Bor, Balaton, szerelem – együtt minden könnyebb

Szeretem a magyar filmeket. Egy olyan tipikus hangulat jellemzi őket, amit csak mi, magyarok érthetünk. Valahogy mindig szíven találnak, mert kicsit olyan mindegyik, mint a mi saját életünk. Ezért értjük, ezért a miénk, ezért szól leginkább hozzánk, szívtől szívig.

Ugyanakkor nem irigylem a magyar filmkészítőket, mert óriási elvárásoknak kell megfelelniük akkor, amikor arra a magyar piacra készítenek filmet, ahol a lakosság java a nemzetközi nagyfilmeken nevelkedett, ahol a nézők ingerküszöbe meghaladja a hazai gyártású lassabb történetmesélést és nehezen tolerálja kevesebb akciót. De ha mégis sikerül egy témával ledönteni ezeket az elvárásokat, akkor valószínűleg sikerül a néző szívéig eljutni és a siker garantált.

Talán a titok tényleg abban rejlik, hogy megtaláljuk-e a filmben azt a momentumot, ami rezonál a mi életünkkel. Az Együtt kezdtük történetével könnyen azonosulhatunk, hiszen a gimnazista évek, a ballagás, az érettségi bankett, a jó osztályközösség és a rengeteg buli emléke szinte mindenkiben élénken él. Talán még ma is jókat nosztalgiázunk ezeken a történeteken a haverokkal, talán még mindig összejárunk a régi osztálytársakkal…

Egyutt_kezdtuk_WERK_0822-7910 (2)_edited

A film szereplői akár a saját osztálytársaink is lehetnének, a barátok között szövődő szerelmek, a kusza viszonyok, az elhallgatott titkok, a vágyak, a ki nem mondott gondolatok minden ember életének története. A film könnyen fogyasztható, poénjaival és fordulatos történetével megragadja az embert. Beszippant, és talán még magunkra is ismerünk valamelyik karakterben, vagy épp azt érezzük, a filmben szereplő srác éppen olyan, mint az osztálytársunk volt.

Egyutt_kezdtuk_promo_fotos_Chripko_Lili_EK_0830-0242_edited

Igazi nyári szórakozást ígér Kerékgyártó Yvonne filmje, amiben a jó történeten és a remek fiatal színészeken kívül még egy igazán vonzó tényező szögezi a nézőt a mozivászon elé: olyan helyszíneken járunk, amiket szeretünk. Ilyen a Balaton, melyről lenyűgöző képeket láthatunk. Ha eddig is szerettük a bort, most örömmel fogjuk nézni ahogyan a dűlőkön metszik a szőlőt, és persze vitorlázni is elmegyünk, mert a magyar tengeren az egy kihagyhatatlan program.

Egyutt_kezdtuk_WERK_0818-6964_edited

Szerencsére nem csak ennyiről szól ez a film. Benne van minden, amit a barátságról gondolunk, benne vannak a nehezen hozott döntések, az élet sava, borsa, és benne van az a happy end is, amitől nem lesz szirupos, de annál szerethetőbb ez a történet. Van benne fájdalom, szomorúság, csalódottság és harag is. Éppen úgy, ahogy az életben is. Egyszóval egy nagyon szerethető, életszagú, jól összerakott filmet tekinthetünk meg, ahol a karaktereknek és jó történetmesélésnek, és persze a slágergyanús betétdalnak köszönhetően (Lábas Viki és Járai Márk duettje) a nyár végének egyik kedvenc filmje lehet.

Kapcsolódó bejegyzések