Viseld azt, amiben természetesen érzed magad! Interjú az ENIHORN tervezőjével

2019 április 25.
Viseld azt, amiben természetesen érzed magad! Interjú az ENIHORN tervezőjével bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Horn Enikő tündéri üzlete az Izabella utcában a bőr iránti szeretetről, a kifinomultságról és az igényességről szól. Aki ide betér, nem csak egy tökéletesen kivitelezett táskával, de hozzá stílusban pontosan illő ruhadarabokkal térhet haza. A tervezővel a kezdetekről és az ENIHORN márka összetéveszthetetlen jegyeiről beszélgettem.

Mi volt az első emléked a divatról? Amikor 12 éves koromban kaptam egy fekete, bőszárú, hátul cipzáras nagyon nőies nadrágot és egy piros NIKE pulóvert, és ezeket én együtt vettem fel egy iskolai bulira, egy fiús cipővel. Senki nem értette. Ez nekem így duplán tetszett.

Hogy kerültél kapcsolatba a bőrrel? Balatoni nyári táborban – szintén 12 éves korom körül –, nagyobb darab hulladék bőröket kaptunk, hogy csináljunk belőlük azt, amit akarunk. Egyből beleszerettem!

Elvégeztél Milánóban egy táskatervező kurzust. Miben változtatta ez meg a látásmódodat? Sokkal nagyobb bátorsággal használom a különböző technológiákat és a bőröket külön-külön, de akár együtt is, ami az ENIHORN táskákon meg is látszik, hogy nem egyszerűen kivitelezett darabok. Sokkal jobban szabadjára merem engedni a fantáziámat is, ami nagy szabadságot ad a tervezésnél.

Számodra mi a legnagyobb érték, amikor megtervezel egy táskát? A legapróbb részletek kidolgozása, a munkával eltöltött idő és a gyönyörű bőrök együttesen!

Mik azok a művészeti ágak, amik inspirálnak? Hogyan hatnak a munkáidra, kollekcióidra? Hát ehhez a kérdéshez nagyon sokat fel lehet sorolni, egyszerűbb lenne arra válaszolni, hogy mi az, ami nem – vagy kevésbé inspirál. A kedvenceim egyébként az épületek, a bútorok, a XX. század első felének festőművészei és alkotásaik, valamint rajongok az oldtimerekért.

Gyakran utazol? Mit nézel meg először egy városban? Volt idő, amikor a férjemmel évente többször is utaztunk a nagyvilágban. Mostanában sok minden leköti az időnket, energiáinkat, ezért kevesebbet utazunk, de még mindig általában együtt kelünk útra, így beosztjuk, hogy merre, mit nézzünk meg. Először mindig a városjárással kezdjük, gyalog, busszal, metróval, ahogy a helyiek. Én imádom a várakat, kastélyokat és a hatalmas múzeumokat, ahol akár egy teljes napot is el lehet tölteni a különböző kiállításokon.

Van kedvenc helyed a világban? Portugália, és Portugálián belül minden és mindenki! 1998-ban jártam ott először, azóta, ha lehet minden harmadik, negyedik évben visszajárunk. Pár éve a nyelvet is elkezdtem tanulni, sajnos még nagyon az alapoknál tartok. Gyönyörű ország, gyönyörű városokkal, óceánparttal, fantasztikus ételekkel és kedves emberekkel.

A másik kedvenc helyem pedig itthon lett a kertem, olyan, mint egy erdő közepén előbukkanó kis rét, tele madárcsipogással, nagyon szeretem.

Mi jellemzi a legújabb tervezéseidet? A táskákból – idén tőlem szokatlan módon – leginkább monokróm darabok készültek. Az elmúlt években mindig több színt vagy többféle bőrt kombináltam egy táskán belül is. Most sok a bézs és a barnás árnyalatú bőrök is megjelentek, valamint a ruháknál is megtalálható korall és kék színek, de ennél a kollekciónál nem törekedtem a különféle kombinációkra, maradtam az egyszerű, egyszínű daraboknál.

Az idei nyáron a ruhadaraboknál viszont ismét visszatérnek a virágok. Ezek a kedvenceim, az elmúlt két szezonban kevesebb szerepet kaptak, mint előtte, és elkezdtek hiányozni. A virágos minták mellett az élénk színű korall és a kék több árnyalata is jelen van, és újra sok a fehér, amit szerintem a legtöbb nő szívesen visel nyáron, a nagyon fülledt, meleg napokon. Sok, könnyen felvehető, laza ingruhát, shortot és overált is kínálunk a vásárlóinknak. Mindent kényelmes, puha, kellemes viseletet biztosító textilből készítünk, akár megrendelésre, méretre is.

ENIHORN7

Mi jellemzi az ENIHORN ruhákat? A számomra állandó ENIHORN részletek (szabásvonalak, kellékek, virágok) folyamatosan kollekcióról kollekcióra visszatérnek. A kollekciók darabjainak tervezésénél az irányt adó gondolat – a márkánál már évek óta megszokott kényelmes, de abszolút nőies vonalak megteremtése, puha és bőrbarát textilekből, hullámzó, a mozgást követő, elegáns szabásvonalakkal. Az ENIHORN követi a “viseld azt, amiben természetesen érzed magad” érzést, azt a fajta stílust, ahol a kényelem és a nőiesség elegye mindig természetesen és bájosan elegánsan jelenhet meg egyszerre. Az ENIHORN kollekciók darabjainak tervezésénél törekszem a klasszikus és a kortárs stílusjegyek, a kifinomult, izgalmas formák és a funkcionalitás vegyítésére.

Mennyire vannak kapcsolatban egymással a ruhák és a táskák? Nagyon nagy kapcsolatban vannak egymással. 2013-ban, amikor megterveztem az ENIHORN márka első kollekcióját a táskák készültek el először, de úgy éreztem, hogy hiányoznak mellőlük a “kiegészítő” darabok. Akkor tudatosodott bennem az, hogy nálam a ruhák a táskák kiegészítői. Együtt szeretem szezonról szezonra megálmodni “őket”. Ráadásul a ruhák tervezésénél mindig eszembe jutnak az előző táskáim is. Szeretem, ha kombinálhatók a régebbi és az új kollekcióim darabjai, olyan, mint mikor a szekrényünkből kivett kedvenc darabokat kombináljuk egymással.

Kiknek szólnak? Akik szeretik a “időtálló” darabokat, ezért az ENIHORN táskák és ruhák leginkább a 30 év fölötti nőket vonzzák. Ők azok, akik már nem csak egy-egy szezonra, alkalomra keresnek darabokat, hanem megfontolva választanak olyan táskát vagy ruhát, amit több éven keresztül is szívesen viselnek.

Mik a legnagyobb kihívások jelen pillanatban az ENIHORN-nál? Kihívások, nehézségek folyamatosan adódnak, de, ami általában a nehézséget adja, az egyben az ENIHORN egyik legjobb része is. Minden személyre szabott, kézzel készül. A befektetett energia, idő viszont megtérül. Sok a munka a darabokon, de ettől is ENIHORN az ENIHORN márka, hogy egyénre szabva foglalkozunk mindenkivel, ezért jönnek elégedetten vissza hozzánk a vásárlóink.

Fotó: Jordanoff Péter 

Kapcsolódó bejegyzések