Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas magyar előadóművészek nyitják meg a Csongrádi Napokat

Platánfákkal ölelt utcák, partik, ízek, illatok, napsütés vagy éppen hűs esti levegő és persze zamatos borok. Mi kellhet még egy tökéletes nyárhoz? A választ bárki megkapja, aki ellátogat a Csongrádi Napok programjaira.

A város 44. alkalommal rendezi meg a már védjegyévé vált programsorozatot, amely idén is számos nagyszerű lehetőséggel várja a borok, finom ételek szerelmeseit. A délutánok és esték elmaradhatatlan eleme pedig a felhőtlen szórakozás, hajnalig tartó baráti beszélgetések és nyáresti koncertek kísérte kikapcsolódás.

Robbantsunk színpadot rögtön az elején!

2024. július 27-én ugyanis a Csík Zenekar ad koncertet Csongrád város főterén, hogy megalapozza a rendezvénysorozat hangulatát. A Zenekar több mint harminc éve lopta be magát az ország szívébe, igényes, sokszínű zeneiségével a magyar zenei világ palettáján is nyomot hagyott végérvényesen. Persze tovább feszítve a húrt nem is egyedül érkezik, egy igazán különleges vendég Presser Gábor érdemes művész közreműködésével nyitja meg a 2024-es Csongrádi Napokat.

Nyáresti koncert és nemzetközi kiállításmegnyitó

Igazán széleskörű programkínálatra vágyunk? Ez esetben érdemes egy kicsit korábban a városba látogatnunk. Már július 19-én szembe találhatjuk magunkat a Csongrádi Fúvószenekar koncertjével a Nagyboldogasszony-templom kertjében. Élvezzük a nyáresti hangulatot, melyben könnyed dallamok repítenek a zene varázslatos világába!

A műkedvelők figyelmét pedig semmiképp ne kerülje el a július 26-án megnyíló Plein Air’24 nemzetközi alkotótábor zárókiállítása, amelynek a Csongrád Galéria ad otthont. A csaknem ötvenéves múltra visszatekintő alkotótelepet képző- és iparművészetet tanuló közép- és főiskolás fiatalok és tanáraik hívták életre. A Plein Air alkotótábort minden évben az Öregszőlőkben lévő művésztelepen rendezik meg, egyik érdekessége, hogy a telep háromhetes időszaka alatt több képzőművészeti ágban alkothatnak a különböző országokból érkező és hazai képzőművészek._DSF0729-Enhanced-NR

Opera és Helyi értékek

Operarajongóként is találhatunk kedvünkre való rendezvényt. Augusztus 10-én Pitti Katalint hallhatjuk a Nagyboldogasszony-templomban. A Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekes, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja munkássága során bejárta a fél világot és most Csongrád városába érkezik Pálmai Árpád és Hegedűs Valér társaságában, hogy lélekemelő koncertet adjon a programsorozat keretein belül.

Ha már szabadidőnket ebben a Tisza parti városban töltjük, érdemes felfedeznünk a hely kiválóságait, hiszen számos kulturális, szellemi, közösségi és természeti értékkel rendelkezik. Kiváló alkalom erre az augusztus 11-én megrendezésre kerülő Helyi Értékek Napja, aminek már a helyszíne is különleges. A skanzen hangulatú belváros és a Kézművesházak felnőtt és gyermek programokkal egyaránt várnak minket.

Augusztus 17-20. Nyárzáró kavalkád – Borfesztivál

Zárjuk a nyarat és ünnepeljük augusztus 20-át a Csongrádi Borfesztiválon. Szinte hihetetlen, de már 26. alkalommal kerül megrendezésre az augusztus végi bormustra. Évről évre egyre többen róják az árnyas, ligetes főutca standjait, hogy megtalálják kedvenc boraikat, vagy éppen új ízeket fedezzenek fel. Mindegy, hogy a hűvös Kadarkát, tüzes Cabernet Sauvignont, esetleg a jéghideg rozé fröccsöt kedveljük jobban, itt mindenki megtalálhatja az ínyére valót. Idén számos borvidék képviselteti magát, köztük a Tokaji, Dél-Balatoni, Mátrai, Hajós-Bajai, Kunsági, Móri és természetesen nem maradhatnak ki a helyi Csongrádi Borvidék borai sem. Különlegességként pedig gyümölcsborral is találkozhatunk, Csengeléről. A választás, hogy mit kóstoljunk meg, itt sohasem könnyű! Még szerencse, hogy legalább a pohárra nem kell gondolni, hiszen a környezettudatosság jegyében a pohárpontnál vásárolhatunk, kölcsönözhetünk is borospoharat, ami igény szerint visszaváltható.

Névtelen terv - 4

És ha már az ízlelőbimbókról van szó, gasztronómiai fogások sorával is találkozhatunk, lesz faszénen sült kolbász, pácolt húsok tárháza, tradicionális lepény, rétes és helyben sütött kürtöskalács. Megismerkedhetünk a helyi biokertészet termékeivel és természetesen a házilag készített sajtok sem hiányozhatnak a felhozatalból.

A fesztiválhangulathoz pedig számos koncert is hozzájárul, a sokrétű zenei paletta igazi kulturális kavalkádként okoz felejthetetlen élményt. Idén koncertet ad többek között a Magna Cum Laude, The Balkan Fanatik, Anna and the Barbies, Paulina, Bangó Margit és Varga Miklós.

Kapcsolódó bejegyzések