Idén is termékadománnyal és önkéntesekkel támogatja a MARS a hazai menhelyeket az állatok világnapja alkalmából

2023 október 12.
Idén is termékadománnyal és önkéntesekkel támogatja a MARS a hazai menhelyeket az állatok világnapja alkalmából bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A menhelyi kutyák túlnyomó többsége emberi mulasztás miatt kerül a rendszerbe, és csupán 8%-uknál vezethető ez vissza az állatok problémás viselkedésére. A túlterhelt menhelyeken sokféleképpen lehet segíteni, az egyik ilyen lehetőség az állatok örökbefogadása, amit azonban felelősen át kell gondolniuk a leendő gazdiknak. A Mars Magyarország ebben az évben is önkéntes munkával, valamint tárgyi adománnyal segíti több menhely működését is.

Örökbefogadási lehetőségek

A Rex Alapítvány immáron 31 éve igyekszik szerető otthont találni a magukra hagyott állatok számára. Állandó tagjaiknak, valamint önkénteseiknek köszönhetően az elmúlt 3 évtized alatt több mint 10.000 állaton tudtak segíteni.  Az adatok szerint a legrövidebb időt azok az elveszett kutyák töltik a menhelyeken, akik mikrochippel vannak ellátva, mivel így könnyebb azonosítani gazdájukat. A végleg magukra hagyott állatok közül leggyakrabban kis vagy közepes méretű, inkább engedelmes természetű háziállatot választanak, ezzel szemben a legalacsonyabb esélyük az idős, beteg vagy nagytestű kutyáknak van az örökbefogadásra.

pexels-mia-x-12195433

Mielőtt úgy döntesz, hogy örökbe fogadsz egy állatot, gondold át alaposan, mennyi időt tudsz rá fordítani és milyen mozgásformát tudsz számára biztosítani. Minden fajtának megvannak a maga egyedi tulajdonságai, ezért is érdemes átgondolnod, melyik fajtával illenél össze a legjobban. „Alapos önvizsgálatot kell végeznie annak, aki újdonsült gazdiként hosszú távra tervezi lekötni magát. Az örökbefogadónak a gondjaira bízott állat szakszerű ellátásáról folyamatosan gondoskodnia kell. Vállalnia kell az előírt állategészségügyi kötelezettségeket (rendszeres külső és belső parazitamentesítés, védőoltások beadatása stb.), valamint azt, hogy a kutya megbetegedése esetén haladéktalanul állatorvoshoz fordul – fejti ki Dr. Király Péter, a Rex Kutyaotthon alapítója.

pexels-anna-bondarenko-12768746

Ideiglenes örökbefogadás

Ha nem vagy biztos benne, hogy készen állsz egy kiskutyával járó felelősség vállalására, esetleg bizonytalan vagy a fajtát illetően, lehetőséged van ideiglenes gazdivá válni. Ezzel nem csak a saját, de a menhely helyzetét is megkönnyíted, valamint a szocializálatlan kutyáknak is segíthetsz, hiszen egyéni figyelmet és nevelést kapnak, ami segít nekik abban, hogy könnyebben találjanak új, állandó otthont. „Miután évről-évre országosan sajnos egyre kevesebb kutyát fogadnak örökbe, minden menhelynek újabb örökbefogadási lehetőségeket kell felkínálnia. A Rex Kutyaotthon Alapítvány immár hagyományosan az év vége közeledtével idén is meghirdeti „négylábú szeretetfutár” elnevezésű kezdeményezését. A program célja, hogy a menhelyi állatok melegséget vigyenek olyan magányosan élő, az ünnepeket egyedül töltő emberek életébe, akik szívesen befogadnának egy négylábú családtagot. Ez a lehetőség nagy segítség védenceink számára is, hisz a „négylábú szeretetfutár” akció révén az elmúlt 6 évben közel 180 állat talált szerető otthonra.” – meséli Dr. Király Péter, a Rex Kutyaotthon alapítója.

pexels-camille-camila-16606843A MARS jó példával jár elöl

Ahhoz, hogy a menhelyek még sokáig el tudják látni feladatukat, a nagyvállalatok felelőssége és kötelessége is, hogy támogassák a magukra hagyott intézményeket. Emellett a társadalmi felelősségvállalás része az is, ha önkéntes munkával, vagy termékadománnyal segítik a menhelyek példaértékű munkáját. A MARS évek óta élen jár a menhelyek támogatásában: az idei évben, az állatok világnapja alkalmából a vállalat dolgozói több vidéki és Budapest környéki menhelyet is támogatnak önkéntesmunkával egybekötött termékadományozással. A kiválasztott hazai menhelyek összesen 118 000 adag állateledelt kapnak a cégtől, mely jelentős segítséget jelent számukra.

„Menhelyünk fenntartása, valamint egyéb állatvédelmi- és oktatási programjaink megvalósítása havi 10 millió forintos kiadást jelent. Az energiaárak hatszoros emelkedése és a fenntartási költségek drámai emelkedése olyan kihívást támaszt elénk, amelyet támogatóink segítsége nélkül nem tudnánk megoldani. A nehézségek ellenére álljuk a sarat. 2022-ben 350 állat került menhelyünkre, és naponta egy bajbajutott kutya kaphatott esélyt új életre. Ehhez a munkához a technikai feltételeken és 30 éves tapasztalatunkon túl a támogatóinktól kapott jóleső megerősítésére is szükségünk van. Hiszünk abban is, hogy missziónk leghatékonyabb tevékenysége a szemléletformálás, amelyet már gyermekkorban el kell kezdeni. Ennek szellemében építjük gőzerővel európai szinten is egyedülálló oktatóközpontunkat, a Felelős Állattartás Házát, ahol az ország minden részéből ide érkező látogatók megismerkedhetnek majd az állatokkal és szakszerű ellátásukkal” – zárja Dr. Király Péter, a Rex Kutyaotthon alapítója.

Kapcsolódó bejegyzések