A nőiesség egy hair-stylist szemével

2017 szeptember 19.
A nőiesség egy hair-stylist szemével bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Sziráki Réka hair-stylist milánói tapasztalatait összegezve nyitotta meg olasz stílust képviselő üzletét, ahol a legfontosabb a nőiség és a divatosság megélése, miközben egyéniségükhöz illeszkedő frizurákkal térhetnek haza vendégei. Mint beszélgetésünkből is kiderül, nem elegendő egy trendi haj ahhoz, ténylegesen elegánsak és divatosak legyünk. Ennél sokkal többre van szükség: jó minőségű termékekre, útmutatásra és folyamatos frizura alakításra – épp ahogyan egyéniségünk, szellemiségünk változik. Hogy milyen egy olasz stílusú frizura, hogyan tudjuk széppé és ápolttá tenni hajunkat, erről olvashatunk az interjúban.

Mennyire gondoskodunk a hajunkról?

A haj az egyik legfontosabb „első benyomás” keltő tényező, amivel más emberekre hatunk, de főként önmagunkra. Ez az egyik pillér, ami az igényességünket, stílusunkat, eleganciánkat tükrözi. Nyilván mindenkinek az a fontos, hogy fantasztikusan, igényesen, stílusosan nézzen ki, viszont sok ember nem tudja, hogyan és milyen formában viselje úgy a haját, ami igazán kihangsúlyozza egyéniségét.

A másik fontos aspektus, amit látok és tapasztalok, hogy sokan tartanak igényt a szép, ápolt, egészséges hajra, és ezért sokan járnak fodrászhoz, de ez önmagába nem elegendő. Fontos, hogy tudják, az esetükben milyen hajfestéket, szőkítőt, sampont, balzsamot, olajat használnak a fodrászatban, de főleg az otthoni alkalmazáskor, hisz azok a termékek rongálhatják vagy építhetik a hajukat. Ezért nagyon fontosnak tartom, hogy mindenki nézzen utána, hogy pontosan milyen termékeket használt a fodrásza, és kérdezze meg, mit ajánl otthonra.

Sziráki Réka hair stylist_Chic&Charm

Szánunk pénzt, energiát arra, hogy jó állapotban legyen a hajunk?

Egyértelműen igen. Nagyon fontos és meghatározó tényező, hogy milyen a megjelenésünk, ápoltságunk. Soha ne feledjük, hogy a legjobb befektetés az, amit önmagunkra költünk, szánunk. Ezért nem a „legolcsóbb a gazdaságosabb” samponokat, balzsamokat, olajakat kell megvásárolni, hanem azokat, amiknek a hatóanyagai nem károsítanak, hanem építenek és mindennapi hajmosásra alkalmazhatóak.  Ráadásul a jobb, magasabb minőségű samponok, balzsamok, olajok mind koncentrátumok, ezért igazából kevesebbet kell használnunk belőlük és hosszútávon gazdaságosabbá válnak, mint az „olcsó” termékek. Ugyanakkor nagyon fontos megválogatni, hogy melyik fodrászhoz megyünk a hajunk kezelésére és stílus kialakítására, mert valójában a fodrászat azért van, hogy a kliens egyéni stílusát kialakítsa, és ennek függvényében a vendég boldogabb legyen.

Ismerjük egyáltalán a hajunkat, annak színét, minőségét, állapotát?

Kétfajta kliens létezik.  Az, aki nagyon igényes és fontosnak tartja a haját, és a másik, aki nem tartja fontosnak a haj állapotát. Ezért, azok a kliensek, akik igényesek és fontosnak tartják, azok általában mind tájékozottak, valamint szeretnek utánanézni annak, hogy pontosan mivel van kezelve a hajuk. Ők azok, akik eléggé nyitottak, befogadókat és ezáltal képesek egy elég színes skálán mozogni, ami a haj ápoltságát és stílusát  illeti. Én ezekkel a kliensekkel szeretek együtt dolgozni, hisz nagyon hálásak, boldogak, de főleg értékelik a szakmai tudásomat és munkai alázatomat.

Mi az, amit mindenképpen időről-időre meg kellene tennünk a hajunkért?

Első sorban, hogy megszerezzük azokat a terméket és a megfelelő eszközöket, amivel a hajunkat ápolhatjuk. A haj első ápolási fázisában használt termékek  – mint sampon, balzsam, olaj, stb. – épp olyan fontos, mint az, hogy a második fázisban milyen eszközökkel – fésű, hajkefe, hajsütővas, de leginkább milyen hajszárító – kezeljük. Ha nem a megfelelő termékekkel dolgozunk, akkor az első ápolási fázisnak nem lesz hatása, ám ha professzionális minőségű eszközöket vetünk be, akkor a haj ápolásra szánt idő a minimálisra csökken, és így minden nap egészséges, szép hajunk lehet.

Másodsorban, rendszeresen látogassuk kedvenc fodrászunkat, hair-stylistunkat, hogy egy vágással, különleges kezeléssel, stílusmódosítással felfrissítse a hajunkat és szakmai tanácsot adjon az otthoni használtra alkalmas termékekről. Nem utolsó sorban az egészséges táplálkozás és a megfelelő folyadék bevitel szintén egy nagyon fontos tényező ahhoz, hogy szép és egészséges hajunk legyen.

Sziráki Réka hair stylist_Chic&Charm

Hogyan tapasztalod, a hozzád betérők olyan frizurát viselnek, ami valóban nekik való?

Amikor először betér hozzám a vendég, én mindig avval kezdem, hogy megnézem a haja stílusát, frizuráját, hogy menyire tükrözi a személyiségét. Nagyon gyakori, hogy ugyan trendi frizurát visel, mégsem egyezik teljesen a személyességével.  Előfordulhat olyan is, hogy ugyan trendi frizurája, ám egy rossz vágás, haj égetés miatt mégsem tökéletes az előző fodrász által elkészített frizura. Ebből sok esetben az következik, hogy a kliensek bizonytalanná, félőssé válnak.

Elfogadják a javaslatodat?

Abszolút elfogadják. Legtöbbször egy beszélgetéssel kezdjük, ahol nem csak a kliens személyessége, hanem a hajápolási szokásait valamint a haj előzményeit is megismerem. Ezáltal egy teljes képet kapok arról, hogy milyen állapotban van a kliens haja, és ennek függvényében haj építő kezelését megtervezhetem, és a személyiségéhez illő végleges haj stílusát kialakíthatom.

Mennyire jellemző, hogy azért térnek be hozzád, hogy megtaláld a stílusukat, és ha kell, akkor változtass rajta?

Nagyon jellemző. A klienseim mind arra vágynak, hogy a hajuk a személyességüket tükrözze, és azt közösen megtaláljuk. Azonban, ami nagyon izgalmas, hogy az egész élet a változásokról szól, aminek a hajviselet egy tökéletes kifejezési eszköze. Attól függően, hogy éppen milyen időszakunkat éljük, úgy újítjuk a stílusunkat is.

Az olasz stílust képviseled. Elmondanád, miben más ez? Honnan ismerhetjük fel?

Az olasz hajstílus, úgy, mint az olasz divat, nagyon kifinomult, laza, életteli, temperamentumos és elegáns. Ezért van az, hogy az olasz hajstílus szereti hullámok játékát, a természetes színvilágot, a színtartományok hagyományait, a klasszikus szépséget, az igazi egészséges hajat, de főleg azt, hogy aki viseli, az maga tükrözze az eleganciát.

Sziráki Réka hair stylist_Chic&Charm

Kiknek ajánlanád?

Bárkinek, aki szereti megajándékozni nőiességét egy szép frizurával.

Ki a kedvenc hair-stylistod és miért?

Serena Calvelli, mert nem csak kiváló mentor, aki karrierje csúcsán levő ízig-vérig olasz nő, de egy olyan szakember is, aki saját stílus irányzatot indított el Milano fővarosában, és életem egyik legszebb életszakaszát neki köszönhetem, és egyben hálás vagyok, hogy tőle tanulhattam. De Valerio Sestito stílusa és munkássága is lenyűgöz. És nyilván Aldo Coppola, aki a legnagyobb művészként a divat történelmet befolyásolta, és egyben trendalkotó volt.

Ha bármilyen frizurát elkészíthetnél, akkor az milyen színű és fazonú lenne?

Ez mindig a teljes koncepciótól függ. Biztos vagyok benne, hogy maradnék a természetes színvilágnál. Egy jól megtervezett színösszeállításnál, ami egy kis tengerparti mediterrán hangulatot idéz meg. Élettel teli tónusokkal, tündöklő fényességgel, a befejezés pedig egy elegáns olasz hajszárítás lenne, egy kis életérzés Milánóból! Ha pedig feltűzésről van szó, akkor természetes virágokkal díszíteném, ami egy finomabb romantikusabb vonalat képvisel.

Ha adhatnál egy jó tanácsot a nőknek, akkor mi lenne az?

Hogy szívvel, lélekkel éljék meg nőiességüket.

Kapcsolódó bejegyzések