi az ajándékot. Fő cél, hogy teljes munkaidőben tudjuk majd csinálni, mert jelenleg egyikünknek sem főállása. Ha elérjük, hogy a hobbinknak élünk, az lesz az igazi büszkeség mindkettőnk számára. Hiszünk benne, hogy idővel egy nemzetközileg keresett vállalkozást tudunk felépíteni a divat rohanó világában.

Kapcsolódó bejegyzések