“A kor szépít, ha jól bánunk vele” – Interjú Páll Adrienn sminkmesterrel

2019 május 3.
“A kor szépít, ha jól bánunk vele” – Interjú Páll Adrienn sminkmesterrel bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Óriási szerepe van a sminknek, ám nem mindenkinek áll kézre a sminkecset, sokan pedig nincsenek tisztában azzal, hogyan is kellene olyan nappali vagy alkalmi sminket készíteni, ami előnyös és a legszebb énünket emeli ki. Páll Adriennel arról beszélgettem, hogyan tudunk ezen változtatni, mit tegyünk, hogy szebbek lehetssünk egy kis púder és csillám segítségével.

Mekkora szerepe van a sminkelésnek abban, hogy jól nézzünk ki? Legalább akkora, mint az, hogy mit veszünk fel. A smink az önkifejezésünk szerves része. Gondoljunk csak arra, hogy ahogy észreveszünk valakit és megszólítjuk; az arcát nézve kommunikálunk. Tágabb értelemben viszont ez a kérdés sokkal összetettebb. A külsőnk befelé bámulatosan hat. Az valami hatalmas erőt ad, ahogy a tükörből egy ápolt, harmonikus külsejű, arc- és személyiségkarakternek megfelelően kifestett nő néz vissza ránk. Nagyobbat, mint gondolnánk.

sminkmester-oktato-sminkes-budapest-nsm-pall-adrienn-n

Sajnos manapság a social média nyomására egyre inkább érezzük úgy, hogy valamilyennek kell lennünk, hogy meg kell felelnünk a kor szépségideáljának, ezért a szépítkezés elkezdett kényszeressé válni. Hiába tudjuk, hogy az insta-szűrők csalnak, mégis hatnak ránk, és késztetést érzünk, hogy külsőnket – akár mesterségesen – optimalizáljuk.

És akkor szerinted mi a megoldás? Szerintem a sminkelés mögé épített ideológiánkat kell nagyon egészségesen megfogalmazzuk ahhoz, hogy utána örömmel tudjunk szépülni és általa ragyogni. Külső adottságaink elfogadása a nulladik lépés ehhez a „lelki egészségállapothoz”.

40104078_1879473895471039_8070511585208041472_o

Azzal, hogy foglalkozunk magunkkal – és élünk a szépség-trükkök lehetőségével – egyáltalán nincs baj, sőt. (A mértékletesség keretein belül.) Ez a női nem ösztönös törekvése. Amennyiben viszont kizárólag a külső jegyeink milyensége alkotja az önértékelésünket, az komoly pszichés veszélyforrás és zsákutca.  A valós, belső értékekre épített személyiségünk és annak ápolása eredményez kortalan szépséget. Az ezzel harmonizáló megjelenés, így a sminkünk is, pedig a hab a tortán.

sminkiskola-budapest-mac-pro-1-3-web-meret

Mindenki sminkelje magát? Én így gondolom. Kornak, alkalomnak és személyiségnek megfelelően. De ami a legfontosabb, hogy személyre szabottan. Úgy, hogy azzal a sminkkel, amit visel, maximálisan tudjon azonosulni.

Hogyan tanulhatjuk meg, hogyan lehet szépen sminkelni? A személyre szabott sminkoktatás profi sminkessel a leghatékonyabb. Ez 1-3 alkalmat vesz igénybe, de egy életre szóló segítség egy civil nő számára. Iskolánk a szakmai oktatásokon kívül, ezekre az úgynevezett one-on-one tréningekre nagyon nagy hangsúlyt fektet az elmúlt években. Az egyéni sminktanácsadásokat senior sminkeseink, az ügyfélnek megfelelő időpontban, az iskolánkban, profi körülmények között 3700 MAC termékből válogatva tartják. Kérésre saját videót is készítünk a tanácsadásról, hogy otthon is fel tudják eleveníteni a résztvevők a pro trükköket, anyag- és eszközhasználatot.

40684234_1888321104586318_1253069009394335744_o

Néhány éve sminkiskolát indítottál. Kik keresik fel az iskolát? A NewSchool of Makeup-ot több mint 10 éve indítottam azzal a mottóval, hogy: „ A sminkelés modern iskolája”. A legkorszerűbb anyagokkal (100% MAC) és eszközökkel, a legmodernebb technikai fogásokat átadva nyújt alapos szakmai tudást a tanulóinak. A sminkiskolában 3 féle tanulói tábor figyelhető meg:

  • Az érettségizett és egyetemre váró vagy járó, divatorientált szakmára vágyó sminkimádó fiatalok.
  • A 30 feletti ún. új-karrieristák, akik belefáradtak a multinacionális cégek feszített tempójába, és vágynak egy nőies, szépséggel foglalkozó új szakmára.
  • Azok a hobbisták, akik tini koruk óta rajonganak a sminkekért és otthon komoly gyűjteményük van. Szeretnék a legkedvesebb időtöltésüket profi színvonalra emelni.

sminkiskola-pro-sminkoktatas-budapest-mac-4-1-web-meret

Milyen céllal keresik fel az iskoládat? Sokan szeretnének a sminkeléssel foglalkozni teljes- vagy részidős munkakörben, profin. Ezek a nők vágynak a szépségre és mások megszépítésére, miközben azonnali visszajelzésben van részük. Sokuk gyönyörűen fest vagy rajzol. Vannak, akik már más szépségipari szakmát űznek (fodrász, kozmetikus, stylist) és bővíteni szeretnék a repertoárjukat. De vannak, akik teljesen más területekről érkeznek, (közgazdász, jogász, tanár), és ki akarják próbálni magukat a szépségiparban. Ezeken a szempontokon túl a legtöbb nő szeret több lábon állni, így biztosítva anyagi függetlenségüket.

40649685_1888321054586323_1861959483496857600_o

Hogyan lehet érvényesülni friss sminkes tudással itthon? A szokásos módon. Tehetség, szorgalom, emberi hozzáállás, életrevalóság és extrovertált alkat. Mint sok munkakörben, itt is ezek a karakterek lesznek igazán sikeresek. Munkalehetőség van, a kitartás és az alázat az a fűszer, ami a kvintesszenciája a sikernek. De tudni kell, a munkakör csillogása nem egy perc műve, sztársminkessé válni sok tanulás és hosszú évek gyakorlatának eredménye.

Mennyire van divatja annak, hogy egy alkalmi sminkért profihoz fordulnak a nők? Egyre inkább tudatosul, hogy a siker szerves része a megjelenés. Az üzleti szektorból folyamatosan növekszik az érdeklődés, de sok a lelkes hobbista és párkereső nőtársunk is, nem beszélve a menyasszonyokról. Aki egyszer már begyűjtött egy fontos rendezvényen egy csomó elragadtatott pillantást és bókot, az tudja, micsoda értéke van egy profin felrakott alkalmi sminknek.

40178260_1879473905471038_1384137534228922368_o

Hogyan látod, az átlag nő tudja, ismeri a smink termékeket? Inkább a Youtube-ról ránk szakadt, teljesen összekavart infóáradat a jellemző. Sok hölgy van elveszve abban, hogy vajon neki mi a legoptimálisabb smink-paletta a szépüléshez.  Az érdeklődők többsége már rengeteg pénzt költött influencerek által ajánlott termékekre, amikről igazán csak otthon derült ki, hogy mégsem megfelelőek.  Ma már rengeteg nőben születik meg az igény, hogy profi sminkestől kérjenek tanácsot. Mi legalábbis ezt tapasztaljuk.

Megfelelően használja a termékeket? Itt sokszor komoly probléma van. Nem megfelelően, nem a megfelelőt használják a laikusok. A hosszú távú célunk az, hogy igényt támasszunk és segítséget adjunk a nőtársainknak, hogy napi szinten átélhessék azt az élményt, hogy kihozták a megjelenésükből a maximumot.

40128146_1879473892137706_3143105553098604544_o

Milyen trendek jellemzik a mai sminkelést? Minél kevesebb termékhasználattal a legszebb hatást elérni. Vagy szem- vagy szájhangsúly. Sok naturális look, highlight hatással és élénk rúzsszínnel. Tusvonalak, színes-, nyújtott satírok megreformáltan, nude ajakszínnel.

Itthon mennyire vagyunk nyitottak az újdonságokra? A fiatalok, akik divatorientáltan öltözködnek nagyon nyitottak, és ha nem is londoni lendülettel, de bevállalósak. A 30 felettiek egy része érdeklődő, akik tudják, hogy a jó sminkkel mellőzhetik vagy minimalizálhatják a plasztikai beavatkozásokat.

13652921_1080074498744320_7266762794133990824_o

Milyen sminket készítesz legszívesebben? A legtöbb smink elkészítése a mai napig flow élmény számomra. Sminkelés közben meditatív állapotban vagyok, ami megunhatatlan számomra. Erre az egészre az állandó örömszerzés élménye teszi fel a koronát. Mégis a divatsminkeket emelném ki, az állandó innováció miatt azok a legizgalmasabbak számomra.

Van kedvenc márkád? MAC. Minden benne van, amire egy kreatív szakembernek szüksége van. A minőség és a mennyiség arzenálja. Imádom töretlenül, több mint 20 éve.

Ha adhatnál egy jó tanácsot a nőknek, mi lenne az? Sose felejtsünk el foglalkozni magunkkal „kívül és belül” is. A kor szépít, ha jól bánunk vele.

Kapcsolódó bejegyzések