Tudtad, hogy forrásvízzel a legfinomabb a tea?

2018 március 2.
Tudtad, hogy forrásvízzel a legfinomabb a tea? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A napokban egy teakóstoláson jártam, ahol számos, érdekes tény tudtam meg arról, mitől lesz igazán finom a tea.

Nemcsak a minőségi tealevelektől függ a jó tea, hanem attól is, milyen minőségű vizet használunk hozzá. A tökéletes az a módszer lenne, ahogyan Kínában készítik, hiszen ők hegyi forrásvizet adnak a teához a teaszertartások során, amelynek természetes  ásványianyag tartalma ideális. Bár a csapvíz hazánkban szigorú minőségellenőrzésen megy keresztül, utószűréssel még finomabbá tehetjük.

BWT teakóstoló

A BWT vízszűrővel ellátott kancsói ideális a finom tea elkészítéséhez, mert a megszűrt és magnéziummal dúsított víz kiemeli az ízeket. Ám ez még nem minden: a kiváló eredmény eléréséhez érdemes megfogadnunk 4 jótanácsot!

Forralt víz kell a teához

De nem is akármilyen! A legfontosabb, hogy a víz oxigéntartalma megfelelő legyen, ezt pedig úgy érhetjük el, ha a felforralt víz nem áll túl sokáig a forralóban.

BWT_teaworkshop_MorafcsikPeter_BolsAkademia

Sok függ a vízkeménységtől

Ha túl kemény a víz, akkor nem tudnak kibontakozni az aromák, ám ha túlságosan lágy a víz, kesernyéssé válik a teánk. Legjobban úgy tudjuk letesztelni, hogy mennyire kemény a vizünk, hogy az elkészített teát állni hagyjuk. Ha a tetején hártya képződik, túl kemény volt a vizünk.

BWT_teaworkshop

Ügyeljünk a sav-bázisra is!

A teakészítéshez használt víz ideális pH-értéke 7 körüli. Az ilyen semleges kémhatású vízzel készült tea tiszta színe még akkor sem változik meg, ha a kelleténél hosszabb ideig áztatjuk.

Szűrt vízzel finomabb!

Az olyan anyagok, mint a klór, a vas, a szerves eredetű szennyeződések mind befolyásolják a teánk ízélményét. Vízszűréssel ezektől egyszerűen megszabadulhatunk.

Kapcsolódó bejegyzések