Badacsony a borkedvelők és gasztronómiai iránt lelkesedők kedvelt helyszíne. Nem véletlen, hiszen ezen a kis területen koncentrálódik Magyarország borászainak egy jelentős része. Egy szép nyári napon útra keltünk, hogy a Szőlőhegy Bisztró árnyat adó lugasa alatt kipróbáljuk az új konyhát, a nyári kínálatot.
Badacsony pezseg, akár nappal, akár este érkezünk. A vurstlitól kezdve a kirakodóvásárig minden van itt, a hegyre menet ma is csapatokban túráznak a borbarátok. Talán kisebb a forgatag, de ma sincs hiány a külföldi vendégből, bár láthatóan többen vagyunk mi, magyarok.
A Laposa borászat kikerülhetetlen Badacsonyban, a főúttól pár lépésre vár a Hableány, könnyű átugrani ide egy strandolás után. A hegyre indulva első „kikötőnk” akár lehetne a frissTerasz, ahol koncertek mellett hamburgert falatozhatunk és fröccsözhetünk hajnalig.
A Kisfaludy úton tovább haladva, csábító hűs lugasával várt minket a Szőlőhegy Bisztró. Ha mindez nem lenne elegendő, akár tovább is mehetnénk, mert a régi Bogyay birtokon áll a Laposa terasz, azonban mi most megálltunk a hegy derekán, hogy a Balaton lenyűgöző panorámája mellett falatozzunk egy jót.
A Szőlőhegy Bisztró két éve cserélt gazdát, Szeremley Huba legendás éttermének üzemeltetését 2018 óra viszi Laposa Bence és Laposa Zsófi. A kínálat megújult, magyaros fogásokat kínálnak, kicsit újragondolt módon, de a hagyományos ízek megtartása mellett. A konyha törekszik a helyi termékek beszerzésére, a környékbeli gazdáktól vásárolja a zöldséget, húsárut.
Szerencsére éhesen érkeztünk, light-os fogásokat nem nagyon találtunk volna az étlapon, helyette vérbeli magyaros ízek fogadtak minket. Az étlapról választhatunk egy sor „csipegetnivaló” ételt, amik kiválóak a borok mellé. Ilyen a sajtválogatás, vagy a Szőlőhegy tál, amibe jócskán kerül környékbeli sonka, kolbász.
Bőven benne jártunk a napban, meg is éheztünk, így két emberes fogást kértünk ki. Az egyik az állandó kínálatban is megtalálható. A lassan sült fokhagymás tarja szalonnás burgonyával kiadós és ízletes volt, jól csúszott mellé egy pohár zamatos Laposa fehérbor. Érdemes a napi kínálatot is szemügyre venni, én is onnan választottam a vörösboros marhanyakat, amit házias galuskával kínáltak. Ízes, szaftos és kiadós fogás volt.
Ha csak délután vagy csak úgy betérünk, semmiképp se menjünk el anélkül, hogy a desszert kínálatból ne csapnánk le legalább egy, de jó esetben kétféle édességre. A Szőlőhegy Bisztróba a borokon túl a túrógombóc miatt is betérnek a vendégek, ami nem is csoda. Három hatalmas gombóc érkezett a tálban, rengeteg tejföllel és gyümölcs öntettel. A gombóc könnyű volt, nem sajnálták a túrót belőle, pont olyan, amilyenről álmodunk.
Ha lehet még fokozni, akkor a Dupla csokoládés tortát is kérjük ki, mert egyszerűen mennyei. Nagyon komoly ízélmény, tökéletesen eltalált textúrával és ízzel, hozzá a sós karamell és a leheletnyi gyümölcs perfekt párosítás. Önmagában is kiadós, de egy presso kíséretében az étkezés lezárásának fénypontja lehet.
Egy ilyen komplex ebéd után nem igazán kerekedik fel az ember, mi sem sürgettük az indulást. Jól esett a lugas alatt hűsölni, gyönyörködni az elénk táruló utánozhatatlan panorámában, elmélkedni az élet nagy dolgain, vagy csak csendben merengeni, mennyire gyönyörű a Balaton, Badacsony és milyen jó helyen vagyunk, itt a szőlőhegyen.