Ha nyár, akkor Zebegény, ami egyben azt is jelenti, hogy rengeteg éhes vendég érkezik hozzánk, akiket gyorsan ki kell szolgálni finom falatokkal. Nem véletlen csaptam le a lehetőségre, és szereztem be egy George Foreman Grill készüléket, ami nagyban leegyszerűsítette a grillezés menetét.
Imádunk grillezni. Nem csak azért, mert mennyei húsok sülnek a grillrácson, de azért is, mert a grill mellett nagyon jókat lehet beszélgetni. Vérbeli közösségépítő helyszín a grillpult melletti rész, ami köré állva az egész baráti társaság, a grillt fixírozva kiválóan elbeszélget.
A grillezésnek biztosan van valami egészen különleges pszichológiai hatása, nem véletlen lesz a nyár legnépszerűbb étkezési módja. De az sem utolsó szempont, hogyan grillezünk. Nálunk eddig a hagyományos, faszenes grillezés zajlott, legtöbbször a háztól távolabb, a tűző napon.
Aki már állt több órát az izzó parazsak mellett, miközben gyöngyöző homlokáról folyamatosan törölgette az izzadtságot, az tudja, embert próbáló feladat. Nem véletlen, hogy ez olyan férfimunka – ami nálunk valahogy rám testálódott. Lepasszoltam volna szívesen bármely férfi rokonomnak, de szerintük, az én sültem a legfinomabb…
Mit tesz ilyenkor egy talpraesett asszony? Megkönnyíti a saját dolgát. Így jöttek a képbe a Foreman Grill szettek, amik elképesztően sokféle kínálatban kaphatóak. Sokat gondolkodtam azon, melyik mellett döntsek… ma már tudom, hogy nem az első vásárlásom volt náluk, mert több készülék is szimpatikus volt.
A legmeggyőzőbb érv mellettük az, hogy elektromos, könnyen össze- és szétszerelhető, nem foglal nagy helyet, és a mosogatásuk is igen egyszerű. A választásom egy asztali darabra esett, mondom is, hogy miért. Azon morfondítoztam, miért sütünk csak akkor, amikor sokan vagyunk? A válasz egyszerű: mert a faszenes sütőt hosszú idő beizzítani, és ha már sütünk, akkor sokat kell sütni, hiszen a faszén hosszan ég.
Azonban mi akkor is nagyon szeretjük a pácolt husikat, amikor csak a szűk család ül le az ebédlőasztalhoz, miért ne lehetne ilyenkor is grillezett hús, zöldség a vasárnapi ebéd? Éppen ezért egy George Foreman Smokeless BBQ Grill (Large) készülék mellett tettem le a voksomat, ami egy könnyű, gyorsan összeszerelhető asztali változat.
Grillezünk éjjel, nappal
Ennek a készüléknek az is az előnye, hogy bent is használhatjuk, vagyis, ha éppen rossz idő van, akkor sem függünk a szeszélyes időjárástól, hiszen akár a konyhában, akár az ebédlőasztalon is elkészíthetem az ebédet. Több hús is kényelmesen elfér rajta, az egybefüggő, titániummal ötvözött tapadásmentes grill felületnek köszönhetően egyenletesen és gyorsan sülnek a húsok rajta. A felesleges zsiradékot egy, a grill felület alatt található gyűjtőtálca fogja össze, így egyszerűen és kényelmesen lehet vele dolgozni. A csavar az egészben, hogy úgy alakították ki, hogy a forró zsiradékot egyenesen a csepegtetőtálcába vezesse, itt azonnal lehűti a forró zsírt, megszüntetve a keletkező füst 80 %-át. Se szag, se füst!
A hőfokszabályzó nagyban megkönnyíti a különleges húsok elkészítését, hiszen ezen, éppen úgy, mint egy jól felhevített serpenyőben, lehetőségem van arra, hogy kérget képezzek a húsra, ezzel megóvva a kiszáradástól. Jól sikerültek a csirkemellek is, de igazán finomak az előre bepácolt tarják lettek.
Az elpakolása is éppen ilyen egyszerű volt: miután kihűlt a készülék, az egyes elemeket kézzel vagy mosógépbe helyezve könnyedén lehet eltávolítani róla a zsiradékot, illetve a rásült ételt (ami ugye mininális tapadásmentes felületnek hála). A korábbi sikálás, drótkefés vakarás most elmaradt, helyette egy szuper gyors és egyszerű mosogatás zárta a vasárnapi ebédet.
Vásárolj bármilyen George Foreman grillt és regisztrálj a heti nyereményekért és a fődíjért!
Heti nyeremény: hetente 5 db (összesen 65 db) Russell Hobbs elektromos só- és borsőrlő
Fődíj: 200.000 Ft értékű Russell Hobbs ajándékcsomag
Regisztrációs oldal: https://www.gf-nyeremeny.hu
Ha egy üzlet beindul…
Ha már főzésnél tartunk, beszereztem még egy hiánypótló készüléket. Sokat vitáztunk azon, hogy a pici konyhánkban miként készüljenek a rántott ételek. A legtöbb gondot az illat okozta, ami a konyhából kiszökve az egész lakást belengte. Ha a konyhaajtó bezárása mellett döntöttem, az egész helység egy szaunával vetekedett, így a rántott ételek embargósak lettek – ezidáig.
Ugyanis, beköltözött hozzánk egy Russel Hubbs Cook@Home Olajsütő Pro. Ez nem más, mint egy fritőz, ami jobban hasonlít a gyorséttermi olajsütőkhöz, mint a korábban ismert, klasszikus frizőzökhöz. Mivel nem egy zárt szelvényről van szó, ezért roppant praktikus. Könnyedén szét tudom szedni, és pillanatok alatt el tudom takarítani.
Négy részből áll, amiket egymásba csúsztatva néhány pillanat alatt össze tudom rakni az olajsütőmet. A beleöntött 3 liter olajat is hamar felmelegíti, a kosaras megoldásnak köszönhetően pedig több étel is elfér benne, hiszen az olajba érve kényelmesen helyet találnak maguknak.
Egyáltalán nem fröcsög, nem lesz olajos tőle a környezete, a ráhelyezhető tető pedig szinte tökéletesen elzárja a szagokat, a feltörő gőzt. A benne sült húsok ropogósak és finomak lettek, a rácsos tárolóból könnyen lecsepeg a felesleges olaj, de kétségtelen, jót tesz, ha utána még törlőpapírra helyezzük a frissen sültet.
Mivel nem minden nap használjuk a készüléket, fontos volt számomra, hogy egyszerű legyen a tisztítása is. Ebben az esetben a használt olaj eltávolítása után nincsen más dolgunk, mint az elemeket szétszedni, és mosogatógépben vagy kézzel elmosni azokat. A lerakódott sült morzsalékot könnyen el tudtam távolítani róla, meg is lepett, hogy ennyire egyszerűen tisztíthatóak az elemek.
Egy gyors szárítás után, összeszerelve most a spájzban várja következő bevetését, mert a ropogós husik és bundázott zöldségek Russel Hubbs Cook@Home Olajsütő Pro-nak köszönhetően visszatértek a mindennapi életünkbe.