Izgalmas újdonságok az N28 kínálatában

2022 november 19.
Izgalmas újdonságok az N28 kínálatában bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Korábban már olvashattatok itt, az oldalon az N28 étterem kiválóságáról és borokhoz társított ételek nagyszerűségéről. Most arról számolunk be, hogy a város legkülönlegesebb borshopja újabb kuriózum tételekkel csábít.

Az N28 étterem és borbár csak kis tételes, hazai borokkal foglalkozik, de azokkal nagyon, sőt, borkóstolókkal, kis pincészetek különleges tétel-bemutatóival és elfeledett ősi magyar fajták kóstoltatásával színesíti még tovább a mostani évszakot.

Az N28 Wine & Kitchen tavaly őszi megnyitásával két híres, magyar borászat álma vált valóra. Barta Károly – Ujvári Vivien főborász segítségével – világszínvonalú tokaji borokat készít Mádon. Szentesi József pedig a Velencei-tó északi részének vezető borásza, aki rengeteget tett az olyan ősi magyar fajták megmentéséért, mint például a csókaszőlő, a sárfehér vagy a tihanyi kék. Az ő nagy párosuk volt az alapja annak, hogy megszületett ez a különleges hely, étterem és borshop egyben. Olyan széles választékot kínálnak hazai, kis pincészetek izgalmas boraiból, melyet más hol a városban nem igen találunk.

ZX_17662 (1)_edited

A koncepció alapja az volt, hogy minél szélesebb körben mutassák be az olyan hazai borászatok kínálatát, ahol kis tételes, néhol csupán pár száz, maximum ezer palackkal készült kuriózumokat készítenek, amihez máshogy nem jutna hozzá a borkedvelő közönség. Ráadásul ezeket nem csak helyben, pohárral lehet fogyasztani.

Tokaj, Etyek-Buda, Pannonhalma, Somló, Mátra, Csopak, Badacsony, Dél-Balaton, Eger, Villány, Sopron, Szekszárd, Tolna – ezen vidékek kínálatából szemezgetnek a tulajdonosok, akik természetesen saját pincészeteik különleges palackjait is felteszik a polcra. Jelenleg közel 150 minőségi magyar bor, pezsgő és desszertbor sorakozik a borshopban, melynek zöme certifikált organikus, organikus szemléletű vagy természetközeli gazdálkodást végző kicsi pincészetek borai. Kivétel nélkül magas minőséget képviselnek.

ZX_15205_edited

Aktuálisan igazi kuriózumnak számít a Szentesi Tarcali kék, és az új évjáratos Szentesi Fekete Muskotály 2021 is, mely szőlőfajtának a Szentesi pincészet az egyetlen Magyarországi termelője. Hogy mit kínál? Hamisítatlan, szuperintenzív muskotályillatot licsivel és ánizzsal, mellette halványan piros bogyós gyümölcsökkel.

Von Beőthy Pince és Pintér Csaba Pincészete szintén a polcokon!

Ősztől 2 új borászat is színesíti a borlapot, a Von Beőthy és a Pintér Csaba Pincészet. A Von Beőthy Pince bővelkedik nemzetközi elismerésekben is, hiszen 2010-ben a VinCe nemzetközi borkiállításon a Pinot noir 2007 évjáratú boruk elnyerte a Kiállítás Legjobb Bora címet, melyet számos más hazai és nemzetközi elismerés követett. A Terra Hungarica alapító tagjai és 2015-ben borászuk, Beőthy János elnyerte a Magyar Sommelier Szövetség által alapított „Par Excellence” kitüntetést, a magyar gasztronómia és a magyar borászat terén végzett kiemelkedő munkásságáért. Az N28-ban a 2017-es illatában avaros, gombás jegyekkel rendelkező Pinot Noirral és a 2020-as Sauvignon Blanc-al mutatkoznak be.

ZX_14990_edited_edited

A Pintér Csaba pincészet pedig egy igazi, hamisítatlan családi pincészet Villányban, ahol a szőlőt minimális beavatkozással művelik és a bort is így készítik. 2020-as Chardonnay-jával mutatkozik be a borbárban, mely villányi fehérhez képest meglepően masszív savakkal, illatában minerális jegyekkel, citrusok, fehér húsú gyümölcsökkel és enyhe sóssággal lepi meg azokat, akik kóstolják.

ZX_15017_edited_edited

A különleges tételek mellett a szezonálisan megújuló étlap új fogásai miatt is érdemes ellátogatni a borbárba, melyeket szintén hazai borok ihlettek. De hogy pontosan melyik vörös inspirálta az új csirkepaprikást snidlinges-kapros galuskával és melyik fehér lett a spenótos csicseriborsóragú párja, az a helyszínen derül majd ki.

Kapcsolódó bejegyzések