Mitől lesz egy szálloda díjnyertes? A Gastro Design Award-ra várva

2017 október 3.
Mitől lesz egy szálloda díjnyertes? A Gastro Design Award-ra várva bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Egy hét múlva ilyenkor már tudjuk, hogy melyek Magyarország legdizájnosabb éttermei és hoteljei. A Gastro Design Award hazánk egyetlen olyan megmérettetése, melynél a dizájn és a külső megjelenés szempontjából értékelik a hazai vendéglátó- és szállodaipari szereplőket. A beadott pályaműveket – most először – ismert nemzetközi szakemberekből és a hazai szakmédia képviselőiből álló zsűri értékelte.

A Gastro Design Award két nemzetközi zsűritagja két markánsan különböző stílusú hotelt igazgat. Designtrendekről, a szállodaiparban és a vendéglátásban jelen lévő folyamatokról beszélnek. Elárulják azt is, kik azok a tervezők, akiket érdemes figyelni, akikből érdemes inspirálódni.

Katusak-Huzsvar Péter számára a vendéglátóipar nem szenvedély, több annál, egy életmód. Egész gyermekkorában lenyűgözték a kifinomult és nagyszabású luxushotelek. Több mint három évtizedes karrierútja során olyan különböző régiókban dolgozott, mint Magyarország, Németország, Qatar, Oroszország, Kína, és az Egyesült Arab Emírségek. Jelenleg Dubaiban tevékenykedik, a W Al Habtoor City hotel igazgatójaként. (A W szállodalánc a világ legexkluzívabb hoteljeit fogja össze. Magyarországon is hamarosan nyitnak, az első W hotel Budapesten az Andrássy úti Drechsler-palota, ismertebb nevén Balettintézet épületében nyílik majd.)

W Al Habtoor City Hotel Dubai

WDubaiAlHabtoorCity13 WDubaiAlHabtoorCity10 WDubaiAlHabtoorCity2 W Al Habtoor City Hotel Dubai

A design nem öncélú, kontextusba helyez és közvetítő közeg

Az, hogy egy hotel, egy étterem hol van, mindig az egyik legfontosabb szempont. Ebből indulunk ki, és erre figyelek mindig én is. Egy természeti-, egy gazdasági-, egy társadalmi környezet és az azt körülölelő kontextus mind hozzátesz valamit. Ezek határozzák meg azt a stílust, amit az adott hely képvisel. Sok múlik azon is, mennyire sikerül a kreatív koncepciót következetesen végigvinni minden design elemen. A harmadik szempont, amit figyelembe kell venni, az első benyomás fontossága. Akkor szinte minden eldől.” – meséli a szakember, majd folytatja. „A design nem öncélú. Egy gondolatot követ, illeszkedik a működéshez és alátámasztja azt a mesét, azt a történetet, amit az adott hely magáról közvetít.

A Katusak-Huzsvar Péter kedvenc helyei Londonban a Bar Bouloud, és Alain Ducasse Rivea nevű helye a Bulgariban. New Yorkban szinte bármi jöhet a Meatpacking környékről, az ABC Kitchen Jean-Georges-tól az egyik legkedvesebb éttermem. Milánóban a Sheraton Diana hotel bárja a kedvence, és a Navigli környéke. Shanghaiban ajánlja a Bar Rouge-t, és a Waldorf Astoria bárját, Szingapúrban pedig etalon a Fullerton Hotel. „Amikor elutazom valahova, két ellentétes dolgot keresek. Szeretném kipróbálni egy város rejtett kincseit, amit csak a beavatottak ismerhetnek, és ami egy várost mégis olyan jól jellemez, mindeközben pedig érdekelnek az úgynevezett „in” helyek is, amiket a véleményvezérek már naggyá tettek és nagyon népszerűek.”

Bar Bouloud
Bar Bouloud / London
ABC Kitchen
ABC Kitchen / New York
Sheraton Hotel Diana
Sheraton Hotel Diana / Milan
Bar Rouge / Shanghai
Bar Rouge / Sanghai
The Fullerton Hotel Szingapúr
The Fullerton Hotel / Szingapúr

Ha tervezőket kéne említsen, akkor őket emeli ki: Ian Schrager, Super Potato, Roxwell Group, Antonio Citterio, Alex Kravetz, Tony Chi, Yabu Pushelberg és a United Design. Őket érdemes követni!

Kapcsolódó bejegyzések