Lassulj le Somlószőlősön, az 5 Ház Borbirtokon!

2021 július 25.
Lassulj le Somlószőlősön, az 5 Ház Borbirtokon! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Hiszek a slow turizmusban. Abban, hogy adni kell időt magunknak a teljes kikapcsolódásra, mikor az idő lassan pereg, amikor a naplementében való gyönyörködést nem zavarja meg semmi sem. Ehhez jöhet egy finom bor, mondjuk somlói, a jó társaság, ami persze, hogy a Woman Power Project lányok, a finom vacsora és a lenyűgöző szállás. Mindezt Somlószőlősön, az 5 Ház Borbirtokon találtam meg.

Ez az apró borvidék, mely hazánk legkisebb borvidéke mintegy 550 hektáron ad lehetőséget a borkészítésre. A vulkanikus eredetű lejtőkön szinte az egész hegyet betakarják a szőlőültetvények, szépsége már messziről megragadja az utazó tekintetét. Így voltunk ezzel mi is, az E66-os útról lekanyarodva csak rövid utat kellett megtennünk ahhoz, hogy meglássuk a Somló hegyet, a csúcsán terpeszkedő Somlói várral. Bájosságát csak tovább fokozta a képeslapra illő kompozíció, ahol a szőlők közül kibukkan a fehér arany Szent Ilona kápolna.

Somló hegy 5 ház borbirtok

Lenyűgöző panoráma fogad a déli lejtőn

Az idilli szépség tovább folytatódott, amikor a lányokkal megérkeztünk az 5 Ház Borbirtokra, Somlószőlősön. A dobra felkaptatva lenyűgöző látvány fogadott: 360 fokos panorámában gyönyörködhettünk, ami legszebb arcát a naplementében mutatta.

A birtok 5 présházat, egy éttermet, rendezvénytermet és wellness részleget foglal magába, melyet egy 3 hektáros szőlőbirtok vesz körbe. Nem véletlen, hogy a birtokborok a vendégek kedvencei, kiforrott ízekkel, nagy odafigyeléssel készülnek a klasszikus somlói borok, mint az olaszrizling, a furmint, a juhfark vagy a hárslevelű. A borokat a pincészet bejárása során Weingartner Olivér pincemester mutatta be, és hamar kiderült, ahányan vagyunk szinte annyiféle kedvenc született: nálam a furmint lett a befutó, úgy látszik, ez lesz az örök kedvenc.

5 Ház Borbirtok_ChicAndCahrm

Birtokbor és borbirtok

A pincelátogatást követően a borteraszon tovább beszélgettünk, többek között arról, hogy az elmúlt évek hagyományait hátrahagyva, a jövőben akár értékesítési céllal is szívesen készítenek majd bort, így már nem csak a szállóvendégek kiszolgálására korlátoznák a palackozott nedűket. A jó bornak egy finom étel mellett még nagyobb értéke van, így nem mondtunk nemet akkor, amikor Kiss József birtokgazda és kiváló séf a terített asztalhoz invitált minket.

A háromfogásos vacsora a séf elképzelése szerint idényzöldségek felhasználásával készül, melyet a birtok 40 kilométeres körzetében gazdálkodó helyi vállalkozóktól vásárolnak meg, ezzel is támogatva a helybéli termelőket. A kellemes vacsora tökéletes, odafigyelő kiszolgálás mellett zajlott, került az asztalunkra almás-libamájas terrine, mangalica sült tepsis burgonyával, és mangós, dinnyés chia pudig.

5 Ház Borbirtok

5 présház, 5 stílus

Hogy tovább fokozzuk a lazulást és a naplementében gyönyörködést, a Hárslevelű elnevezésű présházban vertünk tanyát, aminek nagy terasza lehetőséget adott arra, hogy elkészítsük a legszebb fotókat. És ha már a présháznál járunk, mesélek arról is, milyen klasszul oldották meg a szálláshelyek kialakítását. Az épületek többsége földszinti és emeleti részből áll, az alsó szintek többsége pince összeköttetéssel is rendelkezik, így a nagy nyári melegben természetes hűtés adja a klímát: elég csak kinyitni a pinceajtót és az apartman máris pár fokkal hűvösebb lesz. Az emeleti részeken többnyire 2 hálószoba és közös fürdő áll a vendégek rendelkezésére, ideális baráti társaságok, családok részére is. Mivel minden apartmant külön bejárattal rendelkezik, így nem okoz gondot, ha egy présházban idegeneket szállásoknak el, nem zavarják egymást.

Visszatérve a Hárslevelűhöz, melynek a földszintjét egy hatalmas közösségi tér és egy amerikai konyha foglalja el, emeletén pedig 2 háló található, tökéletes helyszíne lett az éjszakába nyúló beszélgetésünknek, borozásunknak. Hangulatos kialakítása optimális környezetet ad akár meetingek vagy tréningek megtartásához, de higgyétek el, öten lányok is prímán belaktuk ezt a hatalmas teret.

Wellness és napsütés

Másnap lassan indult a nap, nem nagyon akaródzott korán kelni, bár a frissen sütött kenyér és a házi sonkák csábító illata hamar a reggeliző asztal mellett talált mindannyiunkat. Úgy döntöttünk, hogy kimaxoljuk a napot, a jó időt, és nem sietünk haza. Miért is tennénk, amikor itt ötcsillagos a csend, lenyűgöző a látvány, és még a wellness részleg is a rendelkezésünkre állt, hogy a napozóterasz mellett álló jakuzziban kedvünkre élvezhessük a pihenést. Ha hűvösebb lett volna, még a szaunaszobát is kipróbáltam volna, ám most, ebben a csodás nyárban a napon való sütkérezés mellett döntöttem.

IMG_20210720_143107_edited

Minden jó egyszer véget ér, nehéz szívvel tudtam itt hagyni a birtokot, mert a tulajdonosoknak sikerült egy olyan tökéletes mixet összerakni, amire minden utazó vágyik. Az apartmanok a saját stílusukkal, változatos berendezésükre arra is lehetőséget adnak, hogy minden alkalommal más és más enteriőrben hajtsuk álomra a fejünket. A változatos ételek, a jó borok csábítanak a hosszú itt tartózkodásra, amit tovább fokoz az, hogy a környék számos látnivalót tartogat, így az aktív pihenés szerelmesei sem unatkoznak.

Ezt nézd meg, ha erre jársz!

Somlovar2

Somlói vár: a Somló hegy északi részén álló vár keletkezésének időpontja ugyan ismeretlen, azonban számos esetben királyi várként tartják számon. A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében júniusban ünnepélyes keretek között kezdték meg a Somlói vár turisztikai célú fejlesztési munkálatait, így ennek köszönhetően jövő év tavaszára már megújult formájában kereshetjük fel a várat.

SomloFotoThalerTamas12

Szent Ilona kápolna: A Somlójenőn található kápolna eredeti épületét a XIV. században építették a pálosok, ám a török megszállás alatt földig rombolták. A XIX. században a település a befolyt must árának a kamatából vette meg a telket és fogott neki az új kápolna megépítéséhez. Szépséges fehér-arany kialakítása kiváló fotótéma.

Somló_kilátó

Szent István kilátó: 1938-ban Medgyaszay István tervezte, és a hegy bazaltköveit használta fel a 432 méter magas hegy tetejére épült kilátó kialakításához. Az épület földszintjén kiszolgálóhelyiségek találhatóak, a lépcsőkön feljutva, a kilátóból pazar kilátás nyílik a környékre.

fotó_Somloiborut.hu

Kőkonyha: A Somló hegy déli oldalán találhatjuk ezt az érdekes elnevezésű természeti jelenséget. A hely elnevezése az ég felé nyitott térre utal, a bazaltorgonák által körülzárt és felülről nyitott hely valóban olyan, mint egy konyha, ahol a tűzrakás füstje a bazaltorgonákkal körülhatárolt „kürtőn” át távozik az ég felé.

Kitaibel tanösvény: A 3 km hosszú és 9 állomást felfűző tanösvény a Margit-kápolnánál kezdődik. A szabadon látogatható tanösvény bejárásához szakvezetés igényelhető, a túra során a Somló hegy természeti értékeit és történelmi, kultúrtörténeti nevezetességéit ismerhetjük meg.

További információ: www.5hb.hu

Kapcsolódó bejegyzések