Egészség egy gombnyomásra

Nagyon szeretem a frissen facsart gyümölcsleveket, szívesen kísérletezek, új íz párosításokkal pedig egészen különleges italokat alkottam már, sokak örömére. Éppen ezért nagy lelkesedéssel kezdtem bele a Sencor gyümölcscentrifuga tesztelésébe.

Healthy-Fruits

A készülék nem könnyű, és nem is kicsi, de éppen a mérete miatt arra számítok, hogy nagyobb mennyiséggel is megbirkózik. Az első, ami egy készülék esetében számomra fontos – természetesen a kapacitása mellett –, hogy mennyire hangos, mennyire veri fel a még szunyókáló csemetéimet, amikor a reggeli dzsúszt elkészítem. Nos, a Sencor SSJ-4041BK készüléke meglepően csendes, szinte muzsikál. A fordulatszáma egyáltalán nem magas. Szinte meg is lepődtem, hogy ugyan már, ezzel a tempóval mire megyünk, de végül nem kellett csalódnom.

20170104_102554

A készülék különlegessége, hogy szemben más présekkel, a ledarált gyümölcshúst egyből egy külső tartályba vezeti ki, így nem fordulhat elő az, hogy ha megtelt a gép, akkor szét kell szedni és ki kell takarítani csak azért, hogy újabb adag gyümölcsöt kifacsarjunk. Itt addig préselünk, ameddig csak akarunk – illetve, ameddig a másik oldalon található folyadék felfogó edény meg nem telik. És itt következik a következő nagyon kellemes ötlet: a folyadékadagoló csőrt egy dugóval látták el. Ennek örömére a várakozás pillanataiban, vagy ha már készen vagyunk az italkészítéssel, egyszerűen visszazárjuk a csőrt, és nem folyik ki a gépben visszamaradt ital.

20170104_103523

Nagyon tetszett, hogy a felfogó edényt úgy alakították ki, hogy könnyű a fogása, és kényelmesen, a gép mellé illeszthetjük. Segít az is, hogy amikor a már kész italt kiöntjük, akkor köszönhetően a csőrszerűvé formált saroknak, pontosan a pohárba öntjük, nem folyik mellé egyetlen drága cseppje sem. Praktikus, és nagyon ötletes az is, hogy amikor a felszeletelt gyümölcsöket az adagoló présbe tesszük, egy nagyobb, peremmel ellátott felület áll rendelkezésünkre, ahová a plusz gyümölcsöt tehetjük. Ha lement az adagolóból a gyümölcs, egy laza mozdulattal innen beseperhetjük a következő adagot.

20170104_103450

A másik sarkalatos pontja egy ilyen gyümölcs centrifugának, a takarítás. Ez a készülék viszonylag kevés elemből áll. Mivel a visszamaradt gyümölcshúst már kivezettük a gépből, így csak egy kis mennyiség van, amit ki kell pucolnunk. A tároló edényeket szinte egy öblítéssel el lehet mosogatni, az adagolót könnyű leszedni, és annak sem komplikált a tisztítása. A nehezebb feladat, az maga a szűrő rész. Ennél a gépnél fontos, hogy a préselés befejezése után kétszer, háromszor visszafele is forogjon a szűrő, mert így a beragadt rostok fellazulnak, és a belső egységet könnyebb kiemelni.

20170104_104356

A gép szíve itt található. Három részből áll: a forgató egységből, a szűrőből és a héjból. Ahhoz hogy ezt alaposan kitisztíthassuk, le kell emelni az egészet – nekem ez elsőre nehezen ment, de amint rájöttem a nyitjára, már rutinossá váltam. A szűrőt kézzel nem könnyű elmosni, főként az alsó részébe tapad bele a gyümölcshús. Ráadásul néhány függőleges elem kicsit zavarja a munkát, bár ezek forgathatóak. Szerencsére a készülék tartozéka egy jó erős kefe, amivel alaposan ki lehet tisztítani az apró lukakat. Feltételezem, ez egy mosogatógép számára egyáltalán nem jelent gondot, de így manuálisan megdolgoztam a sikerért.

SSJ-4041BK_3

Összességében egy határozottan szép és precíz géppel találkoztam, ami az utolsó cseppig kicentrifugázta a gyümölcsöket. Itt jegyzem meg, hogy szemben számos más készülékkel, ez a centrifuga a gyümölcspépet is az italba keveri, így nem egy áttetsző folyadékot kapunk, hanem egy gazdag, dús italt. Csendes, erős motorral rendelkezik, számos igen praktikus megoldással. Ami még mellette szól, hogy középkategóriás készülékek közé tartozik, megközelítőleg 30 ezer forint alatt van az ára.

Kapcsolódó bejegyzések