Évekkel korábban, még a covid előtt jártam legutoljára Mezőtúron, akkor éppen egy kellemes nyári napon élveztem a Hercegasszony Birtok kényelmét és vendégszeretetét. Nagy örömmel érkeztem most is, és persze telve kíváncsisággal, hogy az elmúlt három év során milyen változások történtek a birtok életében.
Szeptember végén, a vénasszonyok nyarának talán egyik utolsó meleg napján kanyarodtunk be a már oly ismerős bekötőútra, melynek végén a Holt-Körös partján áll a Hercegasszony Birtok. Az egykori főúri kastély a hozzá tartozó melléképülettel, a meseszép folyóparttal éppen olyan volt, mint korábbi emlékeimben, melyekről itt olvashattok. Az első pillanattól fogva csend és nyugalom vett körbe, és ott volt az az érzés, amit annyira szeretek a slow living pihenőhelyek esetében: megérkeztem, itt vagyok és jól vagyok.
Vannak dolgok, amik nem változnak. Ilyen a térerő hiánya, ami miatt könnyebb a kikapcsololódás is – pillanatok alatt letettük a telefonokat, és engedtük, hogy hasson ránk a természet szépsége, a magával ragadó táj nyugalma. Nem változott a háziak kedvessége és figyelmessége sem, mindenre kiterjedő gondossággal kezelik a vendéget, akinek itt nincs más dolga, mint maga mögött hagyni a külvilág zaját és engedni, hogy hasson rá a vidék bája és nyugalma.
Ám a birtok életében számos változás is történt, ilyen a part mentén álló négy luxus apartman épülete, melyek mindegyike három szobával, három fürdővel és önálló terasszal rendelkezik. A birtok szélén, kissé elszeparáltan várják vendégeket, akiknek saját stég és jakuzzi teszi teljessé a kikapcsolódást. Kiváló választás lehet nagycsaládoknak, baráti társaságoknak, vagy akár céges rendezvényeknek, hiszen itt önmaguk lehetnek, távol a főépület eseményeitől.
Korábban már méltattam a Hercegasszony Birtok éttermének kifinomultságát, erről itt is olvashattok, így igazán kíváncsi voltam, mi jellemzi most az Iréne Bisztrót. Kakuszi László igazgatóval beszélgetve megtudtam, hogy a konyha élére új séf került, és Csécsei László személyében executive séf is segíti a konyha kreatív formálását. A bisztró stílus továbbra is jellemzi az éttermet, a nyári idény alatt az á la carte és esti vacsora étlapot egy táblás ajánlat egészített ki, a szezon lezártával a vendégek az á la carte étlapból válogathatnak.
A konyha kerthangsúlyos jellege tovább erősödött, köszönhetően a birtok mellett található bio gazdaságnak, ahol tavasztól késő őszig terem a zöldség, gyümölcs, melyeket előszeretettel használnak fel a konyhán. Szinte minden alapanyagot hasznosítanak, a feleslegből pürék, szószok, levek, de még szörpök is készülnek, amiket reményeik szerint a következő évtől a Hercegasszony Éléskamrájából már a vendégek is megvásárolhatnak.
Szépen tálalt ételek fogadják a vendégeket, intenzív, telt ízek jellemzik a tálakat, melyekben kisejlik a magas minőséget képviselő kert minden földi jósága. Saját pék készíti a hamburger buciját és a reggelinél felszolgált kenyerek javát, így a rozsos és a vadkovászos kenyerek már az Iréne kemencéjében sültek ropogósra. Jövőre újabb különlegességgel készülnek, péntekenként és szombatonként degusztációs menüvel szeretnék prezentálni az Iréne Bisztró kínálatát, lehetőséget adva arra, hogy megismerjük konyhaművészetük legjavát.
És bár az ősz és tél csendesebb időszaknak ígérkezik a birtok életében, mégsem tétlenkednek: gőzerővel készülnek, hogy a legnagyobb hidegben is élmény legyen a birtokon töltött minden egyes perc: disznóvágás, farsangi mulatságok, lekvárfőző hétvégék szerepelnek a programlistában, így csak jó szívvel tudom ajánlani, hogy aki szeretne kiszakadni a mókuskerékből, az vegye az irányt Békés-megyei kisváros irányába, ahol várja őt a több mint száz esztendős Hercegasszony Birtok.
További információ: hercegasszony.hu