Fonalba szőtt szépség – Véssey Panni fonalékszerei

Imád a fonalakkal kísérletezni. Szereti látni, ahogy a színek, a fények tükröződnek, ahogy megmutatkoznak a struktúrák, az anyagminőségek. Véssey Panni textiltervező művész ékszerei egyszerre erősek és elegánsak, nyersek, mégis nagyon nőiesek.

IMG_3704

Honnan jön a fonal szeretete? Mindig is nagyon szerettem az anyagokat, a szálas anyagokat mindenekelőtt, így a fonalakat is. Nagyon sok a lehetőség bennük, hiszen egy szál végtelen hatást kelt vagy például nagyon szépen lehet rajzolni vele.

Mint textiltervező művész nagyom sokféleképpen használhatnád fel a fonalat, mégis, talán a legmateriálisabb formánál maradtál, annál, amiben a fonál anyaga a legerőteljesebben érvényesül. Hogyan jutottál el ehhez a kifejezésmódhoz? Számomra az adja az örömöt, ha egy dolognak az összetevője nem rejtett, hanem színre kerül. Így maga a szerkezet hordozza az esztétikát is. Ezért szeretem minél inkább megmutatni mind a textilekben, mind az ékszerekben a szálakat, szeretek játszani a grafikájukkal, struktúrát képezni, láthatóvá tenni, hogyan esik rájuk a fény, hogyan találkoznak más, geometrikusabb elemekkel.

PANNI_VESSEY_1

Hogyan tudnád jellemezni a kezed közül kikerülő ékszereket? Az ékszerek, amiket készítek mindig nagyon egyszerűek, ugyanakkor elegánsak, nagyvonalúak. Azt hiszem nincs jó ékszer elegancia nélkül. Én ebben a kifejezésmódban hiszek: erős, ugyanakkor nem agresszív. Elegáns, de nem hivalkodó. Nagy, de nem nehéz.

Mi a kedvenc anyagod? Mihez nyúlsz szívesen? A len az örök szerelem. Ugyanakkor szintén örök szerelemnek látszik az anyagtársítás is, a fémszálak, a plexiszálak társítása az örök szerelem lennel.

PANNI_VESSEY_2

Mennyire segítette a pályád alakulását, hogy a művészcsaládból érkezel? Igen is, meg nem is. Igen, mert egy csomó minden evidens nálunk, ez sokszor könnyített a dolgomon. A művész látásmód, szemlélet gyerekkorom óta jelen van. Ugyanakkor senki sem irányított, így kicsit kerülőúttal kerültem erre a pályára.

Hogyan érzed most magad? Megérkeztél? Ott vagy, ahol lenni szerettél volna mindig is? Egyre inkább így érzem, igen. Egyre inkább kirajzolódott az évek alatt, hogy merre igen és merre nem. Persze megérkezni sosem fogok, hiszen az útnak nincs vége, de hogy azt csinálhatom, amit szeretek, ez hasonló érzés, hogy azon az úton vagy, mint amin menned kell, és ez nagy öröm.

PANNI_VESSEY_3

Hogyan jött az életedbe a tanítás? Az egyetem után 1-2 évvel kezdtem textiltervezést, szövést, mintatervezést tanítani, először a saját rajziskolában (Belvárosi Rajziskola), később a Kreában is, ahol divattörténetet, anyagmanipulációs kurzusokat viszek. A tanítás számomra egy nagyon érdekes platform, ahol másoknak tudok segíteni az útjukban, ha nem is mindig direkt módon, hanem kölcsönhatásban dolgozunk a diákokkal. Az interakcióban hiszek.

PANNI_VESSEY_4

Miért érzed fontosnak, hogy taníts? Mert nem csak magamnak vagyok, hanem másoknak is. Persze ez is csak akkor működik, ha mindkét fél nyitott a tanulásra. Szerintem alapvetően motiválni nem lehet valakit, ha kicsit sem motivált önmagától. Persze ha már egy kicsi is van, akkor érdemes segíteni a motiváltságon.

earrings waters blue purple

Milyen terveid vannak a közeljövőre? Épp enteriőr-textileket készítek Kozma Lajos ösztöndíjasként a szeretett fémszálakkal, fémlapokkal, plexikkel. Tereket keresek, ahol meg tudnak szólalni szimplán esztétikai tényezőként vagy valamilyen konkrét funkciót betöltve. Valamint hosszabb ideje dolgozom egy teljesen új ékszer-kollekción is. A hosszú munkának hamarosan meglesz az eredménye és piacra kerülnek az új ékszerek.

13935123_1260333383977790_8772517437768454369_n

Hol találkozhatunk veled és a munkáiddal? Velem leginkább a stúdióban, csodás belvárosi milliő, csak írjatok előtte! J  És kint leszek a designhéten a Bartók Galériában az ékszerekkel. A munkáimat a honlapokon vagy facebookon is követhetitek: www.pannivessey.com, www.annavessey.com

1376350_684914858186315_374519821_n 1379978_684915051519629_572029525_n medal springs yellow blue green

Kapcsolódó bejegyzések