Tényleg a víztől lesz finom a kávénk?

2017 május 26.
Tényleg a víztől lesz finom a kávénk? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Nemrég, egy sajtótájékoztatón vettem részt, amelyen számos fontos adatra derült fény a kávé vonatkozásában. Nem csupán a kávéfajta, a pörkölés, a szemcsék nagysága vagy esetleg a kávéfőzőgép minősége határozza meg a kávénk minőségét, de a vízen alapul minden. A BWT jóvoltából Tóth Sándor barista vezetett be minket a tökéletes kávé elkészítésének titkába.

Mi is az a koffein?

Ám még mielőtt ebbe belevágnánk, jöjjön néhány apró tény magáról a kávéról. Tudtad, hogy az robusta kávé akár 9-szer több koffeint tartalmazhat arabica társánál? És azt, hogy mi is az a koffein? Nos, ez nem más, mint a kávécserje által termelt méreganyag, amelyet a kártevők elleni védekezés során állít elő. Így egy robusta cserjének, amely a tengerszint felett 800-1000 méteren nő, a koffein tartalma 1,5 % és 4,5 % között mozog. Míg egy arabica kávé csupán 0,5 % és 1,5 % koffeintartalommal rendelkezik (szóval ha erős kávéra vágyunk, olyanra, ami hat is, akkor az mindenképpen robusta kávéból készüljön).

1

A víztől is függ a kávénk íze?

Mindezeken túl a kávé ízélményét nagyban befolyásolja a hozzá felhasznált víz. Ha lehetőségünk van egymás mellett megkóstolni az azonos receptúra szerint készített, megfelelően kezelt és kezeletlen vízzel készített kávéitalokat, rögtön érezni fogjuk a különbséget. A miértre az extrakció során történő meglehetősen komplex folyamatok sokasága a válasz. A kávéitalok 90-94%-a víz, elkészítési metódustól függően, így magától értetődő a vízösszetétel fontossága. A kezelt vízzel megfelelően elkészített kávé ízprofilja egyensúlyban van, nincsenek benne túlzó, illetve hiányzó jegyek, jellemző ízhibáktól mentes (nem keserű, híg), édesítőszerek használata nélkül is kellemes. Ehhez képest a másik módon elkészített, szinte ihatatlan kategória, amelynek nincs teste, lapos, kellemetlen. Ezek esetében íz-hibákkal is találkozhatunk: kesernyés lehet, orrunkban fura illatokat érezhetünk, utóízében kifejezetten rossz nyomokkal. 

3

A magnézium hatása a kávéra

A baristák és a kávéguruk már tudják azt a titkot, amellyel előcsalogathatók a kávé rejtett íz-, és illat-tartalékai. Ez a titok nem más, mint a magnézium, amely segíthet az aromák felszabadításában. A szűrt, „magnéziumos” víz fogyasztása pedig önmagában is igazi élvezetet nyújt, emellett egészséges is. A legfelkapottabb kávézókban kávégépek elé beépített víztisztító berendezéseket is láthatunk, amelyek azontúl, hogy megvédik a berendezéseket a vízkövesedéstől, hozzájárulnak a kávé krémesebb állagához és finomabb ízéhez. Azonban mi magunk is gondoskodhatunk a megfelelően lágyított, és magnéziummal dúsított vízről. Ehhez pedig nem kell más, mint egy BWT vízszűrő kancsó, amely semlegesíti a kellemetlen ízeket, szagokat, valamint eltávolítja a klórt és az esetlegesen előforduló nehézfémeket (pl. ólom, réz) a csapvízből, ezáltal különösen finom, tisztított víz kerül a poharunkba. Az innovatív magnézium-formulás (Magnesium Mineralizer) szűrőbetétnek köszönhetően értékes magnézium keveredik a szűrt vízhez.

Kapcsolódó bejegyzések