Miko ékszerek – letisztult, határozott vonalak

Extravagánsak, különlegesek, meggyőzőek és az ember egyből úgy érzi, muszáj egyet beszerezni belőle. A Miko Jewelry kézzel készített dizájner ékszerei mellett nem lehet elmenni szó nélkül. Kétségtelen, hogy elsősorban a bevállalósabb lányok kedvence lesz, de az elegánsabb viseleteket is tökéletesen kiegészíti. Ismerjétek meg Miko Jewelry márka tervezőjét, Mikó Krisztinát.

wild_no2_feher_nyaklanc

Mit jelent számotokra a következő szavak: intuíció, káosz és egyszerűség? Ez a három szó határozza meg az eddigi kollekciókat. Próbálom minél letisztultabbá, egyszerűbbé varázsolni az ékszereket. Mivel általában spontán, intuitív módon jutnak eszembe dolgok, sokszor nincs köztük egy teljesen átfogó, egységes összhang. Ezen nyilván igyekszem csiszolni, remélem hamarosan tényleg ki fog forrni az a vonal, ami engem és a Miko Jewelry-t igazán jellemez.

trip_no2_fekete_nyaklanc_gyuru

Az első kollekció volt a YES! SIMPIKO. Azért így neveztem el, mert szerettem volna a címben is megjeleníteni, hogy itt nem túlbonyolított dologról van szó, hanem a szimpla Miko stílusról. A geometria, a természet és az egyszerűség volt a múzsa, s ezek ötvözete vezérelt a formavilág megtervezésében. Ezt követte az OH! CHAOTIKO kollekció, melynek már kicsit mélyebb tartalma van. A márka elindulását követően rengeteg visszajelzést kaptam arról, hogy milyen irányba kéne még mozdulni, hisz eleinte csak nyakláncokat, testláncokat és gyűrűket készítettem. Mint kiderült óriási igény van a fülbevalókra és a hosszabb nyakláncokra is. Emellett én rajongok a különleges darabokért, mint például a nyitott nyakláncok, kézékszerek.

szurke_moxie_no2_nyaklanc_reszlet

Mindent összevetettem, és annyi terméket legyártottam ebbe a kollekcióba, hogy kicsit átláthatatlanná, már-már kaotikussá bizonyult az egész. A HI! INTUITIKO pedig a legújabb gyűjteményem. Ebbe teljesen intuitív módon születnek az ékszerek. Gyártás közben, ha van kis szabadidőm és ihletem, akkor szeretek új formákat alkotni, s egy-egy új produktummal bővíteni ezt a kollekciót. Az ide kerülő ékszerek nem feltétlenül követik a Miko Jewelry által képviselt vonalvezetést.

riot_no6_feher

Miben fogható meg a Miko Jewelry ékszerek egyedisége? A gyurma ékszerek egyre elterjedtebbek, így nehéz közülük kitűnni, nekünk mégis sikerül. Az ékszergyurma (ami minden medálunk alapanyaga), alapjában véve csak felületi csiszolást bír el, máskülönben felpattogzik, hólyagosodik, törik. Ahhoz, hogy az ékszerek az általunk preferált éles vonalvezetést kapják, jóval mélyebben le kell gyalulni őket. Erre a problémára – több hónapos kísérletezés során – sikerült a műhelyünknek kifejleszteni egy teljesen egyedülálló technikát. Különleges kezelésnek vetjük alá a gyurmát, ami ezáltal a karakán formai elvárásainknak megfelelően alakítható – ez a Miko Jewelry védjegyévé vált.

noise_no1_new_dim_fekete_arany

Hogyan alakultak ki az első darabok? A fejemben, és papírra vetve már régen megvolt a YES! SIMPIKO kollekció nagy része, amihez ragaszkodtam, így arra kezdtem felépíteni az alapanyaggal kapcsolatos elvárásaimat. Sokáig kerestem az ékszereimhez megfelelő gyurmát, s a hozzá tartozó készítési módot. Állandóan ment a sütő, hogy kitapasztaljam, melyik égetési mód kompatibilis a műhely technikájával. Az első darabok nagyon kezdetlegesek voltak és kevésbé precízek, a tesztelés során kiderült, hogy túl vékonyak is 😀 Aztán persze a hibalista pontjainak kipipálásával ez napról-napra fejlődött, s a mai napig próbálom tökéletesíteni az ékszereket.

moxie_no1_nyaklanc_fekete_puder_logos_reszletHogyan és hol készülnek az ékszerek? A Miko ékszerek egy kis műhelyben készülnek, amit itthon, az egyik szobánkban alakítottunk ki a párommal. Van egy nagy asztalom, amit az éppen aktuális folyamatnak megfelelően rendezek be. Itt tervezem meg a kollekció darabjait, s szerkesztem ki egy sablonra, amit aztán szabásmintaként használok a medálok gyártásánál. A lapra nyújtott gyurmából a sablon segítségével különböző pengékkel, késekkel kiszabom a medált. Az ezt követő sütést a konyhában végzem. A hőkezeléstől megkeményedett gyurmát kihűlés után megcsiszolom, s innentől már csak a szerelés van vissza, ami során felkerülnek az ékszerre a láncok és a logónk. Mivel nagy híve vagyok a kézzel készült dolgoknak, szeretem, ha minél több minden kézzel készül. Az ékszerek egyedi csomagolását az élettársammal közösen terveztük meg, s én állítom össze különböző papírokból és dobozbélésből (ezt is előre gyártott sablon alapján).

expert_no1_feher_beton

Mi vezetett oda, hogy ékszerekkel kezdjetek el foglalkozni? Mindig szerettem „DIY” tevékenységekkel foglalkozni, ez hobbi volt nálam. Rengeteg anyaggal, módszerrel dolgoztam már, szinte bármi, ami a kezem ügyébe került, átformálható volt valami ékszerré, dekorációs tárggyá. Miután eljöttem az előző munkahelyemről, elérkeztem egy olyan életszakaszhoz, hogy fel tudtam tenni a kérdést magamnak, hogy szeretnék-e, tudnék-e ezzel foglalkozni teljes állásban. A választ hónapokig érleltem, de aztán belevetettem magam.

ket_virgin_no1

Melyik a legkülönlegesebb darabod? Ezt nehéz megmondani. Mivel kézzel készítek mindent, szívem-lelkem bennük van. Minden, amit tervezek az jött valahonnan, összeadódott sok élmény, vizuális hatás, érzelem, s innentől kezdve valamilyen kötődésem mindig van az egyes darabokhoz. Ha szubjektíven válaszolok, akkor ez változó annak függvényében, hogy milyen alkalomra megyek és milyen a hangulatom. Objektíven viszont teljesen más a megközelítése a kérdésnek. Talán a Posh No. 1 a legkülönlegesebb, hisz ez a legnagyobb medál a Miko Jewelry-nél. Egy ilyen nyaklánc elkészítése hatalmas precizitást és egy teljes napot vesz igénybe.

gravity_no3_okker Milyen alkalmakra ajánlanád az ékszereidet? A Miko ékszerekben az a zseniális, hogy szinte bármilyen alkalomra lehet találni köztük megfelelő darabot. Mivel nagyon markáns megjelenésűek, mindenképpen feltűnést keltenek, s emiatt inkább a határozott jellemű, bevállalósabb, vagányabb nők választják a márkát. Azt gondolom, hogy a ruházattal, a többi kiegészítővel lehet játszani – ha például egy egyszínű, egyszerű ruhához társítunk egy Miko-t, akkor az egy vagány, hétköznapi viselet, viszont ha a ruházat dekoratívabb, akkor még alkalmibb lesz egy ilyen kiegészítőtől. Letisztultságuknak köszönhetően a variációk száma szinte végtelen.

expert_no4_feher_reszlet_EFF Lehet-e variálni a darabokat, mennyire jellemzőek az egyedi rendelések? A gyurmában az a fantasztikus, hogy majdnem hogy bármivé formálhatjuk. Mivel szeretem a kihívásokat, szeretem, ha néha kizökkenek a megszokottból, mindig nagy örömmel próbálok helytállni az egyedi megrendelések területén is. Volt már jó pár rendhagyó kérés. Ezek nagy részét úgy rendelik, hogy ragaszkodnak a védjegyünkké vált éles, csiszolt felülethez, de természetesen volt már precedens teljesen más formavilágú ékszerre is.

expert_no2_fekete_kozeli

Milyen tervekkel készülsz az őszi szezonra? Mivel az OH! CHAOTIKO Kollekció kissé késve érkezett meg a nyárba, most új kollekcióval nem rukkolok elő. Létrehoztam a HI! INTUITIKO kollekciót, mely nem egy már készen lévő, fix kollekció, hanem ez egy folyamatosan bővülő gyűjtemény. Ha lesznek új ékszerek, akkor azok valószínűleg ebbe a kollekcióba kerülnek majd bele. Inkább színekben készülök az őszre – visszafogottabb, kevésbé hivalkodó paletta lesz terítéken.

www.krisztinamiko.com

Kapcsolódó bejegyzések