Interjú Susanne Kölblivel, a Thomas Sabo kreatív igazgatójával

2019 április 24.
Interjú Susanne Kölblivel, a Thomas Sabo kreatív igazgatójával bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Idén ünnepli a Thomas Sabo 35. születésnapját, így a jubileum kapcsán az ékszerház kreatív igazgatóját, Susanne Kölblit kérdeztem arról, hogyan változott a divat ezalatt az idő alatt, és melyek azok az irányvonalak, amelyek a mostani ékszer divatot jellemzik?

Hogyan látja, miként változott meg az elmúlt 35 évben a nők, illetve a férfiak ékszerviselési szokásai? Az utca képe változott meg teljesen. A trendek és stílusok ma jobban keverednek, mint valaha. Befolyással vannak ránk a húszas évek, a nyolcvanas évek, vagy akár a popkultúra. Mind hatnak ránk, és mindenki maga dönt arról, hogy mit és hogyan visel, mit mivel kombinál. Ez hatalmas játékteret biztosít a munkánk számára. Minden egyesül, határok nyílnak meg, beleértve a nemi szerepeket is. Egyéniségek vagyunk, akiknek célja, hogy kifejezhessék önmagunkat.

THOMAS SABO_Creative Director_Susanne Kölbli

Bátrabban választunk ékszert? Jelenleg nagyon sok a személyre szabott ékszer, nyaklánc és gyűrű. Másfelől, nincs egyértelmű tendencia, mindenféle stílus divat. A múltban a trendek sokkal egyértelműbbek voltak, többnyire magazinokon keresztül szereztünk tudomást róluk. Most minden összetettebb, már nem láthatunk egyértelmű irányvonalakat, hanem pillanatképek villannak fel előttünk. Az ékszerek nagyon személyesek, és nem mindig a divat kiegészítőjeként szolgálnak, hanem az élet egyes pillanatairól mesélnek. Ezek mellett ott vannak azok a darabok is, amiket a trendek diktálnak.

THOMAS SABO_GENERATION CHARM CLUB_SS19_MODEL_11

Hogyan változott a Thomas Sabo márka az elmúlt 35 évben? 35 évvel ezelőtt sokkal kisebbek voltunk. Egyemberes cégként kezdtük, mára pedig nemzetközi vállalattá váltunk. Ami az utóbbi években megváltoztatta a márka megítélését, az a portfolió további diverzifikálására irányuló elkötelezettségünk volt. Márkánk erős elkötelezettsége mindig is az volt, hogy szezonról szezonra tervezünk. Ez nem változott, és nem fog változni a jövőben sem. Büszkék vagyunk a kézműves és finom alkotásainkra.

THOMAS SABO_GENERATION CHARM CLUB_SS19_MODEL_15

Honnan inspirálódik akkor, amikor egyes darabokat illetve teljes kollekciókat tervez? Inspirációt találok például a párizsi kiállításokon, a vásárokon és természetesen a digitális platformokon, mint az Instagram. Érdekes az is, hogy mi történik a divat fővárosainak utcáin. Milyen új szállodák, üzletek vagy kávézók nyíltak meg? Befogadok mindent, ami körülöttem zajlik. A könyvek is elengedhetetlenek. Nem lehet mindent megtalálni az interneten. A kreatív folyamatok folyamatosan zajlanak bennem, függetlenül attól, hogy hol vagyok, mit olvasok, mit látok. Végül mindezek a benyomások egy inspirációs táblává, és később a végső tervvé formálódnak.

Kinek tervez? Milyen a Thomas Sabo nő? Nem csak egy női típus van. De általában azt mondanám, hogy a Thomas Sabo viselője olyan nő, aki kedveli a rendkívüli ékszereket, és aki szereti nőiesen és kifejező módon díszíteni magát. Olyan nő, aki megőrizte a benne rejlő kislányt, játékos, ugyanakkor előnyben részesíti a szép és magas minőségű dolgokat is.

Melyek a tavaszi, nyári szezon kedvencei? A szezon nagy visszatérői a színes kövek és a statement fülbevalók lesznek, amelyek nagyon népszerűek voltak a 80-as és 90-es években. Továbbá azok a szimbolikus ékszerek, amelyek történeteket mesélnek el, amelyek jelentéssel bírnak. Számunkra is egyfajta visszatérést jelent ez: a márka történetéhez és örökségéhez térünk vissza. Újjá élesztjük a sikeres terveket, és valami újjá alakítjuk őket.

THOMAS SABO_STERLING SILVER_SS19_MODEL_35

Mely darabokat szereti a legjobban? Az Arizona Colours ékszereit. A dizájnt a délnyugati indiánok művészete inspirálta, akik maguk is nagy művészek a kiegészítők készítésében. Ékszereik inspiráltak abban, hogy élénk színeket és különböző betéteket alkalmazzak a tervezéseimben. Különösen szeretem a négyes szimbolikát, amely meghatározza az évszakokat vagy az életszakaszokat.

Mit javasol, milyen ékszereket viseljünk nyáron? Mix&Match továbbra is jó irányelv. Keverjük játékosan a színeket és stílusokat, és kerüljük a kőbe vésett szabályokat. A csúnya és a szép mint egykor meghatározott kategóriák már nem léteznek. Minden arról szól, hogyan vagyunk képesek kifejezni magunkat az ékszereken keresztül. Fontos felismerni, hogy az egyéni megjelenés személyiségünk része, nem kell tökéletesnek lennie, sem az outfitünknek, sem az kiegészítőinknek.

Kapcsolódó bejegyzések