Irány Tokaj! Szüretelj te is a Füleky Pincészettel!

2021 október 5.
Irány Tokaj! Szüretelj te is a Füleky Pincészettel! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Beleszeretni Tokaj-Hegyaljába nagyon könnyű volt. A táj, a világhíres tokaji szőlők és borok, a kedves vendéglátás és számtalan természeti és kulturális látnivaló arra sarkalt, hogy időről-időre visszatérjek ide. Arról csak álmodni mertem, hogy ez ilyen hamar megtörténik, de a Füleky Pincészetnek hála, szeptember végén egy szüreti program kapcsán újra Bodrogkeresztúron jártam.

Megunhatatlan. Egyszerűen annyi szenzációs borász, pincészet és látnivaló van Tokaj 27 településén, hogy napokat, heteket lehetne itt tölteni, és talán még akkor sem érnénk a végére. De talán az sem baj, ha időről-időre egy kis szeletét fedezzük fel hazánk egyik legismertebb borvidékének.

Vinnai dülő

Egy évvel ezelőtt épp így, a Mindszenthavi Mulatság kapcsán látogattam a térségbe, és kóstoltam bele a pincészetek remek ételeibe és ismertem meg a hozzájuk társított borok sokszínűségét. Már akkor tudtam, ahány pincészet annyi furmint, sárga muskotály, hárslevelű, kövérszőlő, kabar és zéta készül, nem is beszélve az aszúkról és a pezsgőkről, amik megkoronázzák az étkezéseket.

vödör szőlő

Ha igazán meg szeretnénk ismerni milyen a jó tokaji, akkor bizony kóstolgatni kell. Nem is tudtam volna nemet mondani a Füleky Pincészet invitálásának, akik az őszi idényre egy Élményszüret és Dűlőtúra programmal készülnek az érdeklődők számára. Így amikor szóba került, hogy a Woman Power Project lányokkal kipróbáljuk ezt a kétnapos programot, boldogan mentünk szüretelni – bár akkor még nem is tudtam, micsoda munkában lesz részünk!

BREZOVCSIK GYÖRGY borász
BREZOVCSIK GYÖRGY borász

A Füleky Pincészetről korábban már írtam, csodálatos, XVIII. századi barokk kúriájuk tökéletes helyszín a pihenésre. A birtokközpont érdekes kombinációja a régi és a modern keveredésének, hiszen a vendégház egy restaurált és felújított kúria, míg az oldalán álló borászat egy 21. századi, díjnyertes modern építmény, amely méltán nyerte el 2011-ben az ArchDaily.com, a világ legnépszerűbb építészeti honlapjának szavazásán az „Év ipari épülete” díjat.

A 6 kétágyas en-suite szobával rendelkező kúrában szálltunk meg mi is, ám az esti borvacsoránkat egy korhű bútorokkal berendezett szalonban fogyasztottuk el. Az ötfogásos vacsoránkat Barátki Lóránt séfnek köszönhettük, aki a Füleky borokhoz illesztette a menüsort.

A lazactatár követően egy falusi májas terrine-t kóstoltunk gyömbéres zöldparadicsommal, hozzá Füleky Dry dukált. A harmadik fogásunk egy meleg leves volt, ami valójában egy cékla voluté, konfitált kacsa zúzával, párolt fetával és cukkini kockákkal készült. Ehhez egy Füleky Kabart választott háziasszonyunk, Szabó Hajnalka, a Füleky Pincészet birtokigazgatója.

Barátki Lóránt
BARÁTKI LÓRÁNT séf

Ezt egy konfitált sertértarja követte, amihez lecsómártás és krémes, rozmaringos polenta társult. Tökéletes választás volt hozza Füleky Mestervölgy Furmint, ami a pincészet egyik zászlós bora.

Az édesség zárta az igen bőséges vacsoránkat. Ez nem volt más, mint egy újragondolt Rákóczi túrós, ezúttal pohárkrémként, amihez egy nagyon finom Füleky Pallas late harvest bort ihattunk. És mint kiderült, sajt nélkül nem teljes egy vacsora, így egy márványsajttal és a Füleky 2013-as 6 puttonyos aszújával zártuk az étkezésünket.

E kiadós vacsorát követően másnap a tarcali Vinnai dűlőre mentünk, nem másért, mint aszút szüretelni. Meg kell hagyni, komoly, aprólékos és nagyon szakszerű munkát igényel az aszúszedés, hiszen itt minden szemre figyelni kell: nem kerülhetnek bele a penészes, beteg vagy túl száraz szemek, mint ahogyan a még nem elég töppedteket is kerülni kell. Az aszúszemek csipegetésével kis csapatunk elszöszölt egy darabig, de be kellett látnunk, ezt a komoly munkát érdemes szakemberekre hagyni.

dülő szüret

A dűlőtúrát persze nem zárhattuk borkóstolás nélkül. Vagy ahogyan ott tartják, a derék munka jutalma egy pohár bor. És ki tudna ellenállni Tokaj nedűjének? Óriási élmény volt, látni ezeket a csodálatos szőlőket, kicsit belelátni abba az aprólékos és hatalmas tudást igénylő munkába, ami a borkészítéssel jár.

wpp szüret

Így, ha kíváncsiak vagytok, milyen lehet a szüret, a szüreti munkálatok, vagy csak szeretnétek finomakat enni és Füleky borokat kóstolni, akkor jó szívvel ajánlom a Füleky Pincészet Élményszüret és Dűlőtúráját. Az időpontokat a weboldalon olvashatjátok. Plusz egy tipp: akár csapatépítő tréningnek is tökéletes program, de baráti társaságoknak is szuper kikapcsolódás!

dzsipp

És még egy plusz információ: Idén október 8-9-10. rendezik meg a Mindszenthavi Mulatság programsorozatot Bodrogkeresztúron és Bodrogkisfaludon. Pénteken szakmai nappal (450 éve volt, hogy írásos formában jegyzeték az aszút, így ennek apropóján aszúkóstolással és borvacsorával ünneplik a jeles alkalmat), szombaton több mint 10 borászat készül a vendéglátásra, köztük a Füleky Pincészet is, majd vasárnap bruncholásra, egy kis relaxációra van lehetőség, szuper programokkal, kirándulási lehetőségekkel.

Kapcsolódó bejegyzések