5 tipp, miért érdemes ősszel is Csongrádon pihenni

2023 október 12.
5 tipp, miért érdemes ősszel is Csongrádon pihenni bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Sokan csak a nyári oldalát ismerik Csongrádnak, pedig a homokfövenyéről méltánismert turisztikai látványosság ősszel is izgalmas lehetőségeket rejt magában. Ilyenkor ugyan már nem érdemes fürdőzni, de a folyóparti strandon túl érdemes felfedeznünk a város többi részét is.

Gömbölyded formák és színpompa

A város telis-tele van fákkal és parkokkal. Platánsorok, fűzfák és gesztenyék sorai között haladunk a központ felé, amely ősszel igazán különleges hatást nyújt. Az épületeket górcső alá véve észrevehetjük, hogy itt jól megférnek együtt a századforduló és a modern kor hozta stílusirányzatok. Tegyünk is egy körsétát!

Boldogasszony templom Csongárd

A főtérre érve tekintélyesen magasodik fölénk a több mint 250 évvel ezelőtt épült Nagyboldogasszony-templom, vele szemben pedig az 1934 után épült Városháza. El sem kell mozdulnunk ahhoz, hogy máris észrevegyük mindezek mellett a szecessziós építészet egyik remekművét, a Batsányi János Gimnázium épületét. Nem véletlen, hogy 2023-ban Csongrád is csatlakozott az Art Nouveau European Route-hoz, azaz az európai szecessziós útvonalhoz, ezzel is elősegítve a szecessziós építészet örökségvédelmét.

Kép1

Az 1913-1914 között épült Batsányi János Gimnázium (volt Polgári Fiúiskola) ékes remekműve a bontakozó új stílusnak, amely Ybl Lajos tervezését dicséri. Érdemes hát részleteiben megtekinteni. Az építészet kedvelői további rejtett kincsekre bukkanhatnak a most már nemzetközi szinten is elismert szecessziós kisvárosban.

Csongrád Városháza

Ahol megáll az idő 

Ősszel mindenki szeretné megállítani az időt és kiélvezni a nap utolsó meleg sugarait. Belvárosban – Csongrád történelmi városrészében – mondhatni ez lehetséges, no persze nem a szó szoros értelmében. A bazaltkőves, fésűs szerkezetű utcákat nádfedeles, fehérre meszelt házikók szegélyezik. Képzeletben megpihenhetünk a tövükben és hallgathatjuk miről is mesélnek. Van nekik mit, hiszen a 37 házból álló népi műemlékegyüttes Magyarország egyik legrégebbi műemlékileg védett területe. Valamikor halászok, hajósok, kubikosok laktak itt. A házak külső falát fehérre meszelték, alját venyigefeketére mázolták be, a deszkaoromzatot, a kaput és a kerítést pedig díszítették.

Csongrád óváros

Sétálás közben úgy érezhetjük, egy vidéki skanzen közepébe csöppentünk. Így nem csoda, ha kedvet kapunk kipróbálni néhányat a régi kubikus mesterségek közül. Jó hír, hogy ezt meg is tehetjük, hiszen a csaknem 300 éves halászházak nagyrészt vendégházaknak, és kézműves házaknak adnak otthont, ahol a rendszeres workshopoknak köszönhetően van lehetőségünk belekóstolni a halászat, kovácsolás, fazekasság, sőt a kosárfonás, horgolás és tojásfestés mesterségébe is.

Ha pedig arra vagyunk kíváncsiak hogyan is élhettek az itteni emberek és miként rendezték be otthonukat semmiképp ne feledkezzünk meg a Tájházról sem, amely a városi Tari László Múzeum részét képezi. Berendezésével korhű képet alkot a korabeli élet mindennapjairól.

Két keréken a természetbe!

Pattanjunk kétkerékre, hogy felfedezzük a Tisza menti kisváros varázslatos vidékét! Magyarország csodálatos tájai közül Csongrád is ideális arra, hogy kerékpárral járjuk körbe. Tekerjünk a főutcát végigkísérő kiépített bicikliúton, pihenjünk meg az árnyas platánok tövében vagy igyunk egy frissítőt a kávéházak egyikében. Érdemes ellátogatni a Holt-Tiszához, ahol akár a lábunkat is belelógathatjuk a vízbe és mintegy 54 védett állatfajjal találkozhatunk. Fészkel itt barna rétihéja, vörösgém, törpegém, náditücsökmadár és a jellegzetes hangú nádirigó.

305997041_513248570805654_7563176374248822095_n

Akár elkerülhetjük a főutcát, hiszen biciklizhetünk közvetlenül a folyópart mellett húzódó gát tetején, miközben az ártéri erdők színpompás látványa gyönyörködtet bennünket. Érdemes érinteni a Hármas-Körös és Tisza folyók torkolatát és a műemlékvédelem alatt álló Fahidat, amely Csongrád városát köti össze a folyó túloldalán lévő nagyréti tanyavilággal.

312438757_550435413753636_1127809387045522945_n

Ha már itt vagyunk mindenképpen tekerjünk át rajta bármennyire is félelmetesnek tűnik. Garantáltan megéri, hiszen pár kilométeres tekerés után az ártéri erdőben találhatóak az Ellésmonostor maradványai. A monostorrom egyike az ezen a tájon megmaradt kevés középkori műemléknek, amely a 11.századtól a 16.század közepéig állhatott fent.

Kép2

Nem kell aggódnunk, ha nem hoztunk magunkkal biciklinket, ez az alföldi kisváros erre is gondolt. A központban található Csemegi Károly Könyvtárban lehetőség van kerékpárok kölcsönzésére. Felnőtt mellett gyermek biciklikhez, sőt gyereküléssel felszerelt kerékpárokhoz is hozzájuthatunk.

Aktív sportos programok

Töltsük aktívan az őszi napokat! Kerékpározás mellett számos más sportolási lehetőség közül is válogathatunk. Kezdjük azzal, amihez semmilyen eszközre nincs szükség, csak egy jó cipőre. Csongrádon a Tisza folyót végigkísérő gát ugyanis tökéletes hely a futáshoz, kocogáshoz. A várost hosszában lekövető útvonal nagyjából 10 km hosszú és az őszi hajnali látkép biztosan segít a meditációban.

308990030_550435460420298_5209903276652281691_n

Ha kevésbé intenzív mozgásra vágyunk, akkor csatlakozhatunk a nordic walking csongrádi csapatához. A botos gyaloglás szinte mindenkinek ajánlott és mivel fő terepe a természet, így kiszakít a rohanó világból. A Holt-Tisza, az élő folyó és a horgász tavak is lehetőséget nyújtanak a horgászat szerelmeseinek.

Gyógyvíz és pihenés

Kényeztessük magunkat ősszel is a Csongrádi Gyógyfürdő és Uszoda forró medencéiben. Az idő hűvösödik, ilyenkor még inkább jól esik átmelegíteni magunkat és ellazulni ebben családias hangulatú fürdőben.

csongrádi fürdő saját_edited

Az épület 1950-ben nyitotta meg először a kapuit, csupán egy medencével. A komplexum azóta új, impozáns külsőt kapott és három medence közül is válogathatunk, amelyből kettő ebben az évszakban is gyógyvízzel üzemel. A fürdő fedett részében kihasználhatjuk a szolárium, a szauna és az infraszauna lehetőségeit is, továbbá egy sószoba és egy aromakabin szolgálja kényelmünket. Gyermekeink pedig belemerülhetnek a játszóház által kínált felhőtlen játékba, miközben mi belecsobbanunk a kültéren lévő új sportmedencébe, amely évszaktól függetlenül lehetőséget nyújt az úszás szerelmeseinek.

20220507_142607_edited

Kellőképpen és kellemesen elfáradtunk, nincs más dolgunk, mint beülni egy csongrádi étterembe és egy pohár helyi bor mellett kifújni magunkat. Mindegy, hogy kétkeréken vagy kétlábon, fürdőben vagy belvárosban, garantáltan élvezni fogjuk az őszt is ebben a dél-alföldi kisvárosban.

Kapcsolódó bejegyzések