Tippek egy zebegényi kiránduláshoz

Az utóbbi néhány évben a Dunakanyar kedvelt kirándulóhellyé vált, sőt, amióta az Aranyéletben Zebegényben zajlanak az események, még több figyelem irányul e tündéri városka felé.

Szívem csücske Zebegény, minden nyarat itt töltünk, hiszen a nyaralónk, mint egy sziget, úgy emel ki minket a mindennapok vad hullámai közül. A hegytetőn minden más, itt kicsit megáll az élet, minden lassabban halad, még a Dunán vonuló hajók is. Ide ritkán jut fel a város zaja, ellenben az izgalmas programok elcsábítanak minket is. Összegyűjtöttem néhány programot, érdekességet, amelyek mind vonzóbbá teszik ezt a csodás helyet.

dav

Havas Boldogasszony temploma

Van, aki csak emiatt a csodálatos magyaros-szecessziós templom miatt tesz meg néhány óra utazást – Budapesttől csupán 1 óra vonatútra fekszik Zebegény -, mert Kós Károly 1910-ben tervezett temploma gyönyörű emléke a kor építészetének. Szépségét csak tovább fokozza, hogy a benne látható Körösfői-Kreisch Aladár freskók, továbbá Leszkowsky György tanársegéd irányítása mellett Diósy Antal, Fábry Dezső, Gáspár Mór, Klosius Károly és Schindler Valér által megvalósított festmények szinte odatapasztják az embert a padokhoz. Az oldalfalakon, a mennyezeten, az oltár körül, de még az oszlopokon is szecessziós angyalok vigyázzák léptünket, fejünk felett csillagok, mély kékben ragyogó égbolt látható.

cof

Elbűvölő virágok és növények ölelnek körbe mindent, hogy egy olyan békés világba vigyenek, amely a hitnek, szeretetnek, az elmélkedésnek és az imának ad teret. Az oldalsó falakon a Szent Kereszt történetét kísérhetjük végig. Az oltár mögött és az oldalfülkékben található ablakok színes üvegből készültek, Majoros Károly üvegfestő iparművész készítette 1914-ben. A templom minden szeglete egy csoda, a kazettás ablakokon beömlő fény még szebb színeket ad az egyedi freskóknak.

cof

cof

Füstős íz a templom mellett

A templom mellett a helyi közért mellett nyílt néhány éve az üdülőfalu barbecue ízekre szakosodott büféje. A Füstölgő BBQ Sarok névre keresztelt hely egyedi nyitvatartassál üzemel, péntek-szombat-vasárnap van nyitva. A kínálatban pulled pork, Sloopy Burger, marhaszegy, marhaoldalas, grill gomolya szerepel. Amolyan laza, fiatalos, kiülős hely, jó zenékkel. Érdemes a Facebook oldalon figyelemmel követni az eseményeket, mert egy-egy nap extra fogásokkal jelentkeznek és kitelepüléssel jelentkeznek. Kétféle hamburgert kóstoltunk, az egyikben szeletelt marhaszegy, a másikban pulled pork volt, ízesen, ínycsiklandóan elkészítve. Hozzá kemencés burgonya, káposztasaláta, mártogatós jár, és bár a 3500 forint elsőre soknak tűnhet, az ízek meggyőztek arról, hogy érdemes betérni ide. Az adag amúgy kiadós, nagyon jól laktunk tőle.

rhdr

dav

Szabadstrand a Dunakanyarban

A finom ebéd után kell egy kis mozgás, irány a Duna part Bár a szabadstrand idén nem épülhetett meg a kivájt homokfalba fészkelő fecskék miatt, igy is kellemes látvány és még jobb pihenőhely a part. Bármerre menjünk is, lábáztatásra, ejtőzésre tökéletes. Ha sportolásra, mozgásra vágyunk, akkor csónakot bérelhetünk, és akár a Duna közepéről is megcsodálhatjuk a szépséges Dunakanyart.

dav sdr_HDRB smacap_Bright

A part kavicsos, érdemes strand papucsokban, gumi cipőben sétálni, a víz lassan mélyül és mintegy 100 méteren használható. A parton ezen a nyáron lángosozó nyílt, ahol még laktózmentes sajtos-tejfölös lángost is falatozhatunk, az édesszájúak pedig palacsintákkal csillapíthatják étküket. Mivel a Duna mellett halad a bicikliút, így a bicajosok is kihasználhatják ezeket a lehetőségeket. Sőt, még egy kiszeparált mozi széksorokkal felturbózott speckó söröző, az Élesztő Plázs is vár minket, kicsit Fellini Beach után érzettel.

sdr_HDRB

smacap_Bright

Panoráma a hegytetőről

Meglepően sok látnivaló vár még ránk Zebegényben, egy külön alkalmat szentelek majd Szőnyi Istvánnak és a zebegényi művészeknek, most inkább egy kiadós túrára indulok, hogy olyan magaslatokba törjek, amelyeket a Duna partjáról elképzelni sem tudnánk. A Malom-patakon átívelő 146 és 50 között épített Héthíd, azaz hétlyukú vasúti híd lesz a kiindulási pont. Itt akár az autót is letehetjük, innen indulva a S+ (sárga kereszt) túraútvonalon haladunk.

smacap_Bright

smacap_Bright

Több órás túrákat tehetünk, erőnlétünk alapján a Remete barlangot is beiktathatjuk. Az útvonalon több pihetőhely és kilátóhely vár minket, így a Borostyánkői pihenő, a Dobozi-orom, a Julianus barát torony. Sajnos az időjárás nem kedvezett a gyalogútnak, egyes helyeken a vízfolyás teljesen elmosta az utat, más helyeken a laza felső réteg bizonytalanná tette az túrázást, igy jelenleg biztos túra felszereléssel érdemes csak nekivágni az útnak. A kilátás azonban leírhatatlan, érdemes mindent megtenni azért, hogy a több mint 400 méteres magasságból lepillanthassunk a Dunakanyarra.

sdr_HDRB

Kapcsolódó bejegyzések