Lehetünk-e nőiesen divatosak az irodában is?

Nehéz téma ez, akár a divat, akár a nőiesség tekintetében, hiszen a szabályok között lavírozva kell megtalálnunk az utat afelé, hogy belső énünket, nőies kisugárzásunkat érvényre juttathassuk. Lássuk, milyen lehetőségek várnak ránk, ha az üzleti életben szeretnénk stílusosan öltözködni.

Ám, még mielőtt belekezdenénk ennek boncolgatásába, szeretném a figyelmeteket felhívni arra, hogy az üzleti életben léteznek megengedőbb, elnézőbb cégek, míg más üzleti modellek kőkemény feltételeket állítanak a hölgyek elé.

Néhány szektorban ugyanis még azt is meghatározzák, mely színek az engedélyezettek, milyen fazonok azok, amelyek nem lógnak ki a szigorú szabályok közül. Ezek a szabályok nem szólnak másról, mint az uniformizálásról, és legtöbbször a cél, hogy eltüntessék a nőiesség minden jelét. (Sok esetben nincs is másról szó, mint arról, hogy ezzel érik el a férfiak, hogy a legkevésbé legyenek a hölgyek szépek, nőiesek, vágykeltőek – hiszen ez minden baj forrása…)

Business look_divat az irodában_ChicAndCharm

Ebben a közegben a nő nehezen tud boldogulni, hiszen a férfiak szabályrendszerét kell követnie. Ha pedig mégis utat tör magának, akkor kemény fegyvert kell a kezébe vennie – meg kell tanulnia a férfiak nyelvén beszélni, keménynek és határozottnak lenni, akár lágyságát, kifinomultságát maga mögött hagyva. Ezt a stílust nehéz hátrahagyni, és még nehezebb, hogy egy vezető beosztású hölgy otthon ismét a lágy, finom és nőies eszközöket használja, egy gyors váltás után. Keveseknek sikerül mindez, és érdemes meggondolni, hogy mit áldozunk fel azért, hogy egy ennyire maszkulin helyzetben érvényesüljünk.

Stílusosan az üzleti életben

A divat az üzleti szférában egyfelől a tökéletes megjelenést jelenti, kiváltképp, ha vezető pozícióban vagyunk. A tökéletes megjelenés nem más, mint a protokoll ismerete, a megfelelő fazonok és színek kiválasztása. Fontos, hogy a felső vezetés köreiben a minőségi, egyedi darabok nem csak státusz szimbólumnak számítanak, de arra is rámutatnak, hogy az illető ismeri a játékszabályokat. Talán a legkönnyebben úgy lehetünk stílusosak, ha megtaláljuk azokat a színeket, fazonokat, amelyek hozzánk a legjobban passzolnak, ezt vegyítjük egy a saját jegyeinkkel, és mindezt hosszú távon, bármilyen helyzetben tudjuk hozni: tárgyaláson, üzleti ebéden, vagy egy gála vacsorán.

Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson érdemes az egyedi, kis szériás darabok felé kacsingatni. Hazai divattervezők darabjai kiváló lehetőségek erre, továbbá a külföldi, kevésbé ismert márkák modelljeit egy-egy kisebb butikban szerezhetjük be, így bebiztosíthatjuk magunkat, hogy ne kerüljünk kellemetlen helyzetbe azzal, hogy ugyanaz a ruha jön velünk szembe egy kiemelt eseményen.

Az irodai élet másik nagy kérdése, hogyan öltözködjünk akkor, ha nincsenek kőbevésett szabályok, de általánosságban elvárt, hogy mindig elegáns és visszafogott legyen a szettünk. Ezzel ugyanis az a gond, hogy egy idő után rém unalmassá válik a szoknya blúz kombináció, főképp, ha háttérbe szeretnénk szorítani a nadrág uralmát.

Lássuk, milyen lehetőségek várnak ránk ezekben a helyzetekben!

  • Szoknya és blúz, másként

Ennek a kombinációnak a titka abban rejlik, merünk-e kilépni a komfortzónánkból. Tudjuk-e egyáltalán, hogy tilos bizonyos színek viselete, vagy csak mi gondoljuk így? Nos, ha nem vagyunk biztosak benne, akkor éppen itt az idő, hogy egy kis színt, mintát csempésszünk a szürke irodai mindennapokba.

Talán nem járunk messze az igazságtól akkor, ha azt feltételezzük, a szürke, fekete és kék színeken kívül is léteznek színek (kivéve, ahol ezt a business look rögzíti), így miért ne vehetnénk fel egy színes szoknyát egy fehér, akár színes felsővel, vagy egy fehér szoknyát, apró virágos blúzzal?

Színes ceruza szoknyák

  • Ceruza ruha blézerrel és kardigánnal

Még mindig a biztonsági vonalon belül játszunk, ha a klasszikus vonalú, vagy ceruza ruhák közül válogatunk, amelyek a mostani trendek miatt nagyon sok színben, és rengeteg anyagválasztékkal kaphatóak.

Érdemes ezeket megbolondítani egy vékony színes övvel, egy színes cipővel, egy karcsúsított blézerrel, rövid állású kardigánnal, boleróval. Az elegancia ugyanis kifizetődik: semmivel sem kellemetlenebb viselet, mint bármely szoknya, vagy nadrág, ám a hatás nem marad el. Egy ruhában még nőiesebbek lehetünk, még egy ilyen visszafogott fazon esetében is.

kardigán

  • Lenge ruha – egy csipetnyi visszafogottsággal

Azt gondolom, hogy a nyári ruhák tökéletesen megfelelnek az irodai viseltnek is, ha azok nem kirívóak: nem túl rövidek, nem túl dekoltáltak, nem túl nagy a szoknya kivágása. Ha ujjatlan, vagy rövid ujjú kisruhánk van, amelynek túl vékony az anyaga a hűvösebb, légkondicionált irodai viselethez, akkor tartsunk magunknál egy harisnyát, és készüljünk úgy, hogy felülre is kerüljön egy kardigán, egy blézer.

nyári ruhák

  • A harangszoknya – minden esetre

Az egyik legkényelmesebb, és igazán nőies ruhadarabunk, amelyet munkába is jó szívvel ajánlok, a harangszoknya. Vehetünk hozzá egy sima pólót, blúzt, inget, minden variációban nőies lesz, ugyanakkor nem túl rövid, nem túl szűk, így egész napra kellemes viseletet biztosít. Variálhatjuk ezerféleképpen, akár magassarkúval, de egy balerinával is jól mutat.

harang szoknyák

  • Libbenős szoknya – komforton kívül?

Ez ez ultra nőies darab az egyik kedvencünk, próbáljuk ki, hogy az irodában mit szólnak hozzá. Mivel a szoknya már önmagában is egy nagyon mutatós darab, törekedjünk arra, hogy a felsőrész visszafogott, egyszerű legyen.

libbenős szoknyák

szoknyaviseletről itt olvashatsz többet, ha pedig szeretnétnéd elkerülni a stílusbakikat, akkor erről is készült egy cikk, amit ajánlok jó szívvel. Ha tanácstalan lennél, hogyan alakítsd ki stílusos öltözködésedet, akkor várlak stílustanácsadásomon. Itt személyre szabottan beszéljük meg, mi áll neked jól, mire figyelj, hogy mindig stílusos lehess! Még több divatról és stílusos öltözködésről szóló anyagot a Stílustanácsadás rovatomban találsz.

Ha szeretnéd megérteni, miért is fontos, hogy még az üzleti életben is NŐK maradjunk, ha szeretnéd megérteni, hogyan gondolkodnak a férfiak és ezt miként fordíthatjuk hasznunkra, ha szeretnéd megóvni jól működő párkapcsolatodat, akkor légy tagja a Titkos Tanácsok Nőknek oldalnak, ahol fontos írásokat olvashatunk arról, hogy a férfiak mikor és miért is éreznek minket vonzónak.

Kapcsolódó bejegyzések