Helló Tihany! Megjöttem!

2020 június 22.
Helló Tihany! Megjöttem! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Tihany a szívemnek egy kedves helye. Minden nyár végén ide bújtunk el, egy titkos helyre, és élvezzük a vénasszonyok nyarát. De egy kicsit mindig is vágytam arra, hogy a levendula virágzását is meglessem, így a Hello Tihany meghívására a Woman Power Project lánytagjaival együtt felkerestem ezt a csodás községet.

Tihany már önmagában is megér egy látogatást, az Apátság lenyűgöző látványa, a Balaton azúrkék színe, a Tihanyi Echo mind olyan nevezetesség, amiért érdemes felmászni a félsziget csúcsára. De mit lehet itt még csinálni? Ez örök kérdés volt eddig, hiszen olyan jól el lehetne tölteni itt akár egy teljes napot, de ahhoz kell egy haditerv! Ebben nyújtott segítséget a Helló Tihany kezdeményezést, amely egyből 4 szuper programot is ajánl nekünk.

rpt

Érdemes a reggelt az Apátsági Rege Cukrászdában kezdeni, ahol egy kiadós reggelivel, a teraszról nyíló panorámával, levendulás limonádéval vagy egy pazar levendulás krémessel máris szebben indul a nap. A cukrászda már a 60-as években fogadta a vendégeket, mindig is kedvelt kirándulópontja volt Tihanynak. 2018 óta új vezetés alatt, megújult koncepcióval igyekeznek a vendégigényeknek eleget tenni, ami meg is látszik az eredményen: immáron második éve szerepel az Apátsági Rege Cukrászda a Dining Guide TOP100 Étteremkalauz legjobb cukrászdáinak rangos sorában. Ha szeretnétek kiélvezni a Tihanyi Levendula Hetek programjait, akkor csatlakozzatok be június 25-én a „Levendulás reggeli” programba, ahol a Lavander Tihany kozmetikumteszt és kulináris termékkóstoló is lesz!

Hello Tihany

Woman Power Project Tihany

Ha kigyönyörködtük magunkat a Balatonban, tegyünk egy rövid sétát, és látogassunk el a Lavender Tihany Élménymanufaktúrába. Itt mindent megtudhatunk a levendulatermesztés történetéről (például azt is, hogy az első virágokat Bittera Gyula gyógynövényszakértő ültette 1920-ban, francia mintára.

Olyan sikeres lett a telepítés, hogy volt olyan év, amikor a tihanyi levendula illóolaj tartalma meghaladta a francia minőséget, sőt, kozmetikai világmárkák vásároltak innen.) Mindezeket az érdekességeket a látogatóközpontban hallottuk mi is, ahol megtekinthettük a lepárlót is. Ha szerencsétek van, elcsíphettek egy folyamatban lévő lepárlást is, hiszen a napokban kerül sor a levendulavirágok szüretelésére.

IMG_20200616_130400

A Lavender Tihanyban más érdekesség is fogadott minket. Egy látványlaborban megismerhettük a natúrkozmetikumok készítésének fortélyait, sőt, egy rövid időre mi is kozmetikai szakemberekké váltunk, akik éppen Lavander Tihany levendulás kézkrémet készítettek. Ezen a héten a Tihanyi Levendula Hetek keretében még van lehetőségetek résztvenni a kézkrém illatosító workshopon: részletek itt!

Tihanyban, ilyen klassz programok mellett gyorsan telik az idő, így miután megtekintettük a Lavender Tihany látványlaborját, az illóolaj lepárlót és a levendula kiállítást, elsétáltunk a félsziget legkedveltebb éttermébe, az Echo.

Hello Tihany (39)

A mediterrán hangulatú Visszhang Teraszról lenyűgöző, 240 fokos kilátás nyílik, az asztalra pedig olyan ínyencségek kerülnek, mint Rosé kacsamell édesburgonya hasábbal, levendulás-kardamomos almaraguval, marha bélszín steak grillezett zöldségekkel, faszenes lágy sajttal és levendulás jus-vel. Megkóstoltuk a ház új ital specialitását is: most debütált a levendulás ginjük, a Lavender Gin. Érdemes megkóstolni a Tihanyi Lavender Rosét is, igazi borkülönlegesség! A hely amúgy tökéletes esküvők számára is, ennél szebb természetes díszletet nehezen lehetne elképzelni!

Hello Tihany (35)

Hello Tihany (37)

A nap lezárásaként még egy kis vásárfiát szerettünk volna beszerezni otthon maradt családtagjaink számára, így elsétáltunk a Lavender Shophoz, hogy begyűjtsünk némi levendulás nyalánkságot, krémeket, dekikáteszeket. Került a táskába levendulás nyalóka, zselés cukorka, szigorúan levendulás ízesítéssel. Nagy kedvenc volt a levendulás rosé, amit már korábban megkóstolhattunk, de épp így, a levendulás illatpárnáknak sem lehetett ellenállni.

Hello Tihany

Tökéletes nap volt, aminek lezárásaként levendula illattal és balatoni boldogsággal teltünk el. Ha szereted Tihanyt, de eddig visszatartott a túlzott turista áradat, akkor most mindenképpen látogass el ide, mert megtapasztalhatod a lilán pompázó levendulaföldeket, barátságos vendéglátást, az utánozhatatlan levendulás kulináris finomságokat, és feltöltődhetsz ennek a gyönyörű helynek a hangulatával!

Kapcsolódó bejegyzések