Tokaj-Hegyalja és azon belül is Bodrogkeresztúr kiváló célpont, ha szeretnénk Tokaji borokat kóstolni, hiszen számos borászat, pincészet található a Bodrog parti községben. Júniusban egy új étteremmel, a Dereszla Bisztróval bővül a gasztronómiai kínálat, így szeptember végén, egy bortúra alkalmával megkóstoltam néhány fogást az étterem kínálatából.
A Dereszla név nem ismeretlen Bodrogkeresztúron, hiszen a Dereszla Pincészet, a Dereszla Vinotéka és a Henye Borbár és Rendezvényközpont már hosszú évek óta öregbítik a tokaji borok és a helyi vendéglátás hírét. Korábbi cikkemben meséltem már arról, milyen izgalmas dűlőtúrákkal, koncertekkel és szálláshellyel várják az ide érkezőket, így amikor szóbakerült, hogy a Woman Power Poject csapatával megkóstolhatjuk a nyáron nyílt étterem kínálatát, örömmel mondtam igent az ajánlatra.
Bodrogkeresztúr új étterme
A Bodrog partja amúgy is megérdemelt már egy olyan létesítményt, ami a kor kívánalmaihoz igazítja szolgáltatásait – eddig egy helyi halsütő állt a rendelkezésre a Bodrogpartra érkezőknek –, és annál kellemesebb élményt el sem tudnék képzelni, mint nyári napsütésben hosszasan üldögélni a folyóparton, miközben hazánk egyik legfinomabb borait kortyolgatja az ember.
A Dereszla csapata ennél többre vágyott, egy olyan étterem és rendezvény helyszín megalkotására, ami gasztronómiai szempontból is az élre tör: nem titkolt vágyuk, hogy egy éven belül a térség legmeghatározóbb éttermévé szeretnének nőni. Ehhez minden adott. Szép helyszín, látványkonyhával bíró étterem, dizájnos belső tér, hangulatos terasz és fine bistro fogások.
Bistro fogások a Bodrog partján
És eljutottunk a legfontosabb részhez, az ételekhez. Bár a körítés egyből megfogott, hiszen szép környezetben, kedves kiszolgálás mellett az étel is jobban esik, nagyon kíváncsian vártam, mivel kényeztethetjük magunkat ezen a késő őszi napon. Ugyan szépen sütött a nap, és akár a teraszon is ebédelhettünk volna, bent, a terített asztal mellett fogyasztottuk el késői ebédünket.
Az étlap éppen annyi fogást kínál, ami nem túl sok ahhoz, hogy elvesszünk az ételek sokaságában, de elég széles ahhoz, hogy változatos legyen egy négytagú család számára is. Hideg és meleg előételekből egyaránt válogattunk, a főételekből pedig a két leghangzatosabbat választotta ki csapatunk: a marhapofát vadasmártással és Pulled Duck burgert édesburgonyával.
De ne szaladjunk ennyire előre. Az előétel, ami jelen esetben kacsamáj torchon volt, mogyoróval és sárgabarackkal önmagában is megér egy tanulmányt. A szépen kidolgozott étel falatozása közben a sárgabarack különféle textúráját kóstolhatjuk hozzá, gyümölcs, lekvár és chutney formájában. Más ízek, más élmények. És a kenyér! A helyben sütött rusztikus kovászos kenyér tökéletes kisérője minden ételnek.
A marhahúsleves marhapofával, zöldségekkel és tésztával nemcsak látványra, de ízre is tökéletes élmény volt. Az ízes húsleves, a roppanós zöldségekkel és a tészta lapocskával kivételesen jól esett, az adag sem volt túl nagy, de éppen akkora, mi meghozza az étvágyat a következő fogáshoz.
Vadast nagy ritkán tudok enni, így örömmel vettem, hogy az étlapon a rántott karaj, a céklás rizottó, a fogas filé és csirkemell mellett marhapofát is kínálnak, szalvéta gombóccal és vadas mártással. Arra nem számítottam, hogy egy ennyire művészien megkomponált tál kerül elém, aminek minden részlete oly tökéletesen volt, hogy szinte sajnáltam, hogy bele kell nyúlnom. Az íz is fontos, ami ebben az esetben szinte minden részletében kiváló volt.
Egyedül a zsemlegombócot sajnáltam egy kicsit – ami most hasábként szerepelt a tálon –, mert egy picit szárazabb volt, mint amire vágytam volna. A hagyományos ízek kedvelőinek ez a fogás biztos tetszeni fog, aki pedig új ízekre, új megoldásokra vágyik, azoknak nagy szeretettel ajánlom a céklás rizottót rántott hegyaljai sajttal, mert nem csak színében döbbenetes, de az ízei is nagyon rendben voltak.
Végül rátértünk a desszertre, az asztalunkra került egy csokoládé tarte málna sorbettel és Bodrogkavics fantázia névvel ellátott nagyon látványos finomság, csokoládé falevéllel, furmint sorbettel és bodza géllel.
Borban sincs hiány
Bár most csak módjával kóstolgattuk a borokat, a borlapon 59 borászat 78 tétele található meg, így a hely tökéletes borvacsorák megrendezésére, a tokaji borok és pezsgők kóstolgatására. Ha pedig kedvet kaptatok ehhez a remek helyhez, jó szívvel ajánlom a közelgő Mindszenthavi Mulatság programsorozatát, szeptember 8. és 10. között, amiből a Dereszla Bisztró is kiveszi a részét.
Október 8-án egy borvacsora keretén belül exclusive menüvel és különleges borokkal készülnek. Az este során Csorba István chef 6 fogásos ínyenc menüsorát kóstolhatjuk végig a hozzá illő borokkal párosítva. Vacsora közben a borászok mesélnek a különleges szőlőfajtákról.