Beköszöntött az ősz, érkeznek a hűvösebb esték, reggelek. Itt az idő bevetni a zöldségeket és gyümölcsöket, hogy feltöltsük szervezetünk raktár készleteit!
Miért is érezzük magunkat fáradtabbnak ősszel? A hidegebb estéken olykor nehezebb ételekkel, édességekkel kompenzálunk, ezek elnehezíthetnek, fáradtabbá tesznek. Kevesebbet vagyunk friss levegőn, ez sem tesz jót a közérzetünknek. Ahogy pedig egyre hidegebb lesz, szervezetünk védekezőképessége is gyengül, így könnyebben utolérnek bennünket a vírusok és megbetegedhetünk.
Érdemes mielőbb felvenni a harcot, és megerősíteni immunrendszerünket. Sétáljunk nagyokat a természetben, gyűjtsünk gesztenyét, gyönyörködjünk a színes falevelekben, és szippantsuk magunkba a friss levegőt. Ha nem vagyunk gyakorlott túrázók, keressünk lakóhelyünk környékén túraútvonalakat, kipróbálhatjuk a lendületes gyaloglást, a nordic walkingot is, amely ízületkímélően mozgatja át az egész testet és segítségünkre lesz abban, hogy igazi élmény legyen az erdei séta.
Természetesen az immunrendszerünket belülről is erősíthetjük: együnk-igyunk színeket! Ügyeljünk arra, hogy lehetőség szerint minden nap többféle színű zöldséget, gyümölcsöt is fogyasszunk, ily módon ugyanis minden lehetséges vitaminból, ásványi anyagból, antioxidánsból eleget juttatunk a szervezetünkbe. Sokan kevésbé szívesen esznek gyümölcsöt, vagy salátákat, nekik remek megoldás lehet, ha zöldség- vagy gyümölcsleveket kortyolgatnak.
Ezeket facsarhatjuk frissen is, de beszerezhetjük kompakt, kényelmesen magunkkal vihető palackban is. Figyeljünk oda, hogy csakis ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó alapanyagokból készült terméket fogyasszunk. A Biopont zöldség- és gyümölcslevei tökéletes választás erre, a 750 ml-es bio italok között mindenki találhat kedvére valót. A répalé és az alma-mangólé egészen biztosan telitalálat az édes ízek kedvelőinek, az alma, szőlő és sárgarépa felhasználásával készült, homoktövissel gazdagított.
Családi zöldség-, és gyümölcslé pedig szintén nagyszerű választás, hiszen rengeteg vitaminnal, nyomelemmel, ásványi anyaggal és flavonoiddal tölti fel a szervezetet. A savanyúkáposztalé igazi C-vitaminbomba, de szupersztár a levek között a céklalé, amelynek fogyasztását nagyon ajánlott beépíteni a napirendünkbe. A cékla nagyon gazdag C-vitaminban, emellett pedig jelentős mennyiségű kalciumot, vasat, magnéziumot, mangánt, foszfort, nátriumot, cinket, rezet és szelént tartalmaz, ezenkívül telistele van antioxidánsokkal. Kezdhetjük akár a reggelt is egy nagy pohár bio zöldség- vagy gyümölcslével, kiválthatunk vele egy-egy étkezést, vagy a nap levezetéséhez, este is fogyaszthatjuk.