Fantasztikus kezdeményezésnek lehettünk szemtanúi a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálán, ahol bemutatkozott a “Made in Hungary” Gasztronómia Társulás.
Ha egy hazai presztizsértékű alapanyag, mint a kacsamáj összefog a borok királyával, vagyis a hatputtonyos Tokaji Aszúval, és mindez egy top séf keze alatt ételkölteménnyé válik, akkor joggal gondolhatjuk azt, hogy a hazai gasztronómia szintjén éppen elcsípünk egy olyan kezdeményezést, amely reményeink szerint egy mérföldkő lesz hazánk gasztronómiai megítélésében.
Ezek az alapanyagok és természetesen a hozzá kapcsolódó éttermek és séfjeik már önmagukban garanciát jelentenek arra, hogy valami különleges élményben részesülhetünk. Mi, magyarok tudjuk, hogy a kacsamáj és a Tokaji Aszú minden körülmény között megér egy kóstolót, ám a TOP éttermek szintjére emelve igazi kuriozitásban lehet részünk. Ugyanakkor bízhatunk abban, hogy a külföldiek számára is emlékezetes pillanatokat szereznek ezek a finomságok, és nem csak a nagy magyar klasszikus fogások hírét viszik ezentúl világkörüli útra a hozzánk érkező vendégek, de a Made in Hungary égisze alatt futó fogásoknak is gyorsan híre megy.
A „Made in Hungary” Top Gasztronómiai Társulást, amely a Dining Guide és a Magyar Bocuse d’Or Akadémia által életre hívott kezdeményezés, február 26-tól a TOP20 étterem étlapjain a „Made in Hungary” logó feltüntetése alatt kereshetjük.
„Ez a párosítás mindenki számára ismert, de az utóbbi évtizedekben inkább csak fogalmi szinten volt tetten érhető a magyar gasztronómiai kínálatban” – árulta el Herczeg Zoltán, a Dining Guide felelős kiadója. „A „Made In Hungary” missziója az ilyen megkérdőjelezhetetlen hazai brandek új kontextusba helyezése a legtehetségesebb magyar topséfek bevonásával. Ezáltal egy olyan unikális minőséget hozunk létre, amely a hazai és nemzetközi szinten is értelmezhető új kategóriaként jelenhet meg az éttermek étlapjain.”
A „Made in Hungary” alapító séfjei:
- Anyukám mondta / Dudás Szabolcs
- Arany Kaviár / Kanász László
- Babel / Veres István
- Baraka / André Bicalho
- Borkonyha, Textúra / Sárközi Ákos
- Costes / Palágyi Eszter
- Costes Downtown / Tiago Sabarigo
- Fricska / Nagy Szabolcs & Giczy Andor
- Kistücsök / Jahni László
- Kollázs / Győrffy Árpád
- MÁK / Mizsei János
- Olimpia / Ádám Csaba
- Onyx / Mészáros Ádám
- Platán / Pesti István
- Salon / Wolf András
- St. Andrea Restaurant / Barna Ádám
- Stand, Stand25 / Széll Tamás & Szulló Szabina
- Tama / Erdei János