Gourmet tippek rosé champagne-hoz

Akár otthon, akár egy sikkes étteremben telik majd a Valentin nap, az alkalomhoz semmi nem illik jobban, mint egy palack rosé pezsgő, egyenesen Champagne-ból.

A Moët Rosé Impérial eleganciát és stílust ad a közös estéhez, teli van a tavaszt idéző gyümölcsösséggel, a hozzá illő ételekkel pedig valódi luxus élmény. De minek köszönheti a sikerét az ellenállhatatlan pink színen túl? Talán meglepő, de a friss trend mögött komoly szakmaiság és évszázados történelem áll.

Moet Chandon Rose Imperial

Így készül a rosé champagne

Egy rosé élvezeti értékét nemcsak a szép szín, de a pezsgő stílusa, karaktere adja meg. A trend, ahogy annak idején a pezsgőkészítés, a világhírű észak-franciaországi régióból, Champagne-ból hódította meg az egész világot. Ezen a borvidéken a chardonnay mellett két kékszőlőből, pinot noirból és pinot meunier-ből is fehérbort készítenek, a legtöbb rosé ezeknek az alapboroknak és egy speciálisan erre a célra szánt vörösbornak a házasításából születik meg.

A rosékhoz szükséges megfelelő vörösbor elkészítése komoly kihívás ezen a hűvös éghajlaton, mivel kellően gyümölcsösnek kell lennie, hogy finom aromákat adjon a borhoz, de nem lehet túl testes vagy tanninos, hogy a pezsgő ne veszítsen könnyedségéből, eleganciájából.

A házasítást követően a rosét a borvidék hagyományai szerint palackban erjesztik újra (ekkor születnek krémes, apró buborékai), majd seprőn érlelik. Egy nem évjáratos rosé champagne legalább 15 hónapot, egy évjáratos minimum 3 évet tölt a pincékben, miközben az érlelés újabb finom aromákat ad hozzá.

Rose Imperial

Modern ikon, évszázados múlt

A rosé champagne a legfrissebb trendek egyike, de valójában komoly múltja van. A több mint 270 éves Moët & Chandon ház már 1801-ben rendelést vett fel a különlegességre, Napóleon és édesanyja számára 100 palackkal szállítottak az 1794-es évjáratú pezsgőből. Az uralkodó személyesen is többször járt pincéikben, később az ő tiszteletére kapta legnépszerűbb champagne-uk – és annak rosé változata is – az Impérial nevet. A ház egy nem mindennapi rekordot is jegyez, a pincéikben fellelhető legidősebb rosé az 1878-as évjáratból született Grand Vintage Rozé. A 19. század vége óta időről-időre készítettek rosét, majd 1997-ben megszületett a mai Moët Rosé Impérial elődje.

Rosé Impérial

A Moët Rosé Impérial spontán és romantikus, miközben hűen őrzi a champagne-ház emblematikus stílusát: vibráló gyümölcsösség, érzéki ízélmény és elegáns érettség jellemzi. A pinot noir intenzitást, a pinot meunier gyümölcsöket, a chardonnay könnyed eleganciát ad a házasításhoz, amelyet 7-9 % vörösborral és 20-30 % réserve borral (az előző évjáratok boraival) egészítenek ki. Illata kifinomult, piros gyümölcsök (eper, málna, ribizli), rózsa, mellette kevés bors teszi izgalmassá. Intenzív és telt, ízében piros bogyós gyümölcsök és lédús barack dominálnak, egy érintésnyi friss mentollal.

moet rose imperial

Gourmet tippek rosé champagne-hoz

Friss gyümölccsel – Egy romantikus estéhez szinte kihagyhatatlan, hogy az afrodiziákumként is ismert gránátalmával vagy eperrel tálald a rosé champagne-t. Nemcsak stílusos meglepetés, de frissességével a tavaszt is közelebb hozza.

Menü a champagne-ház ajánlásával – Ha tökéletes harmóniára vágysz, kövesd a Moët & Chandon ajánlását: legszívesebben olívával és frissen őrölt borssal fűszerezett marha carpaccio-t, zöldséges ratatouille-t és mentával tálalt friss gyümölcssalátát javasolnak hozzá.

Pinkre hangolt vacsora – Valódi luxus élmény lesz a közös este, ha egy egész menüt komponálsz mellé. Előételként meglepően finom friss kecskesajttal vagy mozzarellával és fekete olívával, bazsalikommal. Főételként érdemes kipróbálni bármely vöröshús, de liba, kacsa vagy vadhús mellett is. A fűszerek közül válaszd a rózsaborsot, szecsuáni borsot és paprikát, kakukkfűvel és babérral is szépen harmonizál. A kucsmagombához vagy korienderrel ízesített tengeri halakhoz szintén izgalmas kísérő a rosé.

Kapcsolódó bejegyzések