Tökéletes kikapcsolódás a Prónay-kastélyban

2019 július 28.
Tökéletes kikapcsolódás a Prónay-kastélyban bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A várairól, kastélyairól, természeti szépségéről nevezetes Nógrád egyik eldugott falujába, Alsópeténybe kaptam meghívást, nem is akár milyen helyre, a Prónay-kastély vendége lehettem néhány napig, és megtapasztaltam, milyen az a nyugalom, béke és csend, amely nem csak pihenésre, de alkotói munkára is tökéletes.

Lágyan ringó búzamezők, szétszórt bálák a frissen kaszált földeken, napraforgó mezők kísérik utunkat, miközben a Budapesttől alig több mint egyórányi útra lévő Alsópeténybe utazunk. A nyugodt táj szépsége már önmagában is lecsendesít minket, és ahogy a finoman kanyargó autóúton haladunk, kicsit nosztalgikus, egyfajta időutazás érzése fog el. Ide már nem ér a nagyváros gyorsan pörgő ritmusa, itt már nem kell sietni. Mi is lassabbra vesszük a tempót, helyi viszonylatban szinte döcögünk, de élvezem, hogy amerre szem ellát, a nógrádi tájak jellegzetessége, szépsége mutatja meg magát.

Alsópetény úton Alsópetény faluhatár

Ritkán jövünk errefelé, hiszen ebben az észak-keleti megyében olyan kevés látnivaló van… És mennyire nem igaz ez! Utunk során rá kellett ébrednünk, érdemes ide visszatérni, és alaposan körbenézni, hiszen a térség több kastélyt, várat és természeti szépséget tartogat, mintsem gondolnánk. A Prónay-kastély is éppen ilyen eldugott kincse Nyugat-Nógrádnak, bár története az utóbbi években igazán dicséretessé vált.

Prónay Nagykastély

Prónay Kiskastély

2018-ban a Heritage Hotels of Europe 7 kategória díja közül a „Host of the Year“ elismerést kapta meg, ezzel bekerülve Európa legjobbjai közé. Nem véletlen, hogy a bírák is nagyra értékelték a vendéglátó tulajdonosok folyamatos jelenlétét, mert ezzel a kastély valóban „élni” kezdett, és már nem csak egy szép műemléki épületegyüttes, hanem egy lakható kastély, ahol szinte minden rendezvényt meg lehet valósítani, kezdve a céges találkozóktól az impozáns esküvőkig. A felújítási és a példás értékmentő munkáért, a kastély, mint épített örökség megújításért Dr. Molnár József tulajdonos Podmaniczky-díjat kapott.

De hogyan is jutottunk el idáig?

Az 1750 körül épült kastély utolsó tulajdonosáról, Prónay Mihályról kapta a nevét, aki 1906-tól a vármegye főispánja volt. A Túrócz vármegye legősibb birtokosai közé tartozó Prónay család több kastélyt, rezidenciát birtokolt, ezekből néhány a megyében ma is fennáll még. A család tulajdonában a II. világháborút megelőző évekig volt a kastély, utolsó lakosa Batthyány Felícia volt, akinek a háborút követően el kellett hagynia kastélyt. Az épületegyüttes ezt követően pusztulásnak indult, a berendezések tönkrementek, elvesztek.

Prónay Nagykastély

Az épületek többféle funkciót is elláttak, hol szükséglakásként, iskolaként, műhelyként használták, máskor orvosi rendelő, bányászklub volt benne, de a helyi szövőgyár munkásai is dolgoztak itt. Ennek momentumait tetten érhetjük a Kiskastély padlózatán, ahol a szövőgyári gépeket, asztalokat a terrazzóba rögzítették. Az így nyomot hagyó lyukakat ugyan kijavították, de nyomtalanul nem lehetett pótolni a padlózatot.

Felújítás ON

Az épületek csipkerózsika álmukból a 2000 évek elején ébredeztek, köszönhetően az új tulajdonos lelkiismeretes munkájának. Dr. Molnár József nem csak az épületet újította fel a műemlékvédelem szigorú követelményeinek megfelelően, de aprólékos precizitással sikerült olyan bútorokkal, képekkel és dísztárgyakkal berendezni a kastélyt, amelyek a kornak megfelelő hangulatot teremtenek. Kétéves felújítási munka után az épületek visszakapták reprezentatív lakóhely funkciójukat.

Prónay Nagykastély szobák Prónay Nagykastély szoba

Ma a Nagykastélyban egy elszeparált lakosztály található, illetve a további szobák fogadásokra vagy akár egy exkluzív vacsora lebonyolítására is lehetőséget adnak. A Nagykastély előzetes bejelentkezéssel látogatható, továbbá megtekinthető a felújított borospince is, ahol a tulajdonosok saját, Csendes Dülő néven, a Badacsonyban fekvő, Örsi-hegy lankáin termő szőlőből palackozott kiváló borait is megkóstolhatjuk.

Prónay Nagykastély lakosztály

2014-ben új épületek születtek. Az új ütemterv egy rendezvényterem kialakítását is lehetővé tette, így már semmilyen akadály nem hárul a látványos esküvők, partik és céges események lebonyolítása. Az utolsó etapban az egykori Majorsági épületben további lakosztály kapott helyet, és a hozzá kapcsolódó modern részben szállodai szobák állnak rendelkezésre a vendégek számára.

Prónay Majorsági épület

A neobarokk stílusú Kiskastély, amely egy átriumot is magában rejt, három lakosztállyal várja a vendégeket. Az fedett belső udvarból nyíló lakosztályok mindegyike kellemes hangulatával, gazdagon berendezett bútorzatával lehetőséget ad arra, hogy egy kis időre belekóstolhassunk abban az életstílusba, amely egykor a főúri családokat jellemezte.

Prónay Kiskastély Prónay Kiskastély

Élmények a kastélyban

Mivel éppen akkor érkeztünk, amikor a Kiskastély mindhárom lakosztályát kibérelte egy izlandi család, azért minket a Majorsági épületben kialakított vadonatúj lakosztályban szállásoltak el. A klasszikus bútorokkal berendezett szobát néhány nagyon ötletes megoldás tette igazán otthonossá. A hatalmas szobába felhúzott válaszfal mögé került a hatalmas családi ágy, amelyet a térbe belépve észre sem lehet venni. A nyers tartógerendák csodálatos hangulatot adnak, a modern, fekete-fehér fürdőszoba pedig gondoskodik minden kényeztetésről, amire csak szükségünk lehet.

Prónay Udvarház lakosztály Prónay Udvarház lakosztály

Prónay Udvarház lakosztály mosdó

Nagyon tetszett, hogy a modern és régi épületek egymással tökéletes egységet teremtenek. A Majorsági épületet például úgy kötötték össze az új szállodai szoba szárnnyal, hogy közé egy acélszerkezetes, üvegtetős átrium került, így valójában fel sem lehet ismerni, hol kezdődik az egyik egység, vagy hol ér véget a másik.

Prónay Udvarház

Az új Fürdőépület pedig önmagában is figyelemreméltó.  A rézsűbe süllyesztett épület tetejét befüvesítették, illetve rózsakertet hoztak létre rajta, így a tájból nem lóg ki, nem rontja a szép összhatást. Az előtte kihúzott napvitorlák és kerti bútorok kellemesen megtörik a kert zöld egységét, lehetőséget adva arra, hogy a mai kor igényeinek megfelelően pihenhessünk: jakuzzi, úszómedence, szauna, gőzfürdő fogadja a fárasztó munka után ide betérőket, míg a napozóágyban gond nélkül élvezhetjük a napsütést, és a madarak koncertjét.

Prónay Fürdőház Prónay Fürdőház Prónay Fürdőház

Pihenésre és valódi chill élményekre remek ez a hely, az itt töltött néhány napban nem igazán volt kedvem mást tenni, mint napozni, olvasni és újra és újra bejárni a majd 2 hektáros kertet. A kert egy része egykor a gazdálkodást szolgálta, más részein felfedezni 40-60 éves fákat, égig törő hatalmas lucfenyőket, amelyek alatt kacskaringózó út vezet. Az utak mellett padok várják a sétálót, így nem csoda, ha nehéz innen elszakadni. Van, ahol egy madáretető lóg a fáról, a Nagykastély hátsó lépcsősorai pedig a kastély tóhoz vezetnek. Igazán romantikus helyszín, nem véletlen, hogy az esküvők egyik kedvenc helyszíne, hiszen közepén egy kissziget is áll, amelyre bájos fahíd vezet át.

Prónay kert Prónay kert Prónay kert Prónay kert

Genius loci – A hely szelleme

Sokat gondolkoztam milyen is ez a hely, vagy mitől annyira különleges, hogy azóta is mindenkinek erről mesélek. Legtöbbször olyan helyre vágyunk, amelyek távoliak, egzotikusak, híresek. Vagy éppen számunkra nem, vagy nehezen érhető el. Talán ezért is annyira vonzó néhány nap erejéig „kastély tulajdonosnak” lenni. Hiszen itt, akár egy parti, akár egy rendezvény erejéig minden a miénk. A csodálatos Nagykastély a könyvtárszobájával, a társalgójával, vagy a kertjével, amelyben kedvünkre csalinkázhatunk, miközben élvezzük a rózsakert látványát, a kistó báját, sőt, akár csónakba is ülhetünk néhány evezőcsapás erejéig.

Prónay Kastély tó

cof

Prónay Kastély

Kényelem és pompa vesz körbe, nyugalom és béke kíséretében. Eléggé elszigetelten fekszik, mégsem túl messze a fővárostól, ugyanakkor megad minden kényelmet, amire szükségünk van. Rendezvény esetén saját cataringgel szolgál, egyéni vendégként pedig választhatjuk a környék kiváló éttermeit. Ha szeretnénk vendéglátóink jelen vannak, mesélnek a kastély történetéről, vagy programokat szerveznek nekünk: borkóstolóra invitálnak a mindig kellemesen temperált pincébe, szarvasgomba vadászatra mehetünk, sajtkóstolón vehetünk részt. Ha pedig magányra vágyunk miénk a tér, hiszen itt magunk lehetünk, kedvünkre.

Kapcsolódó bejegyzések