Bor és csoki párban jár

Nem nagyon ismerek olyan embert, aki ne szeretné legalább az egyiket. Olyat annál többet, aki mindkettőért rajong. De vajon együtt is élvezetesek? Vagy ismét csak egy kellemes marketingfogásról van szó?

csokoládé és bor

Nem vagyok sem bor-, sem csokoládé szakértő, de dilettáns se, így amikor felmerült annak a lehetősége, hogy a Csoko-Láda Bonbonokat a Vineas borokkal együtt kóstolhatom, kapva kaptam az alkalmon. Már csak a kíváncsiság is hajtott, hogy mi sül ki ebből, és nagyon érdekes élményekkel gazdagodtam.

A Csoko-Láda Bonbon, ami Pécs egyik meghatározó csoki boltját működteti a Zsolnay negyedben és a Király utcában 5 féle bonbont hozott el nekünk. Volt ebben pisztáciás, citrusos, kétféle krémesen csokis. Az ötödik lekerült a kínálóról, de annak okát majd a későbbiekben elmesélem. A Vineas Tenkes Borászat kínálatában pedig 2015-ös Savignon Blanc-t, Villányi Rozét, Portugiesert és 2014-es Momentum Cuvéet kóstoltunk.

csokoládé és bor

Az összekóstolást eleinte úri huncutságnak gondolták, sőt, a sommelier iskolákban külön felhívják a figyelmet arra, hogy a csokoládé „borgyilkos”, hiszen elfedi az ízlelőbimbókat a nyelven, így nehezen lesz érezhető a hozzákóstolt bor. Ám a gasztronómia előretörésének köszönhetően finomodtak a megközelítések, és újabb párosítások születtek, amelyek bebizonyították, hogy a csokoládénak és a bornak lehet köze egymáshoz.

Ehhez persze kitűnő érzék kell, és ahogy házigazdáik is, olykor merni kell a terveket átírni és felülbírálni. Így került ki a narancsos bonbon a kínálatból, mert egyszerűen nem passzolt a hozzá tervezett borhoz. Ekkor megtanultuk azt is, hogy mindig a bornak kell édesebbnek lennie, mint a desszertnek. Pont ezért a száraz vörösbor és a csokoládé párosításának kérdése egyáltalán nem könnyű.

Vineas borok

Az ideális persze az lett volna, ha a bor ízvilágához készült csokoládék kerülnek az asztalunkra, de meg kell vallanom, a mostani válogatás is igen kedvemre való volt. És nem árt mindehhez hozzáfűzni, hogy mennyire egészséges dolgot műveltünk, hiszen kutatások bizonyítják, hogy mind a csokoládé, mint a bor élettani hatásai pozitívak. Hiszen a csokoládé a benne található antioxidánsoknak köszönhetően egy kiváló „szabadgyök-fogó”, míg a bor számos kedvező hatásáról órákig lehetne mesélni. Egy biztos, mindkettőnek kiemelkedő hangulatjavító hatása van, így együtt még szebbé teszik az estét. Tegyetek próbát ti is, megéri!

Kapcsolódó bejegyzések