Mi a közös a kávéban és a pezsgőben?

2020 október 25.
Mi a közös a kávéban és a pezsgőben? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Eddig nem is gondoltam volna, hogy annyi hasonlóság, jól meghatározható párhuzam létezik az érlelt kávé- és a pezsgőkészítés között. Márkosi Balázs, a Nespresso kávénagykövete és Prisztavok Zoltán, a Kreinbacher Birtok kereskedelmi és marketingvezetője egy izgalmas online kurzus keretén belül mutattak rá erre, egyben bemutatkozott a Nespresso új, limitált kiadású Master Origin Aged Sumatra kávékülönlegessége is.

IMG_20200924_164049

Mitől más a szumatrai kávé?  

A Szumátra szigetén, a Gayo-hegység magaslatain rejtőző Aceh tartományban élő farmerek dolgozták ki a giling basah – azaz nedves hántolás – nevű eljárást. A módszer lényege, hogy a kávécseresznye húsos részét és pergamenszerű rostjait akkor hántják le, amikor a bab még nedves, így az könnyebben tud lélegezni és száradni.

????????????????????????????????????

A kávé előkészítése után 3 év érlelés következik, ahol a kávészemek a természet ritmusa szerint nedvesednek át és száradnak ki újra meg újra. Ezalatt 3 havonta kézzel kibontják, átforgatják, válogatják, levegőztetik, majd újra zsákokba zárják a kávét. Az indonéz kávéfarmokon kizárólag kézzel szüretelnek, a kávészemeket pedig a szárítás során többször is átválogatják, hogy csak a kifogástalanul egészséges, tökéletes szemeket dolgozzák fel.

Nestle CSV 2010

Indonesia

„Az indonéz érlelési módszer és az éveken át tartó, gondos munka eredményeképpen kifejezetten különleges kávéprofil alakul ki. A kávérajongók egy komplex ízvilágú kávéra, mély, fűszeres, orientális ízjegyekre számíthatnak.” – írta le Márkosi Balázs a kávékülönlegességet.

Hogyan készül a pezsgő a Kreinbachernél?

A Kreinbacher tradicionális eljárással készült pezsgői esetében is elengedhetetlen a kézi szüretelés, a precíz válogatás, az érlelés, és fontos szerepet játszik a vulkanikus termőtalaj is. Meghatározó az érlelés szerepe, amely a magas minőséget és az utánozhatatlan ízeket adja.

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

A pezsgőkészítéshez használt alapborok karakterjegyeit és savasságát is alapvetően meghatározza a talaj összetétele, ami mind Somló esetében vulkanikus eredetű kőzetekből áll. A Birtokon a kézi szüret az alapja a kiváló minőségnek, és a termést többször is gondosan átválogatják, hogy csak sérülésmentes, egészséges fürtök kerüljenek a présbe.

????????????????????????????????????

„A pezsgő palackos érlelése ideális pincehőmérsékleten, 18-36 hónapon át tart, hiszen a Kreinbachernél minden tételnél a minőségi pezsgők kategóriájában előírt, 9 hónapos érlelési idő minimum kétszeresét veszik alapul. Az érlelés hatására egyre komplexebb, finomabb aromák és krémesebb buborékok alakulnak ki a pezsgőben.”- árulta el Prisztavok Zoltán.

Kapcsolódó bejegyzések