A szívednél nem létezik fontosabb!

2020 szeptember 14.
A szívednél nem létezik fontosabb! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Ha a szívünkről van szó, komolyan kellene vennünk minden figyelmeztető jelzést, ám a statisztikák szerint szívelégtelenség esetén a tünetekkel találkozók 25%-a csupán egy hét elteltével fordul orvoshoz. Mi lenne a helyes eljárás? Hogyan gondoskodhatunk szívünkről a legkörültekintőbben? Hová forduljunk, ha speciális szívritmus problémával küzdünk? Ezekre a kérdésekre kerestem a választ a Wáberer Kardiológia Centrum specialistájával, Dr. Som Zoltánnal közösen.

Talán mondanunk sem kell, hogy milyen rossz statisztikákkal rendelkezik az ország a szív- és érrendszeri megbetegedések tekintetében!


Tudtad, hogy …

  • … a KSH 2017-es adatai szerint a magyarországi összhalálozások több mint 50 %-át a keringési rendszer betegségei okozták? (Míg az EU-ban 100 000 emberből 381-en halnak meg, addig Magyarországon 782 fő halálát okozza szív- és érrendszeri betegség, illetve annak szövődménye).
  • … hazánkban évente 40 000 ember kerül kórházba krónikus szívelégtelenség miatt?
  • … hogy a szívelégtelenség diagnózist követően, a jelenlegi kezelés ellenére az első év után a betegek 30%-a, öt év elteltével 50%-a hal meg?
  • … hogy kardiovaszkuláris betegség következtében minden nyolcadik percben elveszítünk egy magyar állampolgárt?

Elképesztő adatok, melyek mindegyike arra figyelmeztet minket, hogy szívünkkel kapcsolatban minden jelzést, minden rendellenességet sokkal komolyabban kellene vennünk.  A tényekkel ugyanis nem érdemes vitázni: a férfiaknál 45, a nőknél 55 éves kor után megnő a szívbetegségek kockázata. Ekkortól kiemelten fontos a rendszeres kardiológiai ellenőrzés.


Mit tehetünk azért, hogy szívünk sokáig egészségesen dobogjon?

A válasz kézenfekvő: forduljunk szakorvoshoz, vagy keressünk fel egy kifejezetten a témára specializálódott központot, ahol specialisták a rendelkezésünkre állnak még olyan sokakat érintő kérdésben is, mint a szívritmuszavar.

A Wáberer Kardiológia Centrum a Wáberer Medical Center részeként kategóriateremtő központként azért jött létre, hogy a 21. század diagnosztikai hátterét rendelkezésre bocsátva teremtse meg a magas szintű, specializált orvosi szaktudásra épülő kardiológiai ellátást. Ennek keretében Dr. Som Zoltán, a Szívritmuszavar ambulancia vezetője kifejezetten a szívritmuszavart tapasztaló páciensek számára nyújt segítséget.

Wáberer Medical Center

Talán kevesen tudják, de az aritmia bizonyos fajtái nagyon sok ember számára okoznak kellemetlen pillanatokat, a pitvarfibrilláció egyes becslések szerint több 100 000 embert érint csak Magyarországon. Bár a szabálytalan szívizom összehúzódást jelentő állapot önmagában gyakran tünetszegényen jelentkezik, azonban kezelés nélkül súlyos szövődményekhez vezethet. Jó tudnunk azt is, hogy minél idősebbek vagyunk, annál gyakoribb ez a jelenség, 70 éves kor felett minden 10. embernél jelentkezik pitvarfibrilláció. Ennek problematikája abban rejlik, hogy a nem megfelelően kezelt pitvarfibrilláció 10-15%-kal csökkenti a szív teljesítőképességét és könnyen vérrögképződéshez vezethet, ami a megfelelő ellátás hiányában, 60%-os valószínűséggel akár sztrókot is okozhat.

Wáberer Kardiológiai Centrum

Talán a leglényegesebb kérdés, mikor forduljunk orvoshoz szívritmuszavar esetében? „Ha gyakran érzünk a szívritmuszavarral együtt járó tüneteket: ha szapora vagy szabálytalan szívverést érzünk, amihez nehézlégzés, fáradékonyság, verejtékezés vagy mellkasi fájdalom társul, akkor mindenképpen érdemes kivizsgáltatnunk magunkat. De ha a szívritmus során megszédülés lép fel, vagy eszméletvesztés következik be, akkor azonnali orvosi segítség szükséges.”– részletezi Dr. Som Zoltán kardiológus.

Wáberer Kardiológiai Centrum

Sok esetben tapasztaljuk azt, hogy csak olykor, olykor dobban egy nagyot a szívünk, majd sokáig nem történik semmi. Vajon érdemes ilyenkor preventív jelleggel elmenni kivizsgáltatni magunkat? Mint megtudtam, ha ezek a tünetek hosszútávon fennállnak és az életünk részét képezik, ha az életvitelt zavarja, vagy negatívan befolyásolja akár a munkavégzést, akár a magánéletet, akkor érdemes ezt is kivizsgáltatni.

Wáberer Kardiológiai Centrum

Felvetődik a kérdés, hogy a nem kezelt szívritmuszavarnak vajon milyen következményei lehetnek? „Ez a ritmuszavar típusától függ, de a leggyakoribb a szív teljesítőképességének a csökkenése, ami a páciens teljesítőképességének a csökkenéséhez vezet. A tartósan fennálló ritmuszavar miatt a szív nem tudja ellátni a normál feladatát, így ez hatással lesz az szervezet teljes egészére.”– tudjuk meg a ritmuszavar specialista kardiológustól. Természetesen az sem mindegy, milyen korban vagyunk, mert annak ellenére, hogy léteznek a korcsoportokra jellemző ritmuszavarok, vannak olyanok, amelyek bármely életkorban előfordulhat, illetve, meglévő szívbetegségek is hajlamosíthatnak szívritmuszavar kialakulására.

Wáberer Kardiológiai Centrum

„A ritmuszavarokkal járó tünetek mögött akár enyhébb, jóindulatú és akár súlyosabb, rosszindulatú ritmuszavarok is meghúzódhatnak. Ennek megállapításához vizsgálatokra van szükség, amik segítenek abban, hogy eldöntsük, mivel állunk szemben, és az hogyan hat ki a páciens életkilátásaira, életminőségére. Az enyhébb tünetek mögött is meghúzódhat komolyabb következményekkel járó ritmuszavar. Ha egy vérnyomásmérésnél felmerül, hogy aritmiás szívműködés van, és ezt többször észleli a páciens, akkor ennek érdemes utána menni, mert a háttérben akár pitvarfibrilláció is meghúzódhat, aminek megfelelő kezelés nélkül akár súlyos következményei is lehetnek.”- részletezi Dr. Som Zoltán.

Wáberer Kardiológiai Centrum

Szívritmuszavar esetében egy alapos és körültekintő vizsgálatra számíthat a páciens: sorozat EKG-ra,transztelefonos EKG-ra, 24 órás holter felhelyezésére, vagy 48 órás EKG monitorozásra kerülhet sor. Fontos hogy az alapvető laborvizsgálatokat is elvégezzék, mert annak alapján lehet kizárni vagy felismerni bizonyos társuló betegségeket, vagy annak alapján ismerhetnek fel ritmuszavarra hajlamosító tényezőket. Ha a páciens státusza megkívánja, szívultrahang vizsgálatra is sor kerülhet, vagy egyéb szív vagy nem kardiális vizsgálatokat is végezhetnek.

Wáberer Kardiológiai Centrum

A Wáberer Kardiológia Centrum nem csak a szívritmuszavarral vagy más speciális szív problémával küszködők számára biztosít megnyugtató orvosi ellátást, de várják mindazokat, akik megelőzési céllal vagy családi, egyéni rizikótényező miatt szeretnének pontos képet kapni szívük állapotára vonatkozóan.

A nyitva tartás alatt folyamatos kardiológiai rendelés zajlik, ezért a szakambulanciák a terület legjobb specialistáival karöltve a központ kivételesen magas színvonalú diagnosztikai felszereltségének igénybevétele mellett képesek rövid időn belül választ adni a felmerülő kérdésekre.

Mivel a központ 6 szakambulanciát foglal magába, így a legmegfelelőbb szakorvos közreműködésével, esetlegesen más specialisták bevonásával gyorsan és hatékonyan tudják a beteget kivizsgálni. Ennek köszönhetően a vizsgálatok 1 héten belül lezajlanak, a betegnél pedig a helyes diagnózis birtokában célzott kezelést lehet megkezdeni.

További információ: wmc.huwkc.hu

A cikk a Wáberer Medical Center támogatásával jött létre.

Kapcsolódó bejegyzések