Távközlési központból luxus szálloda – A Kozmo Luxury Hotelben jártam

2024 március 26.
Távközlési központból luxus szálloda – A Kozmo Luxury Hotelben jártam bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Egy fantasztikusan szép épület áll a Harminckettesek terén, aminek a története több, mint 100 esztendőre tekint vissza. Köszönhetően a szakértő hozzáállásnak, ma épp olyan szép, mint hajdanán volt. Akkor távközlési palotaként, ma mint a Kozmo Luxury Hotel Budapest várja vendégeit. Ismerjétek meg ennek a lenyügöző szállodának a történetét.

A szállodának otthont adó épület 1917-ben épült Magyarország legnagyobb távközlési központjaként működött, mely az I.Világháború időszakától kezdve 82 éven keresztül, 1999-ig adott otthont a telekommunikációs szakembereknek. Az épület szépsége ma is megragadja az utcán sétálók figyelmét, de ismerve azokat a technikai újításokat, amikkel a távközlési palota rendelkezett, még nagyon csodálattal adózom előtte.

Ray Rezső Vilmos | Józsefvárosi Telefonközpont, Budapest | Kitervezte.hu
Ray Rezső Vilmos | Józsefvárosi Telefonközpont, Budapest | Kitervezte.hu

A távközlési palota építését a korszak neves építésze, Ray Rezső Vilmos tervei alapján kezdték el 1910-ben. A tervező egy minden tekintetben újszerű és egyedi, a historizmus és szecesszió stílushatárán egyensúlyozó épületet alkotott, mely egyben a hazai vasbetonszerkezetű építészet korai példája is. A József Távbeszélőközpont 1917. júliusában korának egyik legkiválóbb épületébe költözhetett be. A bal oldali szárnyban kaptak helyet a kapcsolótermek, itt kapcsolták a hívásokat a telefonközpontosok, a jobb oldalon voltak a mérnöki és igazgatósági irodák. A jelenlegi recepció helyén, az egybenyitott udvaron, lovak és lovaskocsik állomásoztak.

Kép1

Az ország 2. legnagyobb főlépcsősora

Az eredetileg is elegáns épület régi külsejét a lehető legteljesebb módon restauráltatták spanyol tulajdonosai, és 2020 őszén nyitotta meg kapuit luxusszállodaként. A hotel egyik legszebb része az eredetihez hűen felújított, lenyűgöző történelmi lépcsősor, mely Magyarország második legnagyobb főlépcsősora a Parlament után. Az eredeti lépcsőfokok, padlócsempék és oszlopok felújítása mellett a festett kazettás mennyezet, a kandeláberek és falikarok rekonstrukciója, valamint a főlépcsőház Zsolnay burkolatainak újragyártása precíz kézimunkával történt.

Kozmo főlépcső fentről

A franciaudvaros épület közös tereire a tágasság, kivételesen nagy belmagasság, a modern bútorok és a minimalista dekoráció jellemző. A dizájnbútorokat Spanyolországban egyedi tervek alapján gyártották le kifejezetten és kizárólag a Kozmo Hotel részére. A szobákat és a közös tereket Carlos Canavas spanyol fotóművész egyedi szemléletű Budapest fotói díszítik, az udvaron és az előtérben Lluis Leo festő és szobrászművész alkotásaival találkozhatunk.

GCA-BUDAPEST-Room-V01-FINAL-000 GCA-BUDAPEST-Room-V03-FINAL-000

A zavartalan pihenés oázisa

A szobák és lakosztályok kialakításánál elsődleges szempont a tökéletes pihenés feltételeinek megteremtése volt, ezért a Kozmo-ban példátlanul nagy alapterületű és extra hangszigeteléssel ellátott, king size ágyas szobák találhatók.

Az elegáns szálloda összesen 61 szobát kínál 3 kategóriában (standard, superior, deluxe – alapterületük 32-45 négyzetméter), valamint 23 nagy alapterületű lakosztályt (standard, junior, grand deluxe és elnöki -alapterületük 47-190 négyzetméter), egy részük privát, egyedi kilátást nyújtó tágas terasszal is rendelkezik. A nagy ablakoknak köszönhetően természetes fényben úszó szobákat minimalista, de fényűző stílusban rendezték be, melyeket kényelmes bútorzat, Penhaligon’s fürdőszobai bekészítések és extra kényelmi szolgáltatások tesznek otthonossá.

IMG_20220412_101920_resized_20220412_102043322

Kiemelkedő gasztronómiai és Spa élmények

A világ minden tájáról érkező vendégeket a Kozmo recepciójánál pezsgővel és pogácsával fogadják és 24 órás portaszolgálat áll rendelkezésükre. A Bistro bár napközben, a Kozmo étterem esténként kínálja a magyar, a spanyol és nemzetközi konyha fogásait a legmagasabb színvonalon. A szálloda bőséges, á la carte kínálattal bővített svédasztalos reggelije során kínált péksütemények és cukrászsütemények frissen készülnek a ház cukrászai által. A hangulatos belső udvar májustól októberig ideális helyszínt nyújt egy szabad ég alatt eltöltött bruch-hoz vagy egy koktélhoz.

Oyster-Bar-1024x683

A szállodában működő Valmont Spa az arckezelésekhez és masszásokhoz használt svájci luxuskozmetikai márkáról kapta a nevét. Arc- és testkezelésekkel, 17 méteres úszómedencével, pihenőtérrel, medence nagyságú jacuzzival, nagyméretű szaunáva és, esőztető zuhanyzóval várja a kikapcsolódni vágyókat. A külsős vendégként, napijeggyel is látogatható Spa mellett jól felszerelt edzőterem is található a legmodernebb Technogym gépparkkal, folyamatosan rendelkezésre álló frissítőkkel.

Emlékezetes rendezvények színhelye

A Kozmo számos kiváló rendezvényhelyszínt is tartogat, legyen szó családi vagy baráti összejövetelről, esküvőről, bálról, munkamegbeszélésről vagy konferenciáról.

GCA-Budapest-CA_L0_Meeting Room_03_Board

A 4 természetes megvilágítású, rendezvénytechnikával felszerelt, egybenyitható konferenciaterem akár 200 fő befogadására is alkalmas, különbejáratú mosdóval és konyhai háttérrel rendelkezik. A lobbyból nyíló, kellemes atmoszférájú, csendes Könyvtár terem meetingek, kisebb rendezvények – családi, dolgozói partik – lebonyolítására alkalmas, de nagyobb rendezvények előtti welcome drink szekciókra szintén ideális. Esténként a hangulatot látványos kandalló fokozza.

GCA-Budapest-CA_L0_Terrace 01

Kapcsolódó bejegyzések